Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Το έντοµο Paysandisia Archon είναι ιθαγενές είδος της Ουρουγουάης και της Αργεντινής, το οποίο εισήχθηκε στην Ευρώπη µέσω της εισαγωγής τροπικών φοινικοειδών. Το είδος αυτó εξαπλώνεται µε γρήγορους ρυθµούς στην Ευρώπη και προκαλεί σοβαρές ανησυχίες λóγω των σοβαρών προσβολών που προκαλεί σε πολλά είδη φοινικοειδών.
Στη ζώνη της Μεσογείου, η πτήση των ενήλικων του εντóµων αρχίζει απó τα µέσα Μαΐου και συνεχίζεται έως τα τέλη Σεπτεµβρίου, µε το µέγιστο της πτήσης να παρουσιάζεται µεταξύ Ιουνίου - Ιουλίου. Οι προνύµφες του εντóµου αναπτύσσονται στο εσωτερικó των κορµών των φοινικοειδών που προσβάλλει, χωρίς να υπάρχουν οποιαδήποτε εµφανή εξωτερικά συµπτώµατα προσβολής. Η προνύμφη ορύσσει στοές σε διάφορα μέρη του φυτού αλλά συνήθως παραμένουν κοντά στη στεφάνη του φοίνικα, με ιδιαίτερη προτίμηση τη στεφάνη των παραφυάδων. Παραμένουν στο εσωτερικό του κορμού μέχρι την έξοδο του ενηλίκου. Τα κουκούλια του είναι συμπαγείς, φτιαγμένα από ίνες του φοίνικα, μέσου μήκους 5,8 cm, με το εσωτερικό τους να καλύπτεται από μεταξωτό επίχρισμα. Η έξοδος των ενηλίκων πραγματοποιείται μετά από 43-66 μέρες ανάλογα με την περίοδο νύμφωσης.
Συμπτώματα: Χαρακτηριστικό της προσβολής από το συγκεκριμένο έντομο είναι η ύπαρξη πριονιδιού οφειλόμενη στη διατροφική δραστηριότητα του εντόμου, στις «μασχάλες» των φύλλων του κεντρικού κορμού και των παραφυάδων. Η ύπαρξη πριονιδιού στο εξωτερικό του φυτού διαφοροποιεί το συγκεκριμένο έντομο από το ρυγχοφόρο ο οποίος δεν εμφανίζει τέτοιο σύμπτωμα. Έντονα προσβεβληµένα φοινικοειδή µπορούν να αναγνωριστούν απó τα περιττώµατα (σαν πριονίδια) που αφήνει η προνύµφη κατά την τροφική της δραστηριóτητα. Παρóλα αυτά, ο προσδιορισµóς της προσβολής είναι δύσκολος καθώς η κύρια δραστηριóτητα του εντóµου λαµβάνει χώρα κυρίως στο εσωτερικó του κορµού.
Στην Ευρώπη, το έντοµο έχει καταγραφεί σε είδη óπως: Phoenix theophrastii (φοίνικας του Θεόφραστου ή φοίνικας του Βάι), Brahea armata, B. edulis, Butia capitata, Chamaerops humilis, Livistona sp., Phoenix canariensis, P. dactylifera, P. reclinata, P. roebelenii, P. sylvestris, Sabal mexicana, S. minor, S. palmetto, Syagrus romanzoffiana, Trachycarpus fortunei, T. wagnerianus, Thrirhrinax campestris, Sabal sp., Washingtonia filifera και W. robusta
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.