Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό Blackberry Βρείτε μας στο Facebook

Εσπεριδοειδή: Μύγα της Μεσογείου

Επεμβάσεις και πρόληψη

Όνομα εντόμου: Μύγα Μεσογειακού καρπού (Ceratitis capitata)Συχνότητα και σπουδαιότητα: Η Μύγα Μεσογειακού καρπού Ceratitis capitata είναι από τα πιο καταστροφικά ζωύφια των καρπών σ' όλο τον κόσμο. Λόγω της ευρύτατης διασποράs της, της ικανότητάς της να αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες περισσότερο από άλλες μύγες των καρπών, και των πολλών της ξενιστών, κατατάσσεται πρώτη στα οικονομικά επιβλαβή έντομα. 

Συμπτώματα

Η καταστροφή που προκαλεί στα εσπεριδοειδή προέρχεται από την εναπόθεση αυγών στους καρπούς και τους μαλακούς ιστούς των βλαστικών μερών συγκεκριμένων φυτών, τη διατροφή της κάμπιας και την αποσύνθεση των φυτικών ιστών με την εισβολή δευτερευόντων μικροοργανισμών. Η διατροφή της κάμπιας από τους καρπούς είναι καταστροφική. Τα ώριμα φρούτα που προσβάλλονται, μπορεί να μοιάζουν μουσκεμένα. Τα ανώριμα φρούτα συστρέφονται και συνήθως πέφτουν. Οι σήραγγες που σκάβουν οι κάμπιες συνιστούν σημεία εισόδου βακτηρίων και μυκήτων που προκαλούν σήψη στον καρπό. Οι προσβολές στους καρπούς από το έντομο είναι σοβαρές όταν αυτοί αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα με αποτέλεσμα να ωριμάζουν πρόωρα και να πέφτουν.


 

Καταπολέμηση

Η κύρια μέθοδος αντιμετώπισης που χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια είναι η καταστροφή όλων των μη εμπορεύσιμων και μολυσμένων καρπών.
Αλλά οι τρεις κύριοι τόποι αντιμετώπισης του εντόμου ειναι οι: Μαζική παγίδευση, Δολωματικοί ψεκασμοί και οι ψεκασμοί καλύψεως.
  1. Μαζική παγίδευση: Βασίζεται σε έτοιμο δόλωμα, με την μορφή παγίδων, προσέλκυσης και θανάτωσης των ακμαίων του εντόμου με την δραστική ουσία deltamethrin. Η ανάρτηση των παγίδων γίνεται νωρίς με χαμηλό πληθυσμό των εντόμων και πριν την ωρίμανση των καρπών. Συνεπώς όσοι έχουν σκοπό να ακολουθήσουν αυτήν την μέθοδο καταπολέμησης του εντόμου θα πρέπει να ξεκινήσουν αυτή την εποχή. Αποτελεί βιοτεχνολογική μέθοδο που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον.
  2. Δολωματικοί ψεκασμοί: Σύμφωνα με τις οδηγίες εγκεκριμένου σκευάσματος (lambda-cyhalothrin - 1 με 2 εφαρμογές ανά 14 ημέρες) ο ψεκασμός γίνεται σειρά παρά σειρά με την προσθήκη δολώματος. Οι δολωματικοί ψεκασμοί δεν καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα.
  3. Ψεκασμοί καλύψεως: Συνιστάται σε ψεκασμό όλου του φυλλώματος των δένδρων. Κατάλληλα εντομοκτόνα, εγκεκριμένα απο το υπουργείο ή και και το βιολογικό σκεύασμα Beauveria bassiana (έως 5 εφαρμογές ανά 7 ημέρες) το οποίο χρησιμοποιείται μόνο στην μανταρινιά, δεν καταστρέφει τα ωφέλιμα έντομα αλλά απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό εφαρμογών.

 
Πηγές: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:
plantpro (Πρόγραμμα Leonardo Da Vinci της Ευρωπαϊκής επιτροπής)

Νέα / Ενημερώσεις

Εφαρμογή για αποτελεσματική άρδευση / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018)
Ανοίγει δρόμους η αγριελιά: Η αξιοποίησή της σε αναδασώσεις και εκτάσεις νέων αγροτών Μετά την εργαστηριακή ανίχνευση σημαντικού ποσοστού φαινολών, Ω3 και Ω6 / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018)
Νόμιμα και Παράνομα γεωργικά φάρμακα: Πως να τα αναγνωρίσετε Οδηγίες για τους επαγγελματίες χρήστες / Blogs (Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018)
Όχι μόνο σε ένα κατάστημα αγροεφοδίων ο υπεύθυνος γεωπόνος Ένας υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να απασχολείται σε περισσότερα από ένα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017)
Η Κομισιόν ανανέωσε για 5 χρόνια ακόμη την χρήση του φυτοφαρμάκου glyphosate Ανανέωσαν για πέντε χρόνια την άδεια για το ζιζανιοκτόνου / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017)
Γιατί απαγορεύεται η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλα Aπό την Κοινοτική νομοθεσία / Νομοθεσία (Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017)
Νέο αδιέξοδο με το glyphosate, η Ελλάδα καταψήφισε την ανανέωση της άδειας Oριστική απόφαση στα τέλη Νοεμβρίου / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017)
Κατάλογοι Μακροοργανισμών (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ) / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017)
Κατάλογος Πιστοποιημένων Επιχειρήσεων στο Σύστημα Ελέγχου για τη Βιολογική Παραγωγή Βιοκαλλιεργητών (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ) / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017)
Ενημέρωση επαγγελματιών χρηστών σχετικά με τη συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων και την απαίτηση κατοχής πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων Ενημέρωση επαγγελματιών χρηστών / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017)