Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Μαύρη σήψη ή κομμίωση του στελέχους: Didymella bryoniae: Προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού. Κοντά στο λαιμό και στους κόμβους εμφανίζονται κηλίδες οι οποίες εξελίσσονται σε σκοτεινοπράσινη σήψη που στη συνέχεια γίνεται μαύρη. Στη συνέχεια εμφανίζονται οι καρποφορίες (μαύρα στίγματα) του μύκητα. Τα φυτά με έντονη προσβολή ξεραίνονται.Στα φύλλα σχηματίζονται ακανόνιστες κηλίδες αρχικά υδατώδεις και στη συνέχεια νεκρώνονται. Στο κέντρο τους εμφανίζονται οι καρποφορίες του μύκητα. Οι κηλίδες εντοπίζονται κυρίως στην περιφέρεια του φύλλου. Στους καρπούς κατά τη διάρκεια της άνθησης εμφανίζεται σήψη που αρχίζει από την κορυφή προκαλώντας τη στένωση του καρπού στο αντίστοιχο σημείο. Μπορεί να εμφανίσουν μόνο τη στένωση ενώ σε κάθετη τομή εμφανίζουν καστανό χρωματισμό στο εσωτερικό. Μολύνσεις μπορεί να εκδηλωθούν και μετά τη συγκομιδή. Ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες 23 - 25°C, από τις πληγές του κλαδέματος εφόσον δεν καλυφθούν, και την υπερβολική αζωτούχα λίπανση.
Μεταφορά-Διατήρηση: Μεταφέρεται με το σπόρο. Παραμένει στα υπολείμματα της καλλιέργειας και στο έδαφος.
Αντιμετώπιση: α) Απομάκρυνση των ασθενών και ύποπτων φυτών. β) Καταστροφή των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας. γ) Χρήση υγιούς σπόρου. δ) Μείωση της υγρασίας και με απομάκρυνση των φύλλων της βάσης. ε) Εναλλαγή καλλιεργειών ή αμειψισπορά με άλλα φυτά εκτός των κολοκυνθοειδών και η κατάλληλη στράγγιση του εδάφους είναι πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας. στ) Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών και υποκειμένων. ζ) Ικανοποιητική χημική καταπολέμηση μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη εφαρμογή των κατάλληλων μυκητοκτόνων.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Didymella bryoniae,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.