Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Τοπικά και περιστασιακά προκαλεί σοβαρές ζημιές στα εσπεριδοειδή. Προσβάλλει φύλλα, τρυφερούς βλαστούς ή μικρούς κλάδους απομυζώντας το χυμό τους. Τα μελιτώδη αποχωρήματα τους ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων της καπνιάς. Ευνοείται από την υψηλή σχετική υγρασία που συχνά παρατηρείται όταν το φύλλωμα είναι πυκνό και δεν αερίζεται. Σοβαρές προσβολές παρουσιάζονται σε δέντρα υγρών περιοχών και ακλάδευτα.
Έχει μία γενεά το έτος αλλά σε ορισμένες περιοχές ή χρονιές μπορεί να συμπληρώσει μία μερική ή και πλήρη 2η γενεά. Η ενηλικίωση των θηλυκών εντόμων που διαχείμασαν γίνεται προς το τέλος της άνοιξης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο πληθυσμός του μειώνετε λόγο εποχής, και ανάλογα τις κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής
Παρακολούθηση: Γίνεται με δεκαπενθήμερες δειγματοληψίες βλαστικών τμημάτων για την εκτίμηση του πληθυσμού του εντόμου.
Οικονομικό όριο επέμβασης: για επεμβάσεις που γίνονται τέλη Ιουλίου είναι 3-5 άτομα/φύλλο ή 3-4 θηλυκά/40cm βλαστού
Καλλιεργητικά μέτρα: α) Κλαδοκάθαρος του εσωτερικού μέρους της κόμης των δένδρων για την εξασφάλιση αερισμού και φωτισμού. β) Αποφυγή χρήσης τοξικών φυτοπροστατευτικών στους εσπεριδοειδώνες κατά τις εποχές που παρουσιάζεται δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων.
Βιολογική καταπολέμηση: Τα υμενόπτερα παρασιτοειδή Metaphycus flavus, M. helvolus (παρασιτούν τις νύμφες 2ου και 3ου σταδίου), Metaphycus lounsburyi (παρασιτεί νύμφες 3ου σταδίου), το ωοφάγο αρπακτικό Scutellista cyanea, τα αρπακτικά Chilochorus bipustulatus, Exochomus quadripustulatus, Rhyzobius (Lindorus) forestieri κ.α. Ορισμένες φορές τα ωφέλιμα έντομα να αδυνατούν να μειώσουν σημαντικά τους πληθυσμούς του λεκανίου και να παρατηρούνται ισχυρές προσβολές.
Χημική αντιμετώπιση: Σε δέντρα που παρατηρούνται σοβαρές προσβολές (πάνω από το οικονομικό όριο ζημιάς).
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.