Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες Ζωϊκων εχθρών και εντομων

Ακαρεα - Τετρανυχοι - ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εχθρού

ΑΚΑΡΕΑ: Αφορά τους κυριότερους ακαρεολογικούς εχθρούς των συγκεκριμένων καλλιεργειών και κυρίως τα είδη των οικογενειών Tetranychidae (Tetranychus urticae, T.cinnabarinus και T. evansi), Tarsonemidae (Polyphagotarsonemus latus) και Eriophyidae (Aculops lycopersici).
Μόλις η θερμοκρασία ανέβει πάνω από τους 12oC δραστηριοποιούνται και ωοτοκούν. Κάθε θηλυκό εναποθέτει 50-90 ωά. Η δραστηριότητα των ακαρέων παρατηρείται σε περιβάλλοντα με θερμοκρασία 10-40oC (άριστη 26-33oC) και σχετική υγρασία ατμόσφαιρας 30-70% (άριστη 30-55%). Η διάρκεια ζωής του ακαρέου είναι 7-30 ημέρες.

Προσβολή: Οι αποικίες σχηματίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, όπου δημιουργούνται ελαφρά σταχτιές κηλίδες. Οι προσβεβλημένοι νεαροί καρποί δεν αναπτύσσονται κανονικά και είναι μη εμπορεύσιμοι. Τα άνθη και οι νεαρές βλαστήσεις δεν προσβάλλονται συνήθως. Στις περιπτώσεις όμως που αναπτυχθούν μεγάλοι πληθυσμοί τότε μπορεί να προκαλέσουν κακή ανάπτυξη των φυτών, παραμόρφωση των φύλλων και πρόωρη ωρίμανση των καρπών.

Προληπτικά μέτρα: α) Χρησιμοποίηση υγιών φυταρίων κατά τη μεταφύτευση, β) Χρήση κίτρινων κολλητικών παγίδων, γ) Αφαίρεση των προσβεβλημένων βλαστών (σε μικρή προσβολή). δ) Βαθύ όργωμα πριν την έναρξη της καλλιέργειας καταστρέφει τις διαχειμάζουσες μορφές των τετρανύχων καθώς τις παραχώνει σε μεγαλύτερο βάθος, ε) Αύξηση της απόστασης μεταξύ των φυτών για καλύτερο αερισμό, στ) καταστροφή των ζιζανίων γύρω από την καλλιέργεια και ο συχνός έλεγχος της καλλιέργειας στα σημεία που εντοπίζονται οι προσβολές.

ΠΡΙΝ τη φύτευση: α) Τοποθέτηση προθαλάμου και δικτύων στα ανοίγματα του θερμοκηπίου. β) Αναλόγως με την περιοχή, επιλογή ποικιλιών /υβριδίων με μικρό βιολογικό κύκλο. γ) Στα σπορεία να υπάρχει μέριμνα ελαχιστοποίησης πιθανότητας ύπαρξης προσβολών (δίχτυα, προθάλαμος, χώρος εντός και γύρω από αυτά απαλλαγμένος από αυτοφυή φυτά, είσοδος σε αυτά λίγων ατόμων με «καθαρά» ρούχα, χρήση καθαρών εργαλείων και σκευών) ή προμήθεια φυταρίων από πιστοποιημένο φυτώριο.

META τη φύτευση: α) Κατά την εγκατάσταση της καλλιέργειας, δύναται προληπτική εξαπόλυση φυσικών εχθρών προσαρμόζοντας το χρόνο εφαρμογής της στο είδος και στο χρόνο της τελευταίας εφαρμογής χημικού σκευάσματος στο σπορείο / φυτώριο. β) Συνεχής καθαρισμός των ζιζανίων εντός και περιφεριακά του θερμοκηπίου. Να ακολουθεί άμεση απομάκρυνση και καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων. γ) Αφαίρεση και απομάκρυνση/καταστροφή των προσβλημένων φύλλων/φυτικών ιστών στα αρχικά στάδια προσβολής. δ) Χρήση ωφέλιμων εντόμων (Heteroptera, Diptera, Neuroptera) και ακάρεων (Phytoseiidae) ε) Τακτική παρακολούθηση από την αρχή καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας (2 φορές την εβδομάδα).

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection