Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες Ζωϊκων εχθρών και εντομων

Κηροπλαστης - ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εχθρού

Ceroplastes rusci (L.) (Homoptera, Coccidae), Κηροπλάστης ή ψώρα.

Ο κηροπλάστης είναι πολυφάγο έντομο. Αν και είναι δευτερεύον εχθρός των εσπεριδοειδών παρουσιάζει προσβολές και εξάρσεις πληθυσμών σε εσπεριδοειδώνες κυρίως της Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και της Αττικής. Έχει 2 γενεές το χρόνο και σε θερμότερες περιοχές μπορεί να παρατηρηθεί και 3η η οποία δεν συμπληρώνεται. Οι προνύμφες της 1ης γενεάς οι οποίες εκκολάπτονται τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου εγκαθίστανται κυρίως στην πάνω επιφάνεια των φύλλων και αργότερα όταν αναπτυχθούν μετακινούνται στους μίσχους και στους βλαστούς της τρέχουσας βλάστησης και πολύ σπάνια στους καρπούς. Οι προνύμφες της 2ης γενεάς εκκολάπτονται τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου και εγκαθίστανται στους μίσχους και στους βλαστούς. Οι ζημιές που προκαλεί είναι ίδιες με εκείνες του λεκανίου.

Παρακολούθηση: Έλεγχος των δένδρων για την διαπίστωση τυχών προσβολής Δειγματοληψίες βλαστών τρέχουσας βλάστησης από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο (για την εκτίμηση του ποσοστού προσβολής, της σύνθεσης των πληθυσμών του και του ποσοστού παρασιτισμού)

Βιολογική καταπολέμηση: Υπάρχουν φυσικοί εχθροί οι οποίοι περιορίζουν σημαντικά τους πληθυσμούς του C. rusci όπως είναι τα υμενόπτερα Scutellista cyaneaTetrastichus ceroplastaeCoccophagus lycimniaParaceraptocerus italic, το λεπιδόπτερο Eublemma scitula και κολεόπτερα του γένους Chilocous sp. και Exochomus sp.
Οι σοβαρές προσβολές από τον C. rusci αποδίδονται κυρίως σε διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας λόγω της μειωμένης δράσης των φυσικών εχθρών του, πιθανότατα οφειλόμενη σε σύμπλοκο παραγόντων (πχ. αλόγιστη χρήση φυτοπροστατευτικών κλπ.)

Χημική αντιμετώπιση: Όταν διαπιστωθούν σοβαρές προσβολές από το έντομο συνιστάται ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα όταν έχει εκκολαφθεί το μεγαλύτερο μέρος των ερπουσών προνυμφών. Συνήθως συμπίπτουν με τις περιόδους εκκόλαψης και άλλων κοκκοειδών των εσπεριδοειδών όπως π.χ. της κόκκινης ψώρας.

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection