Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
ΛιριόμυζαLiriomyza spp. (L. bryoniae, L. trifolii, L. huidobrensis κ.α)
Οι φυλλορύκτες που προσβάλλουν το μαρούλι είναι το L. bryoniae, το L.trifolii (προσβάλλει και το σέλινο) και το L. huidobrensis (προσβάλλει και το σέλινο, αντίδι, σπανάκι, μαϊντανό και ραδίκι).
Αντιμετώπιση: α) Ο τακτικός έλεγχος (παρακολούθηση) στο στάδιο των σπορόφυτων βοηθάει να αποφασίσουμε για την ανάγκη επέμβασης. β) Αποφεύγουμε, όπου είναι δυνατό, την εγκατάσταση των χωραφιών δίπλα σε προσβεβλημένα χωράφια εδικά όταν αυτά είναι κοντά στη συγκομιδή καθώς οι αλευρώδεις έχουν ένα μεγάλο εύρος κηπευτικών που είναι ξενιστές.
Βιολογική καταπολέμηση: Φυσικοί εχθροί, ειδικά παρασιτοειδή του γένους Diglyphus, ελέγχουν αποτελεσματικά τις λιριόμυζες εκτός αν θανατωθούν από εντομοκτόνα.
Παρακολούθηση πληθυσμού και χημική καταπολέμηση: Παρατηρούμε τακτικά τα σπορόφυτα για στοές. Οι περισσότερες στοές εμφανίζονται στις κοτυληδόνες και τα πρώτα πραγματικά φύλλα. Εάν οι πληθυσμοί από τις λυριόμυζες αυξηθούν σε πολύ όταν τα σπορόφυτα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των 4-5 φύλλων, μπορεί να χρειάζεται χημική επέμβαση. Στο μαρούλι ωστόσο, εάν υπάρχουν στοές σε εδώδιμα φύλλα, μπορεί να χρειαστεί χημική καταπολέμηση.
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.