Λεπιδόπτερο των Φοινικοειδών (Paysandisia archon)

Στη ζώνη της Μεσογείου, η πτήση των ενήλικων του εντóµων αρχίζει απó τα µέσα Μαΐου και συνεχίζεται έως τα τέλη Σεπτεµβρίου, µε το µέγιστο της πτήσης να παρουσιάζεται µεταξύ Ιουνίου - Ιουλίου. Οι προνύµφες του εντóµου αναπτύσσονται στο εσωτερικó των κορµών των φοινικοειδών που προσβάλλει, χωρίς να υπάρχουν οποιαδήποτε εµφανή εξωτερικά συµπτώµατα προσβολής. Η προνύμφη ορύσσει στοές σε διάφορα μέρη του φυτού αλλά συνήθως παραμένουν κοντά στη στεφάνη του φοίνικα, με ιδιαίτερη προτίμηση τη στεφάνη των παραφυάδων. Παραμένουν στο εσωτερικό του κορμού μέχρι την έξοδο του ενηλίκου. Τα κουκούλια του είναι συμπαγείς, φτιαγμένα από ίνες του φοίνικα, μέσου μήκους 5,8 cm, με το εσωτερικό τους να καλύπτεται από μεταξωτό επίχρισμα. Η έξοδος των ενηλίκων πραγματοποιείται μετά από 43-66 μέρες ανάλογα με την περίοδο νύμφωσης.
Συμπτώματα: Χαρακτηριστικό της προσβολής από το συγκεκριμένο έντομο είναι η ύπαρξη πριονιδιού οφειλόμενη στη διατροφική δραστηριότητα του εντόμου, στις «μασχάλες» των φύλλων του κεντρικού κορμού και των παραφυάδων. Η ύπαρξη πριονιδιού στο εξωτερικό του φυτού διαφοροποιεί το συγκεκριμένο έντομο από το ρυγχοφόρο ο οποίος δεν εμφανίζει τέτοιο σύμπτωμα. Έντονα προσβεβληµένα φοινικοειδή µπορούν να αναγνωριστούν απó τα περιττώµατα (σαν πριονίδια) που αφήνει η προνύµφη κατά την τροφική της δραστηριóτητα. Παρóλα αυτά, ο προσδιορισµóς της προσβολής είναι δύσκολος καθώς η κύρια δραστηριóτητα του εντóµου λαµβάνει χώρα κυρίως στο εσωτερικó του κορµού.
Στην Ευρώπη, το έντοµο έχει καταγραφεί σε είδη óπως: Phoenix theophrastii (φοίνικας του Θεόφραστου ή φοίνικας του Βάι), Brahea armata, B. edulis, Butia capitata, Chamaerops humilis, Livistona sp., Phoenix canariensis, P. dactylifera, P. reclinata, P. roebelenii, P. sylvestris, Sabal mexicana, S. minor, S. palmetto, Syagrus romanzoffiana, Trachycarpus fortunei, T. wagnerianus, Thrirhrinax campestris, Sabal sp., Washingtonia filifera και W. robusta