Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Μαυρη σηψη - ΑΜΠΕΛΙ: Επιτραπεζιες Ποικιλιες

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Μαύρη σήψη ή Black rot: Guignardia bidwellii (Ascomycotina, Dothideales)

Συμπτώματα: Ο μύκητας επιτίθεται σε βέργες, έλικες, φύλλα και καρπούς. Στα φύλλα, η ασθένεια εμφανίζεται στο τέλος της άνοιξης στην επάνω επιφάνεια, με τη μορφή νεκρωτικών κηλίδων που αρχικά είναι κόκκινες και στρογγυλές. Αργότερα, οι κηλίδες φαίνονται και στις δυο πλευρές του φύλλου. Καθώς μεγεθύνονται, το περίγραμμά τους μαυρίζει και οι κηλίδες παίρνουν χρώμα καφέ. Οι μολυσμένες ρόγες αρχικά παίρνουν χρώμα καφέ και μπορεί να μείνουν κρεμασμένες στο τσαμπί, είτε να πέσουν στο χώμα μια μια. Το τελευταίο στάδιο είναι μια σκούρα πορφυρή έως μαύρη, ζαρωμένη μούμια.

Ο μύκητας επιζεί σε τραύματα σε βέργες, έλικες, και σε καρπούς - μούμιες. Την άνοιξη, οι σπόροι του μύκητα μεταφέρονται στο νεαρό ιστό με τη βροχή.


Καλλιεργητική αντιμετώπιση: Η εξυγίανση είναι σημαντικότατη για την αντιμετώπιση της. 
α) 
Καταστρέφουμε ότι έχει προσβληθεί (τις μούμιες)
β) Απομακρύνουμε τους νέους μολυσμένους έλικες
γ) Οταν κλαδεύουμε, αν ειναι δυνατόν αφήνουμε μόνο τις βέργες που δεν έχουν υποστεί βλάβες
δ) Αν εμφανιστούν λίγες μόνο αλλοιώσεις στα φύλλα την άνοιξη, απομακρύνουμε αυτά τα προσβεβλημένα φύλλα, γιατί η ασθένεια μεταδίδεται ταχύτατα όταν μολυνθούν αρκετά σημεία.
ε) Οταν τα φυτά είναι εκτεθειμένα στο φως και υπάρχει ανάμεσά τους καλή κυκλοφορία του αέρα, είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν. Οι καλλιεργητικές πρακτικές που ανοίγουν τις κορυφές είναι ευνοϊκές γιατί αυξάνουν την κυκλοφορία του αέρα και βελτιώνουν την κάλυψη που παρέχει ο ψεκασμός. 
στ) Αν υπάρξουν πολυάριθμες μολύνσεις, είναι δύσκολο να προστατευθεί ο καρπός απ' αυτή την ασθένεια.

Χημική αντιμετώπιση: Ενα πρόγραμμα ψεκασμού με μυκητοκτόνο είναι απαραίτητο για την επαρκή αντιμετώπιση της μαύρης σήψης.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Guignardia bidwellii,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection