Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Καρκινωση - ΕΛΙΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Pseudomonas savastanoi pv. oleae (Καρκίνωση ή φυματίωση της ελιάς ή κόμποι της ελιάς) Class: Gamma Proteobacteria
Bακτηριολογική ασθένεια της ελιάς που σχηματίζει υπερπλα-στικούς όγκους σε κλαδίσκους, κλάδους και οδηγεί στην εξασθένηση των δένδρων και την μείωση της παραγωγής. Συχνά προσβάλλονται φύλλα αλλά και καρποί στους οποίους προκαλεί κηλιδώσεις. Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η ολική ή μερική ξήρανση των κλαδίσκων. Το παθογόνο επιβιώνει επιφυτικά και μολύνει τους ιστούς από πληγές. Η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από την δημιουργία πληγών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες (συλλογή καρπού κ.ά), τις χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός), την ανεμοθύελλα, το χαλάζι και την βροχή.
Οι ποικιλίες Κορωνεϊκή, Αμφίσης κ.ά είναι ευαισθήτες στην ασθένεια ενώ οι ποικιλίες Καλαμών, Κορφολιά κ.ά. είναι ανθεκτικές.
 
Καλλιεργητικά μέτρα:
α) Χρήση υγιούς φυτικού υλικού.
β) Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών (όπου αυτό είναι τοπικά και εμπορικά αποδεκτό).
γ) Συνιστάται να αποφεύγεται το κλάδεμα των δένδρων και η συλλογή του καρπού με ράβδισμά με βροχερό καιρό.
δ) Να απολυμαίνονται τα κλαδευτικά εργαλεία σε διάλυμα 5% φορμόλης ή άλλο κατάλληλο απολυμαντικό πχ, οινόπνευμα ή χλωρίνη.
ε) Το κλάδεμα να γίνεται κατά τους θερινούς μήνες και τα δένδρα με συμπτώματα να αφήνονται τελευταία.
στ) Συνιστάται επίσης η αφαίρεση έντονα προσβεβλημένων κλάδων και κλαδίσκων και η καταστροφή τους με κάψιμο. ζ) Εφόσον πρόκειται για ελαφρά προσβολή στον κορμό να αφαιρείται ο όγκος (καρκίνωμα) με μαχαιρίδιο και να γίνεται επάλειψη με πυκνή πάστα βοδιγάλειου πολτού 3%.
 
Χημική αντιμετώπιση
α) Συνιστάται ένας ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα μετά το κλάδεμα η το καθάρισμα των δένδρων ή μετά από χαλάζι ή παγετό Προσοχή χαλκούχα σκευάσματα δεν χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο της άνθησης.
β) Σε περιοχές και ποικιλίες που η ασθένεια είναι έντονη πρέπει να γίνονται δύο προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Pseudomonas savastanoi, Pseudomonas spp., Pseudomonas syringae,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection