Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες Ζωϊκων εχθρών και εντομων

Ακαρεα - Τετρανυχοι - ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εχθρού

Τετράνυχος (Tetranychus urticae και Κόκκινος Τετράνυχος Tetranychus turkestani)
Μόλις η θερμοκρασία ανέβει πάνω από τους 12oC δραστηριοποιούνται και ωοτοκούν. Κάθε θηλυκό εναποθέτει 50-90 ωά. Η δραστηριότητα των ακάρεων παρατηρείται σε περιβάλλοντα με θερμοκρασία 10-40oC (άριστη 26-33oC) και σχετική υγρασία ατμόσφαιρας 30-70% (άριστη 30-55%). Η διάρκεια ζωής του ακάρεου είναι 7-30 ημέρες. Οι αποικίες σχηματίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, όπου δημιουργούνται ελαφρά σταχτιές κηλίδες. Οι ζημιές προέρχονται από τα δήγματα του εντόμου και την απομύζηση κυτταρικών χυμών. Οι προσβεβλημενοι ιστοί κιτρινίζουν κι ύστερα γίνονται καστανοί.  Το άκαρι αυτό εποικίζει το κάτω μέρος των φύλλων. Στα φύλλα αναπτύσσονται περιοχές κιτρινωπές ή κοκκινωπές. Στη σοβαρή μόλυνση,  επηρεάζεται ολόκληρο το φυτό. Η ανάπτυξη διακόπτεται και το φυτό καλύπτεται από συμπαγές ιστό αράχνης.

Λευκή αράχνη ή Ακάρι αργύρωσης (Polyphagotarsomenus latus)
Το άκαρι αυτό (Polyphagotarsomenus latus) παρουσιάζει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης σε θερμοκρασίες 18-30oC και σχετική υγρασία ατμόσφαιρας και γι' αυτό αναπτύσσεται κυρίως σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ο βιολογικός κύκλος του ακάρεος κλείνει μέσα σε 4-10 ημέρες (ανάλογα με την θερμοκρασία). Η προσβολή παρουσιάζεται σε άνθη, καρπούς και στην τρυφερή βλάστηση, περιορίζοντας αρκετά την ανάπτυξη του φυτού. Τα φύλλα στην κάτω επιφάνεια, όπου εντοπίζεται και το άκαρι, παρουσιάζουν μια αργυρόχροη εμφάνιση.

Βιολογικός έλεγχος (Για κόκκινο τετράνυχο): Διώκτες: Neoseiulus californicus, Euseuis stipulatus, Phytoseiulus persimilis.

Αντιμετωπιση: α) αναφέρονται η χρησιμοποίηση υγιών φυταρίων κατά τη μεταφύτευση, β) χρήση κίτρινων κολλητικών παγίδων, η αφαίρεση των προσβεβλημένων βλαστών (σε μικρή προσβολή). γ) βαθύ όργωμα, πριν την έναρξη της καλλιέργειας καταστρέφει τις διαχειμάζουσες μορφές, καθώς τις παραχώνει σε μεγαλύτερο βάθος, δ) αύξηση της απόστασης μεταξύ των φυτών για καλύτερο αερισμό, ε) καταστροφή των ζιζανίων γύρω από την καλλιέργεια, στ) συχνός έλεγχος της καλλιέργειας στα σημεία που εντοπίζονται οι προσβολές. ζ) Απομάκρυνση των πολύ μολυσμένων φυτών, ή) Χρήση εγκεκριμένων ακαρεοκτόνων.

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection