Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό Blackberry Βρείτε μας στο Facebook

Δαυλίτης στα σιτηρά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δαυλίτηςασθένεια σιτηρών

Ξενιστές: Σιτάρη, κριθάρη, Βρώμη, σίκαλη, Τριτικάλε

Ο Δαυλίτης ειναι ασθένεια των σιτηρών (Grammineae), που προκαλείται από ορισμένα είδη βασιδιομυκήτων, του γένους Tilletia. Τα τελειοσπόρια των μυκήτων αυτών αναπτύσσονται άφθονα στα διάφορα μέρη του φυτού, ιδιαίτερα πάνω στα άνθη που μεταβάλλονται σε μελανές μάζες, σαν να έχουν καεί.

Ειδικότερα ο δαυλίτης του σιταριού είναι μια από τις πιο επιζήμιες και διαδομένες ασθένειες του φυτού, γνωστή από την αρχαιότητα. Προκαλείται από τους μύκητες 'Τ. tririci', T. bromi, T. fusca and T. togwateei. Τα τελειοσπόρια αυτών των μυκήτων βρίσκονται προσκολλημένα σε γερούς σπόρους σιταριού ή στο έδαφος και βλαστάνουν, όταν ο σπόρος του σιταριού βλαστήσει. Κρίσιμη περίοδος για τη μόλυνση είναι από τη βλάστηση του σπόρου μέχρι να σχηματιστεί το πρώτο πράσινο φύλλο. Σαν ανταγωνιστής του μύκητα αναφέρεται το Pythium oligandrum 

Συμπτώματα:
* Μικρές χλώρωσης στο φύλο


* Μαύρισμα καρπού (καπνιά), μορφολογικές αλλοίωσεις
Αντίθετα από τους κοινους μύκητες που προκαλούν καπνιά, τα ανθοι του φυτού είναι φορείς της ασθένειας και μπορούν να την μεταδώσουν
Οι σωροί του μύκητα καταστρέφουν το έμβρυο, και μέσα στον καρπό αναπτύσσονται σωροί του μύκητα.
Καταπολέμηση & πρόληψη

Η ανάπτυξη του δαυλίτη εμποδίζεται σε πολύ υγρά ή πολύ ξερά εδάφη, καθώς και σε περιπτώσεις γρήγορης ανάπτυξης του σιταριού.

1) Απολύμανση σπόρου πρίν τη χρήση, 
2) Αμειψισπορά 2 - 3 χρόνων.
3) Πρώιμη σπορά.
4) Αβαθής σπορά σε ξερό έδαφος.
5) Όχι υπερβολική υγρασία, και υπερβολική ξηρασία στο έδαφος
6) Χρησιμοποίηση ανθεκτικών στο δαυλίτη ποικιλιών σιταριού.
7) Χρήση πρωίμων ποικιλιών (γρήγορη ανάπτυξη του φυτού)
8) Χρήση του βιολογικού σκευάσματος Polyversum (περιέχει το ανταγωνιστικό είδος Pythium oligandrum)
8) Χρήση μύκοκτονων εδάφους

Χημική καταπολέμηση
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δώσει εγκρίσεις σε μυκητοκτονα εδάφους, απολυμαντικά σπορου, και χαλκούχα σκευάσματα για τίς καλλιέργειες:

Βιβλιογραφία:
 
Η ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, Καθηγητής Φώτιος Θ. Γραβάνης, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Λάρισας
http://www.aegeaskek.gr/eco-agro/pdf/enotita4.pdf

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 
http://www.ars.usda.gov/
http://www.ars.usda.gov/services/TTsearch.htm?field=all&start=11&criteria=Tilletia%20indica
http://www.padil.gov.au/pests-and-diseases/pest/image/4085

Νέα / Ενημερώσεις

Νόμιμα και Παράνομα γεωργικά φάρμακα: Πως να τα αναγνωρίσετε Οδηγίες για τους επαγγελματίες χρήστες / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019)
Γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019)
Ανάκληση Σκευασμάτων που περιέχουν την δ.ο. Dimethoate Μη ανανέωση της δραστικής ουσίας dimethoate / Νομοθεσία (Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019)
Ενημερωτικό Δελτίο: Καλοκαίρι 2019 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019)
Εγκρίσεις και ανακλήσεις φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων Όλες οι τελευταίες αλλαγές: Ποια νέα σκευάσματα μπαίνουν στην αγορά, ποιά καταργούνται / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Ιουλίου 2019)
Πότε και πού απαγορεύεται η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης για την προστασία του περιβάλλοντος / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019)
Πότε τα έντομα γίνονται βλαβερά για τις καλλιέργειες; Η σημασία της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 1 Ιουνίου 2019)
Αμπέλι: Ανοιξιάτικες προσβολές Ασθενείς και εχθροί του αμπελιού: Φόμοψη, Ωίδιο, Περονόσπορος, Ακέραια / Φυτοπροστασία (Παρασκευή 12 Απριλίου 2019)
Ανακοίνωση για την έναρξη υποβολής Eνιαίας Aίτησης Eνίσχυσης 2019 Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 12 Απριλίου 2019)