Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Ευτυπιωση - ΑΜΠΕΛΙ: Επιτραπεζιες Ποικιλιες

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Συμπτώματα: Υπάρχει συνήθως καθυστέρηση πολλών ετών μεταξύ μόλυνσης και εμφάνισης συμπτωμάτων. Τα πιο πρώιμα συμπτώματα είναι πληγές που σχηματίζονται γύρω από τα τραύματα από το κλάδεμα που προσβλήθηκαν πριν από αρκετά χρόνια. Η διατομή του χυμώδους ξύλου συχνά αποκαλύπτει μια σφηνοειδή ζώνη νεκρωτικού ιστού.

Οι τοξίνες του μύκητα προκαλούν τα δευτερεύοντα συμπτώματα που είναι:
α) βλαστοί με κοντούς ενδιάμεσους ρόζους. β) φύλλα ζαρωμένα με νέκρωση και σπασμένα άκρα. γ) Πεσμένα άνθη και τσαμπιά

Ο αριθμός των μολυσμένων νεαρών βλαστών τα δυο προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες περιόδους βροχής του τρέχοντος έτους, αποτελούν ενδείξεις για το αν χρειάζεται ένας ή δυο ψεκασμοί με μυκητοκτόνο. Η περίοδος από την άνθιση μέχρι το σχηματισμό των καρπών είναι εποχή κρίσιμη για την προστασία του καρπού από μολύνσεις, εφόσον υπάρχει υγρασία. Δεν υπάρχει μυκητοκτόνο που να παρέχει αντιμετώπιση μετά τη μόλυνση.

Καταπολέμηση: 
  α) 
Το κλάδεμα να γίνεται όσο το δυνατό πιο καθυστερημένα (αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη) και οπωσδήποτε με ξηρό καιρό, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης των τομών κλαδέματος από μύκητες του ξύλου.
  β) τα πρέμνα με εμφανή συμπτώματα προσβολής να κλαδεύονται τελευταία. Η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων πρέπει να γίνεται με διαδοχικά κοψίματα, μέχρι η
τελική τομή να εμφανιστεί φυσιολογική, χωρίς καστανούς μεταχρωματισμούς και άλλες αλλοιώσεις. Ξερά πρέμνα να εκριζώνονται άμεσα και να καίγονται.
  γ) να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές κλαδέματος, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης των πρέμνων. Στην περίπτωση που αυτές είναι αναπόφευκτες, τότε να γίνονται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και να καλύπτονται απαραίτητα με κατάλληλο προστατευτικό σκεύασμα.
  δ) τα προσβεβλημένα φυτικά μέρη (κεφαλές, βραχίονες,) να απομακρύνονται άμεσα από τον αμπελώνα και να καίγονται.
  ε) τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται συχνά με εμβάπτιση σε καθαρό οινόπνευμα ή σε διάλυμα χλωρίνης 10%.
στ) αμέσως μετά το κλάδεμα και για την προστασία των τομών κλαδέματος, συνιστάται ψεκασμός των πρέμνων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα.
  ζ) το πολ/κό υλικό πρέπει να είναι υγιές και απαλλαγμένο από λανθάνουσα προσβολή.
  η) Την εποχή Μετά τον τρύγο και όσο ακόμη δεν έχει πέσει το φύλλωμα, συνιστάται η σήμανση (σημάδεμα) των προσβεβλημένων πρέμνων από ασθένειες του ξύλου.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Eutypa lata,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection