Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Το άκαρι της συκιάς. (Αceria fici). Σκωληκόμορφο, ακάρι με δύο ζεύγη ποδιών στον προνώτο. Προτιμά το εσωτερικό της κόμης του δένδρου και τρέφεται στα νεαρά φύλλα και τους οφθαλμούς. Διαχειμάζει στα λέπια των οφθαλμών. Το άκαρι αυτό είναι φορέας του ιού του μωσαϊκου της συκιάς.
Tετράνυχοι (Τetranychus urticae - δίστοιχτος τετράνυχος) Μικρό αραχνίδιο με δύο χαρακτηριστικές σκούρου χρώματος κηλίδες στο κιτρινωπό σώμα τους και παράγει ιστό. Ζει και τρέφεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.
Ευνοείται από ξηροθερμικές συνθήκες Διαχειμάζει σαν ώριμο θηλυκό σε ρυτιδώματα του φλοιού και στα ζιζάνια.
Ζημία: Συνήθως οι ζημίες που προκαλούν δεν είναι σοβαρές. Στις θέσεις διατροφής εμφανίζονται μικροσκοπικά στίγματα. Σε μεγάλους πληθυσμούς τα φύλλα εμφανίζουν καφετιάσματα, φυλλόπτωση και σπάνια προκαλούν καχεξία στους νεαρούς βλαστούς. Η σοβαρότερη ζημία είναι η μετάδοση του ιού του μωσαϊκού της συκίας από το A. fici
Καταπολέμηση: α) Ενδυνάμωση των δένδρων β) Προστασία των αρπακτικών και των καταφυγίων τους. γ) Μείωση της σκόνης γύρω και μέσα στον συκεώνα. γ) Παρακολούθηση για την ανεύρεση ακάρεων στα φύλλα. δ) Ψεκασμοί χρήση εγκεκριμένων χημικών σκευασμάτων. Περίπου ένα μήνα μετά την ανάπτυξη τους (στην χώρα μας μέσα Απριλίου - Μάϊο). Mε την εμφάνιση συμπτωμάτων διενεργείτε ένας ψεκασμός. (Συνήθως ένας αρκεί γίνεται και δεύτερος αν υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα).
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.