Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Κορυφοξηρα - ΝΕΡΑΤΖΙΑ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Κορυφοξήρα Phoma tracheiphila  syn. Deuterophoma tracheiphila (COLEOMYCETES): Τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται με την μορφή απότομου μαρασμού χλώρωσης, ξήρανσης των φύλλων αποξήρανσης κλαδίσκων και βραχιόνων (μορφή mal secco), αποπληξίας (μορφή mal nero) και πορτοκαλί ως καστανού μεταχρωματισμού των αγγείων του ξύλου (όχι απαραίτητα).

Περίοδος μόλυνσης: Από Οκτώβρη ως τον Απρίλιο οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για μολύνσεις. Άριστες θερμοκρασίες ανάπτυξης 14-28 οC.

Καλλιεργητικά μέτρα: α) Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, ανθεκτικών ή ανεκτικών ποικιλιών ή υποκειμένων. β) Αφαίρεση και καταστροφή των ξερών βλαστών, κλαδίσκων κλάδων, βραχιόνων, ξερών δένδρων και λαίμαργων βλαστών με τμήμα υγιούς βλαστού περίπου 15 cm τους καλοκαιρινούς μήνες. γ) Αποφυγή άρδευσης με τεχνητή βροχή. δ) Αποφυγή δημιουργίας πληγών ιδιαίτερα στο ριζικό σύστημα αλλά και στον κορμό και τα κλαδιά κατά τις καλλιεργητικές εργασίες. Να αποφεύγεται το όργωμα από Οκτώβρη ως το Μάη. ε) Ισορροπημένο κλάδεμα και αζωτούχος λίπανση. (Η ζωηρή βλάστηση και το αυστηρό κλάδεμα καθώς και τα ζωηρά υποκείμενα ευνοούν την ασθένεια.) ε) Προστασία των δέντρων από χαλάζι, παγετό και ανέμους με χρήση ανεμοθραυστών περιμετρικά, ανεμομικτών κλπ . στ) Καταστροφή των ζιζανίων.

Χημική αντιμετώπιση: Επεμβάσεις με εγκεκριμένα σκευάσματα. Οι ψεκασμοί πρέπει να αρχίζουν το Φθινόπωρο με την έναρξη της περιόδου των βροχών και να επαναλαμβάνονται μηνιαία μέχρι τις αρχές της Άνοιξης.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Deuterophoma tracheiphila,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection