Το Acarus siro είναι ένα μικροσκοπικό ακάρεο, γνωστό και ως “ακάρεο του αλευριού”, που συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα αποθηκευμένα προϊόντα παράσιτα και περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα. Έχει λευκοκρεμ χρώμα με γυαλιστερή όψη και το μέγεθός του κυμαίνεται από 0,2 έως 0,5 χιλιοστά, γεγονός που το καθιστά ορατό μόνο με μεγέθυνση.
Το Acarus siro απαντάται συχνά σε χώρους αποθήκευσης τροφίμων και ζωοτροφών, καθώς τρέφεται κυρίως με προϊόντα όπως αλεύρι, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, τυριά, σανό και άλλες οργανικές ύλες. Οι συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξή του.
Εκτός από την αλλοίωση των προϊόντων, το Acarus siro έχει και υγειονομική σημασία, καθώς θεωρείται σημαντικό αλλεργιογόνο για τον άνθρωπο. Μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες, άσθμα και άλλες αναπνευστικές ή αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα που εκτίθενται συχνά στη σκόνη των αποθηκευμένων τροφίμων.
Το Acarus siro απαντάται συχνά σε χώρους αποθήκευσης τροφίμων και ζωοτροφών, καθώς τρέφεται κυρίως με προϊόντα όπως αλεύρι, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, τυριά, σανό και άλλες οργανικές ύλες. Οι συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξή του.
Εκτός από την αλλοίωση των προϊόντων, το Acarus siro έχει και υγειονομική σημασία, καθώς θεωρείται σημαντικό αλλεργιογόνο για τον άνθρωπο. Μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες, άσθμα και άλλες αναπνευστικές ή αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα που εκτίθενται συχνά στη σκόνη των αποθηκευμένων τροφίμων.