Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Δαυλίτης στα σιτηρά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δαυλίτηςασθένεια σιτηρών

Ξενιστές: Σιτάρη, κριθάρη, Βρώμη, σίκαλη, Τριτικάλε

Ο Δαυλίτης ειναι ασθένεια των σιτηρών (Grammineae), που προκαλείται από ορισμένα είδη βασιδιομυκήτων, του γένους Tilletia. Τα τελειοσπόρια των μυκήτων αυτών αναπτύσσονται άφθονα στα διάφορα μέρη του φυτού, ιδιαίτερα πάνω στα άνθη που μεταβάλλονται σε μελανές μάζες, σαν να έχουν καεί.

Ειδικότερα ο δαυλίτης του σιταριού είναι μια από τις πιο επιζήμιες και διαδομένες ασθένειες του φυτού, γνωστή από την αρχαιότητα. Προκαλείται από τους μύκητες 'Τ. tririci', T. bromi, T. fusca and T. togwateei. Τα τελειοσπόρια αυτών των μυκήτων βρίσκονται προσκολλημένα σε γερούς σπόρους σιταριού ή στο έδαφος και βλαστάνουν, όταν ο σπόρος του σιταριού βλαστήσει. Κρίσιμη περίοδος για τη μόλυνση είναι από τη βλάστηση του σπόρου μέχρι να σχηματιστεί το πρώτο πράσινο φύλλο. Σαν ανταγωνιστής του μύκητα αναφέρεται το Pythium oligandrum



 

Συμπτώματα:
* Μικρές χλώρωσης στο φύλο


* Μαύρισμα καρπού (καπνιά), μορφολογικές αλλοίωσεις
Αντίθετα από τους κοινους μύκητες που προκαλούν καπνιά, τα ανθοι του φυτού είναι φορείς της ασθένειας και μπορούν να την μεταδώσουν
Οι σωροί του μύκητα καταστρέφουν το έμβρυο, και μέσα στον καρπό αναπτύσσονται σωροί του μύκητα.




Καταπολέμηση & πρόληψη

Η ανάπτυξη του δαυλίτη εμποδίζεται σε πολύ υγρά ή πολύ ξερά εδάφη, καθώς και σε περιπτώσεις γρήγορης ανάπτυξης του σιταριού.

1) Απολύμανση σπόρου πρίν τη χρήση, 
2) Αμειψισπορά 2 - 3 χρόνων.
3) Πρώιμη σπορά.
4) Αβαθής σπορά σε ξερό έδαφος.
5) Όχι υπερβολική υγρασία, και υπερβολική ξηρασία στο έδαφος
6) Χρησιμοποίηση ανθεκτικών στο δαυλίτη ποικιλιών σιταριού.
7) Χρήση πρωίμων ποικιλιών (γρήγορη ανάπτυξη του φυτού)
8) Χρήση του βιολογικού σκευάσματος Polyversum (περιέχει το ανταγωνιστικό είδος Pythium oligandrum)
8) Χρήση μύκοκτονων εδάφους

Χημική καταπολέμηση
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δώσει εγκρίσεις σε μυκητοκτονα εδάφους, απολυμαντικά σπορου, και χαλκούχα σκευάσματα για τίς καλλιέργειες:





Βιβλιογραφία:
 
Η ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, Καθηγητής Φώτιος Θ. Γραβάνης, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Λάρισας
http://www.aegeaskek.gr/eco-agro/pdf/enotita4.pdf

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 
http://www.ars.usda.gov/
http://www.ars.usda.gov/services/TTsearch.htm?field=all&start=11&criteria=Tilletia%20indica
http://www.padil.gov.au/pests-and-diseases/pest/image/4085

Νέα / Ενημερώσεις

Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)