Το Plodia interpunctella (Πλόντια) είναι ένας σκώρος γνωστός κυρίως ως παράσιτο αποθηκευμένων προϊόντων, ιδιαίτερα σε σιτηρά και δημητριακά. Έχει παγκόσμια εξάπλωση και αποτελεί ένα από τα πιο συχνά παράσιτα σε αποθήκες τροφίμων, νοικοκυριά και εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων.
Ξενιστές / Προϊόντα που προσβάλλει:
Δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, ρύζι), Ψωμί, ζυμαρικά, κουσκούς ,Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, σύκα, δαμάσκηνα κ.λπ.), Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια κ.λπ.), Μπαχαρικά και καρυκεύματα, Ζωοτροφές, σπόροι και άλλα αποθηκευμένα προϊόντα
Ζημιές που προκαλεί:
- Οι προνύμφες (κάμπιες) είναι εκείνες που προκαλούν τις ζημιές:
• Καταστρέφουν τα προϊόντα τρεφόμενες με αυτά
• Υφαίνουν μεταξένια νήματα, σχηματίζοντας ιστούς και περιττώματα, που μολύνουν τα τρόφιμα
• Προκαλούν αλλοίωση της ποιότητας, δυσάρεστη οσμή και ακαταλληλότητα για κατανάλωση
• Σημαντικό πρόβλημα σε χώρους αποθήκευσης και συσκευασίας τροφίμων
Βιολογία:
• Ολοκληρώνει πολλούς βιολογικούς κύκλους τον χρόνο
• Ανάλογα με τη θερμοκρασία, η ανάπτυξη του εντόμου μπορεί να είναι ταχύτατη
• Οι ενήλικοι σκώροι πετούν και εναποθέτουν τα αυγά τους κοντά σε τροφές
Ανθεκτικότητα – Καταπολέμηση:
- Το έντομο δεν είναι ανθεκτικό σε ακραίες θερμοκρασίες:
• Θανατώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 50°C
• Επίσης, πεθαίνει σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από -18°C
Μέτρα αντιμετώπισης:
• Καλή καθαριότητα αποθηκευτικών χώρων
• Σωστή συσκευασία τροφίμων σε αεροστεγή δοχεία
• Θερμική ή ψυχρή απολύμανση
• Σε βιομηχανικά περιβάλλοντα: χρήση παγίδων φερομόνης και fumigation
Ξενιστές / Προϊόντα που προσβάλλει:
Δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, ρύζι), Ψωμί, ζυμαρικά, κουσκούς ,Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, σύκα, δαμάσκηνα κ.λπ.), Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια κ.λπ.), Μπαχαρικά και καρυκεύματα, Ζωοτροφές, σπόροι και άλλα αποθηκευμένα προϊόντα
Ζημιές που προκαλεί:
- Οι προνύμφες (κάμπιες) είναι εκείνες που προκαλούν τις ζημιές:
• Καταστρέφουν τα προϊόντα τρεφόμενες με αυτά
• Υφαίνουν μεταξένια νήματα, σχηματίζοντας ιστούς και περιττώματα, που μολύνουν τα τρόφιμα
• Προκαλούν αλλοίωση της ποιότητας, δυσάρεστη οσμή και ακαταλληλότητα για κατανάλωση
• Σημαντικό πρόβλημα σε χώρους αποθήκευσης και συσκευασίας τροφίμων
Βιολογία:
• Ολοκληρώνει πολλούς βιολογικούς κύκλους τον χρόνο
• Ανάλογα με τη θερμοκρασία, η ανάπτυξη του εντόμου μπορεί να είναι ταχύτατη
• Οι ενήλικοι σκώροι πετούν και εναποθέτουν τα αυγά τους κοντά σε τροφές
Ανθεκτικότητα – Καταπολέμηση:
- Το έντομο δεν είναι ανθεκτικό σε ακραίες θερμοκρασίες:
• Θανατώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 50°C
• Επίσης, πεθαίνει σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από -18°C
Μέτρα αντιμετώπισης:
• Καλή καθαριότητα αποθηκευτικών χώρων
• Σωστή συσκευασία τροφίμων σε αεροστεγή δοχεία
• Θερμική ή ψυχρή απολύμανση
• Σε βιομηχανικά περιβάλλοντα: χρήση παγίδων φερομόνης και fumigation