Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Φάσμα προσβαλλομένων: Το αραχνίδιο είναι πολυφάγο και επιτίθεται σε άνω των 200 διαφορετικών ειδών: άγρια φυτά, καλλωπιστικά, λαχανικά, οπωροφόρα.
Συμπτώματα: Το Panonychus citri Προτιμά κυρίως τις πορτοκαλιές και μανταρινιές. Προσβάλλει τα νεαρότερα φύλλα, συνήθως την πάνω επιφάνεια κοντά στην κεντρική νεύρωση καθώς επίσης τους καρπούς όλων των σταδίων ανάπτυξης προκαλώντας χλωρωτικές κηλίδες που οδηγούν σε έντονο αποχρωματισμό. Ο Κίτρινος τετράνυχος (Tetranychus urticae) Προσβάλει κυρίως τις λεμονιές, μανταρινιές. Προκαλεί κίτρινο-καφέ κηλιδώσεις ανάμεσα στα νεύρα κυρίως στην νεαρή βλάστηση (οι οποίες παραμένουν και στα παλιότερα φύλλα). Σε υψηλούς πληθυσμούς οι προσβολές επεκτείνονται και στους καρπούς όπου προσβάλλουν κυρίως την περιοχή γύρω από τον ομφαλό προκαλώντας υπόφαιες κηλιδώσεις.
Συστήνεται οι παρατηρήσεις να πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα το καλοκαίρι και χειμώνα ενώ την άνοιξη και φθινόπωρο που το άκαρι παρουσιάζει τις μεγαλύτερες πυκνότητες να γίνεται δύο φορές τον μήνα. Στα περιφερειακά δένδρα και ιδιαίτερα αυτά που είναι κοντά σε χωματόδρομους οι παρατηρήσεις και οι δειγματοληψίες πρέπει να γίνονται πιο εντατικά.
Βιολογική αντιμετώπιση: πάρχουν αρκετοί διώκτες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αραχνιδίου αυτού. Μεταξύ αυτών: Scolothrips sexmaculatus, Amblyseius californicus, Phytoseiulus persímilis, Suymus mediterraneus, Stethorus spp., Orius, Cyrtopeltis tenuis , Scelothrip, Aelothrips, Frankliniella (θρίπας), Euseius tularensis
Χημική αντιμετώπιση: Επέμβαση με εγκεκριμένο εκλεκτικό ακαρεοκτόνο αν το επίπεδο προσβολής είναι > 8 άτομα / φύλλο. Στην περίπτωση της χημικής αντιμετώπισης, καλό είναι να χρησιμοποιουνται επίλεκτα αραχνοκτόνα για να συντηρήσουμε τον πληθυσμό των φυσικών εχθρών του αραχνιδίου.
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.