Αίτια δημιουργίας όξινων εδαφών
Οι παράγοντες οι οποίοι οδηγούν στην οξίνιση των εδαφών είναι οι εξής:
- Τα όξινα μητρικά πετρώματα (γνεύσιοι, γρανίτες, μαρμαρυγιακοί σχιστόλιθοι, φυλλίτες κλπ). • Οι μεγάλες βροχοπτώσεις και η μικρή εξάτμιση (ευνοούν την έκπλυση των εδαφών).
- Η αλόγιστη χρήση οξινοποιών αζωτούχων λιπασμάτων επί σειρά ετών (φωσφορική αμμωνία, θειική αμμωνία, νιτρική αμμωνία).
- Η συνεχής εφαρμογή μεγάλων δόσεων αζωτούχων λιπασμάτων, ειδικά με τις επιφανειακές λιπάνσεις (εφαρμογή στα σιτηρά μιας δόσης αντί δύο που είναι το ενδεδειγμένο).
- Η μονοκαλλιέργεια κυρίως με σιτηρά.
- Η μη εφαρμογή ορθολογικών αρδεύσεων (υπεραρδεύσεις).
Η τιμή 7,0 του pH υποδηλώνει ουδέτερο έδαφος (ούτε όξινο, ούτε αλκαλικό). Τιμή του pH κάτω από 7,0, υποδηλώνει όξινο έδαφος. Τιμή του pH πάνω από 7,0, υποδηλώνει αλκαλικό έδαφος. |
Tο ποσοστό συγκέντρωσης των κυριότερων συστατικών του εδάφους σε σχέση με την τιμή pH του εδάφους. K: Κάλιο (Potassium), P: Φώσφορος (Phosphorus), B: Βόριο (Boron), N: Άζωτο (Nitrogen), S: Θείο (Sulfur), Cu: Χαλκός (Copper), Zn: Ψευδάργυρος (Zinc), Ca: Ασβέστιο (Calcium), Mg: Μαγνήσιο (Magnesium), Mo: Μολυβδαίνιο (Molybdenum), Fe: Σίδηρος (Iron - Ferrum), Mn: Μαγγάνιο (Manganese) |
Επιπτώσεις της χαμηλής οξύτητας των εδαφών
- Αύξηση της συγκέντρωσης των ιόντων αργιλίου, σιδήρου και μαγγανίου σε τοξικές για τα φυτά συγκεντρώσεις στο έδαφος. • Μείωση ή και αναστολή αύξησης της ρίζας.
- Μείωση της πρόσληψης των θρεπτικών στοιχείων κυρίως φωσφόρου, ασβεστίου, μαγνησίου καθώς και του νερού.
- Μείωση του μεταβολισμού των φυτών.
- Μη κανονική ανάπτυξη των καλλιεργειών με συνέπεια τη μείωση των αποδόσεων.
- Έκπλυση και μεταφορά της αργίλου προς τα βαθύτερα στρώματα με αποτέλεσμα το επιφανειακό εδαφικό στρώμα να γίνεται ελαφρύτερο και πιο άγονο.
- Σκελετοποίηση και καταστροφή της δομής του επιφανειακού στρώματος.
- Αύξηση της συγκέντρωσης των ιόντων αργιλίου στο έδαφος σε τοξικά επίπεδα που επηρεάζει τον αριθμό και τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών (επικρατούν οι μύκητες, μικρός ο αριθμός των νιτροποιητικών και συμβιωτικών βακτηρίων).
Μέτρα για την αποφυγή ή την αντιμετώπιση της χαμηλής οξύτητας των εδαφών
- Εφαρμογή αμειψισπορών.
- Εφαρμογή ορθολογικής άρδευσης.
- Αποφυγή εφαρμογής υπερβολικών δόσεων κυρίως επιφανειακών λιπάνσεων.
- Αντικατάσταση της χρήσης των οξινοποιών λιπασμάτων με ασβεστούχα λιπάσματα (πχ ασβεστούχου νιτρικής αμμωνίας).
- Βαθιά οργώματα στην περίπτωση που θα φέρουν στην επιφάνεια του αγρού έδαφος με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άργιλο και με μεγαλύτερο pH.
- Χρήση στάχτης.
- Χρήση ανθεκτικών φυτών στη οξύτητα των εδαφών (μηδική, σπαράγγι, κριθάρι, φασόλι, δασικά είδη, κλπ).
- Καλός διασκορπισμός και ενσωμάτωση καλά λειοτριβημένων υλικών βελτίωσης της οξύτητας (ασβεστόλιθος, μαρμαρόσκονη, άσβεστος, σβησμένη άσβεστος, υδράσβεστος, ασβεστοϊλύς από τα εργοστάσια ζάχαρης).
- Συμβουλές από εξειδικευμένους επιστήμονες