Το Penicillium spp. είναι ένα γένος μυκήτων ευρείας εξάπλωσης, με πολυδιάστατο ρόλο στη φύση, τα τρόφιμα, αλλά και τη φαρμακευτική βιομηχανία. Ορισμένα είδη είναι παθογόνα ή αλλοιωτικά των τροφίμων, ενώ άλλα είναι ωφέλιμα, καθώς χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αντιβιοτικών (π.χ. πενικιλλίνη) και τυριών.
Ιδιότητες και χαρακτηριστικά:
– Αναπτύσσεται εύκολα σε σπόρους, αποθηκευμένα τρόφιμα και ζωοτροφές, ακόμα και σε σχετικά χαμηλή υγρασία
– Παράγει το χαρακτηριστικό μπλε-πράσινο χρώμα (μυκήλιο και σποριοδόχοι)
– Ορισμένα είδη μπορούν να παράγουν μυκοτοξίνες, επικίνδυνες για την ανθρώπινη και ζωική υγεία
– Συχνά ευδοκιμεί σε ψυγεία, αποθήκες, σάπια φρούτα και άλλα οργανικά υλικά
Διασπορά και οικολογία:
– Τα σπόρια του είναι πολύ ανθεκτικά και μεταφέρονται εύκολα μέσω αέρα και σκόνης, από εξωτερικούς σε εσωτερικούς χώρους
– Επικρατεί ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλό αερισμό και υγρασία
Ενώ ορισμένα είδη του Penicillium έχουν βιομηχανική και φαρμακευτική αξία, άλλα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην αποθήκευση και ασφάλεια τροφίμων, ιδιαίτερα σε γεωργικά προϊόντα και σπόρους.
Ιδιότητες και χαρακτηριστικά:
– Αναπτύσσεται εύκολα σε σπόρους, αποθηκευμένα τρόφιμα και ζωοτροφές, ακόμα και σε σχετικά χαμηλή υγρασία
– Παράγει το χαρακτηριστικό μπλε-πράσινο χρώμα (μυκήλιο και σποριοδόχοι)
– Ορισμένα είδη μπορούν να παράγουν μυκοτοξίνες, επικίνδυνες για την ανθρώπινη και ζωική υγεία
– Συχνά ευδοκιμεί σε ψυγεία, αποθήκες, σάπια φρούτα και άλλα οργανικά υλικά
Διασπορά και οικολογία:
– Τα σπόρια του είναι πολύ ανθεκτικά και μεταφέρονται εύκολα μέσω αέρα και σκόνης, από εξωτερικούς σε εσωτερικούς χώρους
– Επικρατεί ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλό αερισμό και υγρασία
Ενώ ορισμένα είδη του Penicillium έχουν βιομηχανική και φαρμακευτική αξία, άλλα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην αποθήκευση και ασφάλεια τροφίμων, ιδιαίτερα σε γεωργικά προϊόντα και σπόρους.
Εμφάνιση περισσότερων για το παθογόνο