Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες Ζωϊκων εχθρών και εντομων

Αλευρωδης (Άσπρη Μυγα) - ΠΕΠΟΝΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εχθρού

Trialeurodes vaporarium / Bemisia tabaci: Η παρουσία τους συνδυάζεται με παρουσία μελιτωμάτων και καπνιάς. Βρίσκονται συνήθως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Σε όλα τα στάδια τους είναι σκεπασμένα με 'κέρι', κάτι που τους δίνει χαρακτηριστική άσπρη εμφάνιση.  Οι νεαρές νύμφες έρπουν μέχρι να βρουν κατάλληλο μέρος για να τραφούν ενώ τα υπόλοιπα ατελή στάδια είναι ακίνητα. Τα ενήλικα πετούν («άσπρες μυγούλες»). Έχουν βιολογικό κύκλο διάρκειας περίπου 3 εβδομάδων (25oC). Προκαλούν ζημιές από τη μύζηση φυτικών χυμών και τη μεταφορά ιώσεων. Εκκρίνουν μελιτώματα όπου αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς, μειώνοντας τη φωτοσυνθετική ικανότητα του φύλλου. Σε έντονες προσβολές παρατηρείται κάλυψη και των καρπών με καπνιά που μειώνει την εμπορική τους αξία. Προσοχή όμως πρέπει να δίνεται σε προσβολές φυταρίων που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης.

Αντιμετώπιση:
  α)
Απομάκρυνση των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας.
  β) Καταστροφή των ζιζανίων ξενιστών των αλευρωδών.
  γ) Τοποθέτηση κίτρινων κολλητικών παγίδων (2 - 4 παγίδες/στρέμμα).
  δ) Βιολογικά μέτρα: Αξιοποίηση ιθαγενούς πανίδας των φυσικών εχθρών τους όπως τα παρασιτοειδή των ειδών Eretmocerus sp. κ.α. καθώς και διάφορα αρπακτικά είδη όπως Nesidiocoris tenuis Macrolophus caliginosus, ακάρεα της οικογένειας Phytoseiidae κ.α. Για την αξιοποίηση των ιθαγενών φυσικών εχθρών πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί και να γίνεται χρήση εκλεκτικών εντομοκτόνων όταν υπάρχει ανάγκη στην αρχή της καλλιέργειας.   ε) Χημική καταπολέμηση.

Βιολογικά εντομοκτόνα:

Εντομοκτόνα με ακαρεοκτόνο δράση:

Εντομοκτόνα:

Μικτά γεωργικά φάρμακα:

Μακρο-οργανισμοί: