
Την άνοιξη η ασθένεια αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό από την κίτρινη σκωρίαση (P. Striiformis) και θερμοκρασίες μεταξύ 15 – 22 °C σε συνδυασμό με 100% σχετική υγρασία αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή και τη βλάστηση των σπορίων. Ημέρες με ξηρασία και ανέμους σε συνδυασμό με υγρές και δροσερές νύχτες ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας.
Καταπολέμηση: Ο παραδοσιακός τρόπος καταπολέμησης είναι παρόμοιος με τη καταπολέμηση του ωιδίου, Η πιο αποδοτική και πρακτική μορφή καταπολέμησης της καφέ σκωρίασης είναι χρήση ανθεκτικών στη προσβολή από το παθογόνο ποικιλιών κριθαριού.
Η χημική καταπολέμηση του μύκητα αποτελεί ρουτίνα μόνο για της πολύ ευαίσθητες ποικιλίες. Οι ευαίσθητες στη καφέ σκωρίαση ποικιλίες θα πρέπει να ψεκαστούν προληπτικά, μόλις το φύλο σημαία εμφανιστεί πλήρως, και μόλις εμφανιστεί ο στάχυς. Οι πιο ανθεκτικές ποικιλίες θα πρέπει να ψεκαστούν μόλις εμφανιστεί η καφέ σκωρίαση στα πάνω φύλα.