Η αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούν πρόωρη αποφύλλωση των δέντρων κερασιάς συμβάλλει στην ομαλή ξυλοποίηση των ετησίων βλαστών, στην αντοχή τους στους παγετούς και εξασφαλίζει την ομαλή συνέχεια της καλλιέργειας.
Στην περίπτωση του κυλινδροσπορίου, στα προσβεβλημένα φύλλα εμφανίζονται μικρές καστανοκόκκινες κηλίδες, με διάμετρο ≤3 mm, που συνενώνονται και καταλαμβάνουν όλο το έλασμα, το οποίο προσλαμβάνει καστανοκόκκινη χροιά.

Σε οπωρώνες που εμφανίζονται προσβολές (κηλίδωση των φύλλων) από κυλινδροσπόριο το καλοκαίρι, συνιστάται να γίνεται μετά τη συγκομιδή, εφαρμογή με κατάλληλο μυκητοκτόνο μόνο εφόσον υπάρχουν βροχοπτώσεις και μόνο στις τεκμηριωμένα ευαίσθητες στην ασθένεια ποικιλίες.
Για τον έλεγχο του κυλινδροσπόριο (Cylindrosporium padi) και της ανθράκνωσης (Gnomonia erythrostoma) συστήνετε η εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων να γίνεται πριν την έκπτυξη των οφθαλμών (Στάδιο Α) της κερασιάς.Στη βλαστική περίοδο, κυρίως στις κρίσιμες περιόδους μεταξύ άνθισης και ωρίμανσης, είναι λογική η κανονική χρήση μυκητοκτόνου.
Σε περιπτώσεις εκτεταμένου προβλήματος και μόνο όπου υπήρχε ιστορικό προσβολής, συνιστάται να γίνεται εφαρμογή στο στάδιο «πτώση κάλυκα-I» με κατάλληλο μυκητοκτόνο σκεύασμα, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της μονίλιας και του ωιδίου.