Πληροφορίες για τo ζιζάνιο Anagallis arvensis
Η Anagallis arvensis (Αναγαλλίς η αγροστώδης / Κοκκινομάτα) είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό της οικογένειας Primulaceae. Είναι κοινώς γνωστό ως κοκκινομάτα ή αγριοβιολέτα και συχνά θεωρείται ζιζάνιο σε καλλιέργειες και διαταραγμένα εδάφη.Καταγωγή και εξάπλωση:
🔹 Είναι γηγενές είδος της Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας, αλλά έχει εξαπλωθεί σχεδόν παγκοσμίως ως επιβλαβές ζιζάνιο σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές.
🔹 Φυτρώνει σε ελαφριά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη, σε καλλιεργούμενα χωράφια, παρυφές δρόμων και βοσκοτόπια.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά:
🔹 Αναπτύσσεται χαμηλά, με ύψος 5–30 εκατοστά, και απλώνεται κοντά στο έδαφος.
🔹 Τα φύλλα είναι αντίθετα, ωοειδή, με κοντό μίσχο ή άμισχα.
🔹 Τα άνθη εμφανίζονται μεμονωμένα στις μασχάλες των φύλλων και έχουν έντονα χρώματα: πορτοκαλί, κόκκινα ή μπλε, ανάλογα με την ποικιλία.
🔹 Η ανθοφορία διαρκεί από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.
🔹 Τα άνθη παραμένουν κλειστά σε συννεφιασμένο καιρό, γι’ αυτό και σε ορισμένες γλώσσες αποκαλείται "ρολόι του καιρού".
Σημασία και ιδιαιτερότητες:
🔹 Αν και εμφανίζει καλλωπιστική αξία, είναι τοξικό φυτό για ανθρώπους και ζώα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε σαπωνίνες και κυκλαμίνη.
🔹 Χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά στη λαϊκή ιατρική, αλλά η χρήση του σήμερα θεωρείται μη ασφαλής.
🔹 Είναι ανταγωνιστικό ζιζάνιο σε ορισμένες καλλιέργειες, ιδιαίτερα λαχανοκομικά είδη και δημητριακά.
Εμφάνιση περισσότερων για το ζιζάνιο