Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Πρασάγγουρας ή κρεμμυδοφάγος (Gryllotalpa gryllotalpa)
Προκαλούν ζημιές στο υπόγειο τμήμα των φυτών (ρίζες τρυπημένες, φάγωμα λαιμού ή ριζών, κόψιμο των φυτών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους κ.τ.λ.).
Η υγρασία παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση των προνυμφών γι' αυτό και η δραστηριότητά τους περιορίζεται σε ξηρικά χωράφια και σε σκαλιστικές καλλιέργειες όπου οι προνύμφες έρχονται στην επιφάνεια του εδάφους, εξαιτίας της συχνής κατεργασίας του, με αποτέλεσμα το θάνατό τους εξαιτίας αφενός των ξηροθερμικών συνθηκών του περιβάλλοντος και αφετέρου της κατανάλωσης τους κυρίως από τα πουλιά.
Τα σιδηροσκούληκα μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα νεαρά φυτά κατά το φύτρωμα των σπόρων ή και στα φυτάρια τις πρώτες εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση. Κατατρώγουν τους σπόρους στο φύτρωμα ή εισχωρούν στην κεντρική ρίζα των φυταρίων και τρώνε το εσωτερικό της. Οι ζημιές εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή κηλίδων μέσα στο χωράφι.
Τα κοφτοσκούληκα συνήθως ακολουθούν τις γραμμές φύτευσης και κόβουν τα τα σπορόφυτα στο ύψος της επιφάνειας του εδάφους ή λίγο χαμηλότερα. Επίσης είναι δυνατόν να κάνουν στοές στην κεφαλή του Σπανακιού και μερικά είδη κάνουν ζημιά στα φύλλα. Οι ζημιές εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή κηλίδων μέσα στο χωράφι.
Καλλιεργητικά μέτρα: α) Αγρανάπαυση β) Βαθιά οργώματα ώστε να καταστραφούν οι προνύμφες που διαχειμάζουν στο έδαφος καθώς και καταστροφή των ζιζανίων-ξενιστών του εντόμου. γ) Βιολογικά σκευάσματα δ) Εντομοκτόνα εδάφους
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.