Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Καλλιεργητικές πρακτικές: α) Πρώιμη καλλιέργεια μαρουλιού θα πρέπει να εγκατασταθεί τουλάχιστον 2.5 χλμ μακρυά από καλλιέργειες ξενιστές ενώ συνιστάται επίσης καταστροφή των υπολειμμάτων αυτών των καλλιεργειών. β) Απομάκρυνση/καταστροφή των ζιζανίων που είναι ξενιστές των αλευρωδών (π.χ. μολόχα, ζωχός, κόνυζα, καψέλα, ταραξάκο, τριβόλι, τσουκνίδα, αγριοντοματιά, αγριομάρουλο κ.α.). γ) Σε χωράφια που παρατηρείται συχνά προσβολή από αλευρώδεις, καθυστερούμε, εάν είναι εφικτό, την φύτευση για να αποφύγουμε την προσβολή. δ) Το πότισμα με τεχνητή βροχή είναι δυνατόν να μειώσει τους πληθυσμούς του αλευρώδη και τα περιστατικά ιώσεων. ε) Σε χωράφια που παρατηρείται συχνά προσβολή από αλευρώδεις, καθυστερούμε, εάν είναι εφικτό, την φύτευση για να αποφύγουμε την προσβολή. ζ) Το πότισμα με τεχνητή βροχή είναι δυνατόν να μειώσει τους πληθυσμούς του αλευρώδη και τα περιστατικά ιώσεων.
Βιολογική Καταπολέμηση: Οι φυσικοί εχθροί των αλευρωδών περιλαμβάνουν αρκετά υμενόπτερα παρασιτοειδή (Encarsia formosa, Eretmocerus californicus).
Oι νύμφες των αλευρωδών αποτελούν λεία Ημίπτερων αρπακτικών (π.χ. Orius spp., Nesidiocoris tenuis) και προνυμφών χρύσωπα.
Παρακολούθηση πληθυσμού και χημική καταπολέμηση: Τακτικός έλεγχος των περιθωρίων του χωραφιού καθώς σ΄ αυτές τις περιοχές εμφανίζονται πρώτα οι προσβολές αλευρώδη. Επαγρύπνηση για ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου άλλων καλλιεργειών-ξενιστών που βρίσκονται κοντά. Κατά τις κρίσιμες αυτές περιόδους, ελέγχουμε τα χωράφια δύο φορές την εβδομάδα. Οι κολλητικές παγίδες χρησιμεύουν στην διαπίστωση της αρχικής προσβολής στο χωράφι. Θα πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία στους φυσικούς εχθρούς να ελέγξουν ελαφριές προσβολές. Εάν οι πληθυσμοί στα περιθώρια του χωραφιού είναι μεγαλύτεροι από ότι στο
κέντρο του, τότε ψεκάζουμε μόνο στα περιθώρια. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στη βιβλιογραφία όρια επέμβασης στο χωράφι.
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.