Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Μεταξύ των τριών ειδών Psyllidae που προσβάλλουν την αχλαδιά (Cacopsylla pyri, C. pyricola, C. pyrisuga), το είδος C. pyri αποτελεί σήμερα το σοβαρότερο εχθρό στις περιοχές καλλιέργειας της χώρας μας. Συμπληρώνει 4-7 γενεές το έτος.
Οι πρώτες νεαρές νύμφες εμφανίζονται συνήθως στις αρχές με μέσα Μαρτίου, συμπίπτοντας χρονικά με το σταδιακό άνοιγμα των καρποφόρων οφθαλμών.
Οι προνύμφες και τα ενήλικα μυζούν χυμούς φύλλων, βλαστών και καρπών. Τα μελιτώδη απεκκρίματα ευνοούν την εγκατάσταση μυκήτων της καπνιάς που προκαλούν νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα. Τα μελιτώδη απεκκρίματα κάνουν τους καρπούς κολλώδεις και μειώνουν την εμπορική τους αξία.
Διαχειμάζει ως ενήλικο. Η δραστηριοποίηση και η ωοτοκία των διαχειμαζόντων ακμαίων αρχίζει τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου Είναι μια περίοδος βραδείας ανάπτυξης του κατά κανόνα χαμηλού πληθυσμού λόγω δυσμενών συνθηκών κατά τους χειμερινούς μήνες.
Την περίοδο απο τους χειμερινούς μήνες μέχρι το φούσκωμα των οφθαλμών συνιστάται επέμβαση εναντίων ενηλίκων και αυγών σε οπωρώνες που παρουσίασαν την προηγούμενη χρονιά έντονη προσβολή (περίοδος χειμώνα μέχρι πράσινης κορυφής). Μπορεί να γίνει συνδυασμός ενός ακμαιοκτόνου με λάδι ή καολίνη
Ο ψεκασμός συνιστάται να γίνει μια ηλιόλουστη μέρα με θερμοκρασία πάνω από 7-10oC υπό σκιά και χωρίς άνεμο.
Μετά την πτώση των πετάλων έχουμε τα ακμαία της 1ης γενεάς, εξέρχονται κλιμακωτά και ωοτοκούν για διάστημα 50 ημερών.
Οι πρώτες εκκολάψεις των αυγών της ανοιξιάτικης γενιάς αναμένονται περίπου 20 ημέρες μετά την έναρξη δράσης των ακμαίων, όπου και διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος κάθε εβδομάδα.
Αν διαπιστώσουμε παρουσία προνυμφών από 1 έως 4 στα 20 δένδρα, προσθέτουμε θερινό λάδι στους ψεκασμούς για την καρπόκαψα.
Αν διαπιστωθεί παρουσία πάνω από 4 προνύμφες στους 20 βλαστούς, συνιστάται επέμβαση κυρίως εναντίον των τριών πρώτων προνυμφικών σταδίων (περίπου 14 ημέρες μετά ,ακολουθούμε οδηγίες γεωργικών προειδοποιήσεων για μεγαλύτερη ακρίβεια) με εγκεκριμένο σκεύασμα ή συνδυασμό αυτών, με ακμαιοκτόνα, ωοκτόνα και προνυμφοκτόνα δράση.
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.