Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Είναι δευτερεύον εχθρός των εσπεριδοειδών που τοπικά ή ορισμένες χρονιές μπορεί να αναπτύξει υψηλούς πληθυσμούς. Από τα εσπεριδοειδή προσβάλλει κυρίως πορτοκαλιά, μανταρινιά και λεμονιά. Εγκαθίσταται περισσότερο σε παλαιά φύλλα, με προτίμηση την άνω επιφάνεια, καρπούς και λιγότερο σε κλάδους. Υψηλότεροι πληθυσμοί παρατηρούνται στα χαμηλότερα σημεία της κόμης και στη βόρεια- ανατολική πλευρά των δένδρων. Οι πρώτες προσβολές στους καρπούς εμφανίζονται τον Ιούλιο. Εμφανίζει 3-4 γενεές το χρόνο. Τα μέγιστα εκκολάψεων νεαρών προνυμφών της 1ης γενεάς γίνεται τον Απρίλιο της 2ης τον Ιούλιο και της 3ης τον Οκτώβριο.
Παρακολούθηση: Για την εκτίμηση του ποσοστού προσβολής και της σύνθεσης του πληθυσμού του εντόμου πρέπει να πραγματοποιούνται δειγματοληψίες βλαστών και καρπών κάθε 2-3 εβδομάδες από νωρίς την άνοιξη μέχρι μέσα-τέλη του φθινοπώρου. Προτείνεται να γίνεται στο 10% των δένδρων του εσπεριδοειδών λαμβάνοντας τυχαία 4 βλαστούς με φύλλα και βλαστούς, μήκους 10-15cm και 10 καρπούς ανά δένδρο.
Αντιμετώπιση με καλλιεργητικά μέτρα: Κλάδευμα των δένδρων για τη μείωση των πληθυσμών του εντόμου.
Βιολογική αντιμετώπιση: Φυσικοί εχθροί εναντίον του κοκκοειδούς P. zizyphi στη χώρα μας έχουν βρεθεί το παρασιτοειδές Encarsia citrina (με ποσοστό παρασιτισμού που φθάνει το 22,3%) και τα αρπακτικά Chilocorus bipustulatus, Rhyzobius lophanthae, Cybocephalus fodori με ποσοστό αρπακτικής δράσης που φθάνει το 34%.
Χημική αντιμετώπιση: Όπου διαπιστωθούν ζημιές να εφαρμόζονται ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα προς στο τέλος της εκκόλαψης των ερπουσών προνυμφών, κυρίως εναντίον της πρώτης γενεάς.
Για αποφυγή καταστροφής των ωφέλιμων εντόμων καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται στον ψεκασμό εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας.
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.