Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Εσπεριδοειδή: Σήψεις καρπών

Τα συμπτώματα, η πρόληψη και αντιμετώπιση τους

Μετασυλλεκτικές σήψεις καρπών στα Εσπεριδοειδή (Πορτοκαλιά, Μανταρινιά, Λεμονιά, Νεραντζιά, Κιτριά, Φράπα, Μοσχολέμονο, Περγαμόντο), συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετωπιση.
 

Σήψεις καρπών από φυτόφθορα (Καστανή σήψη καρπών)


Προκαλών οργανισμός: Phytophthora spp.
Το συνηθέστερο και πλέον διαδεδομένο αίτιο της καφέ σήψης είναι η Phytophthora palmivora σε υγρές περιοχές και η Phytophthora syringae στα Μεσογειακά κλίματα. 
 

 
Φάσμα προσβαλλομένων: Η ασθένεια προσβάλλει καρπούς όλων των ειδών, έχει όμως ιδιαίτερη σοβαρότητα στα λεμόνια.
 
Συχνότητα και σπουδαιότητα: Η καφέ σήψη εμφανίζεται στις περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών όπου οι βροχοπτώσεις συμπίπτουν με τα τελευταία στάδια της ανάπτυξης του καρπού.
Συνθήκες μόλυνσης: Η μόλυνση γίνεται στην επιδερμίδα των καρπών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πληγής, χρειάζεται όμως σταγόνα νερού. Οι βροχοπτώσεις και αυξημένη υγρασία ευνοούν τις μολύνσεις. Μολυσμένοι καρποί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να συγκομιστούν και η ασθένεια εμφανίζεται αργότερα στα κιβώτια συσκευασίας, μεταδίδοντας τη σήψη και στους υγιείς καρπούς που ακουμπούν επάνω τους.
Συμπτώματα: Καρποί με σήψη εμφανίζονται κυρίως στις ποδιές των δένδρων. Αρχικά σχηματίζεται μία καστανή κηλίδα με ασαφή όρια. Ο φλοιός στη θέση της κηλίδας παραμένει δερματώδης και έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά ταγκίλας. Όταν υπάρχει στο περιβάλλον υψηλή σχετική υγρασία, ηκηλίδα καλύπτεται από λευκή εξάνθηση (το μυκήλιο του μύκητα).
 

Συστάσεις / Αντιμετώπιση

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται μόνο στο χωράφι (τα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται μετασυλλεκτικά δεν είναι αποτελεσματικά για μύκητες του γένους Phytophthora), με τη λήψη καλλιεργητικών μέτρων και την προληπτική εφαρμογή μυκητοκτόνων για την αποφυγή των μολύνσεων.
Τα συνιστώμενα μέτρα είναι:
 • Υποστύλωση των χαμηλών κλάδων, ώστε οι καρποί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος που αποτελεί εστία μόλυνσης.
 • Διατήρηση της χαμηλής αυτοφυούς βλάστησης, όπου αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να λερωθούν οι καρποί με χώμα.
 • Τακτική απομάκρυνση των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος (χαμάδες).
 • Αποφυγή συγκομιδής των καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.
 • Να γίνει ψεκασμός των δένδρων. Είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν οι καρποί με το ψεκαστικό υγρό σε ύψος τουλάχιστον 1-1,5 μέτρο από το έδαφος. Να γίνει καλό λούσιμο και ψεκασμός και των εσωτερικών σημείων της κόμης.
 • Να προτιμηθούν εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα. Τα χαλκούχα έχουν το πλεονέκτημα ότι διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα επάνω στους καρπούς (μέχρι 4 μήνες) και επιπλέον συμβάλουν στην προστασία από ήπιους παγετούς (εμποδίζουν την ανάπτυξη παγοποιητικών βακτηρίων). Εννοείται ότι σ' αυτήν την περίπτωση πρέπει να ψεκαστεί ολόκληρο το δένδρο.
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα μυκητοκτόνα εκτός από τα χαλκούχα, αλλά ο ψεκασμός να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 εβδομάδες.
 

Σήψεις καρπών από πενικίλλια (Πρασινη και γαλαζια  μουχλα)


Προκαλών οργανισμός: Penicillium digitatum (πράσινη μούχλα) και Penicillium italicum (γαλάζια μούχλα)
Αυτοί οι δυο τύποι μούχλας συμπεριφέρονται παρόμοια.

Φάσμα προσβαλλομένων: Όλοι οι τύποι εσπεριδοειδών είναι ευάλωτοι.

Συχνότητα και σπουδαιότητα: Η πράσινη και η γαλάζια μούχλα εμφανίζονται σε όλες τις περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών, σ' όλο τον κόσμο. Συνηθέστερη και σημαντικότερη είναι η πράσινη μούχλα, ενώ η γαλάζια είναι λιγότερο συχνή.
Γενικά: Τα σπόρια των Πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται πάνω στο έδαφος, στα δένδρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων. Τα σπόρια μπορούν να μείνουν ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο. Για να γίνει μόλυνση από το σπόριο του Πενικιλλίου πρέπει να υπάρχει πάνω στον καρπό οπωσδήποτε πληγή από την οποία θα διεισδύσει. Οι ώριμοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς στις μολύνσεις από τους πράσινους. Υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 25oC Ο και υγρασία, ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα και την σήψη των καρπών. Στα ψυγεία η εξέλιξη του μύκητα απλώς επιβραδύνεται.
Συμπτώματα: Οι καρποί που έχουν προσβληθεί από Πενικίλλια, γρήγορα γίνονται μαλακοί, υδαρείς και μουχλιάζουν. Η μούχλα που αναπτύσσεται και είναι τα σπόρια του μύκητα, ανάλογα με το είδος του, έχει χρώμα πράσινο λαδί ή γαλάζιο.
 

Συστάσεις / Αντιμετώπιση

Για την πρόληψη των προβλημάτων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στους τυποποιημένους καρπούς, συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:
 • Αποφυγή συγκομιδής καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά. Η προσεκτική συλλογή και αντίστοιχος χειρισμός των καρπών, ελαχιστοποιεί τις βλάβες στο φλοιό τους και τον κίνδυνο μολύνσεων. 
 • Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή, συσκευασία και εμπορία. Συνίσταται η χρήση ειδικών ψαλιδιών κατά την συγκομιδή για την αποφυγή δημιουργίας πληγών στους καρπούς.
 • Αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και τους χώρους αποθήκευσης.
 • Απολύμανση των χώρων συσκευασίας αποθήκευσης και εξοπλισμού. Απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμένων καρπών τόσο στον οπωρώνα όσο και στο συσκευαστήριο.
 • Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων (καρποί που παραμένουν πολλές μέρες για να συσκευαστούν και ιδιαίτερα αν μείνουν στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά σήψεων).
 • Χημική επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα
  * Τα παθογόνα που προκαλούν μετασυλλεεκτικές σήψεις στους καρπούς των εσπεριδοειδών μπορεί να εμφανίσουν ανθεκτικότητα σε μυκητοκτόνα μετά από συνεχή χρήση.
Συσκευαστήρια: Για την αποφυγή καθυστέρησης εμφάνισης ανθεκτικών στελεχών από τους παραπάνω μύκητες συνιστάται:
 • Οι εμβαπτισμένοι καρποί που απορρίπτονται να μην παραμένουν στο χώρο του συσκευαστηρίου.
 • Αποφυγή συνεχούς εφαρμογής του ίδιου μυκητοκτόνου ή μυκητοκτόνου με τον ίδιο τρόπο δράσης (imazalil, prochloraz).
 • Η χρησιμοποιούμενη δάση να είναι η συνιστώμενη από τον παρασκευαστή και ποτέ μεγαλύτερη.
 

Γαλάζια σήψη


 
Προκαλών οργανισμός: Galactomyces citri-aurantii, Η ασθένεια ονομάζετε και Sour rot

Φάσμα προσβαλλομένων: Εσπεριδοειδή, ειδικά μανταρινιές, υβρίδια μανταρινιάς, πορτοκαλιές temple και όψιμο γκρέιπφρουτ.

Συχνότητα και σπουδαιότητα: Έχει καταγραφεί στις περισσότερες περιοχές όπου καλλιεργούνται εσπεριδοειδή. Η ασθένεια είναι σοβαρότερη στη διάρκεια και μετά από παρατεταμένες περιόδους υγρασίας. Εμφανίζεται σ' όλα τα είδη, αλλά είναι ιδιαίτερα προβληματική σε καρπούς αποθηκευμένους για μακρό χρονικό διάστημα. Ο προκαλών οργανισμός συχνά συσχετίζεται με το Penicillium digitatum ή το Penicillium italicum σε μικτές μολύνσεις.
Συμπτώματα και παραλλαγές της ασθένειας: Η Sour rot είναι ασθένεια που εμφανίζεται μετά τη συγκομιδή, αναπτύσσεται στα τραύματα που υπάρχουν σε ώριμους και σχεδόν ώριμους καρπούς των εσπεριδοειδών.  Tα αρχικά συμπτώματα της sour rot είναι παρόμοια μ' εκείνα της πράσινης και γαλάζιας μούχλας. Οι βλάβες εμφανίζονται πρώτα σαν στίγματα ελαφρώς υψωμένα, με χρώμα ανοιχτό έως σκούρο κίτρινο. Ο φλοιός τους ξεκολλά από την επιδερμίδα του καρπού ευκολότερα απ' ό,τι συμβαίνει με την πράσινη ή τη γαλάζια μούχλα.
Τα πολύ δραστήρια εξωκυτταρικά ένζυμα που παράγονται από το μύκητα της sour rot υποβαθμίζουν το φλοιό, τα διαχωριστικά τοιχώματα και τις κύστες που περιέχουν τους χυμούς, προκαλώντας την αποσύνθεση του καρπού και τη μετατροπή του σε υδαρή μάζα.
 

Συστάσεις / Αντιμετώπιση

Η Sour rot μπορεί να περιοριστεί με τους εξής τρόπους:
 • Προσεκτική συλλογή των καρπών για να ελαχιστοποιηθούν οι τραυματισμοί.
 • Παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ καρπού και εδάφους.
 • Απολύμανση του υλικού, των χώρων και των κλωβών μεταφοράς των καρπών.
 • Άμεση αποθήκευση των συσκευασμένων καρπών σε θερμοκρασία από 10°C και κάτω.
 • Χημική επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα
  * Τα παθογόνα που προκαλούν μετασυλλεεκτικές σήψεις στους καρπούς των εσπεριδοειδών μπορεί να εμφανίσουν ανθεκτικότητα σε μυκητοκτόνα μετά από συνεχή χρήση.
 

Σήψεις καρπών από Βοτρύτη (Γκριζα μουχλα)


 
Προκαλών οργανισμός: Botrytis cinerea

Φάσμα προσβαλλομένων: Ο Botrytis cinerea είναι μύκητας με μεγάλη διασπορά, που προσβάλλει πολλά διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων φυλλώδη καλλωπιστικά, λαχανικά, φρούτα και καλλιέργειες θερμοκηπίου.

Συχνότητα και σπουδαιότητα: Ο μύκητας συνιστά πρόβλημα κυρίως για τη λεμονιά, σε περιοχές με ψυχρό καιρό, ομίχλη και ψιλόβροχο στη διάρκεια της ανθοφορίας.

Συμπτώματα: Η σήψη που σχετίζεται με τη γκρίζα μούχλα στον καρπό της λεμονιάς εμφανίζεται ως καφέ αλλοίωση παρόμοια μ' εκείνη των Trichoderma rot και της καφέ σήψης. Είναι όμως σε πιο ανοιχτό καφέ απ' ό,τι η Trichoderma rot. Η μυρωδιά του καρπού που έχει προσβληθεί από Botrytis δεν είναι τόσο διακριτή όσο εκείνη του καρπού με καφέ σήψη ή σήψη Trichoderma. Όταν υπάρχει πολλή υγρασία, στην επιφάνεια του καρπού εμφανίζονται μάζες από σπόρια σε χρώμα γκριζο-καφέ έως λαδί.
Η ασθένεια μεταδίδεται άμεσα δια της επαφής με τους διπλανούς καρπούς.
 

Συστάσεις / Αντιμετώπιση

Είναι δύσκολο ν' αντιμετωπίσουμε τη γκρίζα μούχλα στις λεμονιές με μυκητοκτόνα, γιατί η περίοδος ανθοφορίας είναι πολύ εκτεταμένη. αφού το χώμα συνιστά κύρια δεξαμενή της Botrytis cinerea, οι καρποί που βρίσκονται κοντά στο έδαφος, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη συγκομιδή. Οι τραυματισμοί στους καρπούς στη διάρκεια της συλλογής τους, θα πρέπει να ελαχιστοποιείται.

Η υγρασία στους αποθηκευτικούς θαλάμους ενισχύει την ανάπτυξη της Botrytis cinerea στα τραυματισμένα φρούτα και προωθεί τη διάχυση δια της επαφής. Όσον αφορά τα λεμόνια, δεν είναι εφικτή μέθοδος προστασίας η αποθήκευσή τους σε χαμηλή θερμοκρασία, γιατί οι θερμοκρασίες κάτω των 10ºC προκαλούν βλάβες λόγω παγώματος. Οι θεραπείες στους χώρους συσκευασίας, ενάντια στη μούχλα που προκαλείται από πενικίλιο, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές και κατά της γκρίζας μούχλας.
 

Άλλές μετασυλλεκτικές ασθένειες των καρπών


 
Τριχόδερμα: Trichoderma viride. Η Trichoderma rot προκαλεί σημαντικές ζημιές στα λεμόνια που αποθηκεύονται στους 12 °C για αρκετούς μήνες και στα πορτοκάλια στους 10ºC ή με μόνο εξαερισμό αυτόν του περιβάλλοντος.
Ο προσβεβλημένος καρπός παίρνει χρώμα καφέ και ο μολυσμένος φλοιός παραμένει ελαστικός.
Αντιμετώπιση: Οι θερμές πλύσεις (40 °C) με βόρακα, ανθρακικό νάτριο και o-phenylphenate νάτριο, ακολουθούμενες από θεραπεία με θειοβενταζόλη, παρέχουν αποτελεσματική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης.

Φισαλόσπορα: Diplodia natalensis Η σήψη Diplodia σπάνια εντοπίζεται σε καρπούς που βρίσκονται πάνω στο δέντρο, ακόμα και στους ώριμους.  Μετά τη συγκομιδή, τα συμπτώματα χρειάζονται περί τις 2 εβδομάδες για να εμφανιστούν, εφόσον η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 21 °C. Ο μύκητας ενεργοποιείται στο άκρο του κοτσανιού του καρπού, και διεισδύει ταχύτατα απ' εκεί στο φλοιό και στον καρπό μέχρι τον πυρήνα. Στην επιφάνεια του καρπού δε μένει δείγμα μυκητησιακής ανάπτυξης.
Αντιμετώπιση:Τα σωστά μέτρα στα πλαίσια της καλλιέργειας μπορούν να ενισχύσουν την αντιμετώπιση της σήψης Diplodia stem-end, καθιστώντας τα δέντρα υγιή, με ελάχιστο νεκρωμένο ξύλο. Η συλλογή των καρπών με τράβηγμα και όχι με κόψιμο, μειώνει τη συχνότητα της ασθένειας.
Η άμεση ψύξη μετά τη συσκευασία καθυστερεί την ανάπτυξη της σήψης, η οποία αναστέλλεται πλήρως στους 10 °C.
 

 
Ανθράκωση: Colletotrichum gloeosporioides. Πρόκειται για ασθένεια που εμφανίζεται μετά την πρώιμη συγκομιδή σε μανταρίνια, ομφαλοφόρα πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, όπου απαιτείται χρωματισμός με αιθυλένιο.
Η Anthracnose εμφανίζεται συνήθως μόνο σε καρπούς που έχουν τραυματιστεί από άλλους παράγοντες όπως το κάψιμο απ' τον ήλιο, οι χημικοί ψεκασμοί ή τα έντομα και σε καρπούς που είτε είναι υπερώριμοι είτε παρέμειναν μεγάλο χρονικό διάστημα σε αποθήκη.
Αντιμετώπιση:
Η αντιμετώπιση της anthracnose συντελείται με καλλιεργητικά μέτρα όπως:
 • Η μείωση του νεκρωμένου ξύλου που είναι διαθέσιμο για την ανάπτυξη του μολυσματικού υλικού
 • Οι καρποί πρέπει να συλλέγονται προσεκτικά για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί και να μη μένουν αποθηκευμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Η πλύση των καρπών μετά τη συλλογή τους απομακρύνει τουλάχιστον μερικά από τα αδρανή appressoria που βρίσκονται στην επιφάνεια του φλοιού. Δεν συνιστάται όμως να γίνει πριν τον αποχρωματισμό, γιατί τότε αυξάνει την περίοδο έκθεσης στο αιθυλένιο.
Φόμωση: Phomopsis citri (Diaporthe citri). Η Phomopsis είναι σοβαρή πάθηση. Εντοπίζεται ευχερέστερα στις υγρές υποτροπικές και τροπικές περιοχές απ' ό,τι στις ξηρότερες ή ψυχρότερες.
Συμπτώματα: Η Φόμοψη εμφανίζεται μετά τη συγκομιδή, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή της αποθήκευσης. Ο μύκητας προχωρεί από την άκρη του κοτσανιού του καρπού μέσα στο φλοιό και στον κεντρικό άξονα και στο τέλος εισβάλει στο χυμό.
Στα αρχικά στάδια η βλάβη δε μπορεί να διακριθεί απ' εκείνη της Φισαλόσπορας (Diplodia). Στην φόμωψη όμως, ο προσβεβλημένος ιστός ζαρώνει και σχηματίζεται μια ξεκάθαρη γραμμή οροθεσίας ανάμεσα στον προσβεβλημένο και τον υγιή φλοιό.
Η αντιμετώπιση της Phomopsis είναι παρόμοια μ' εκείνη της Φισαλόσπορας
 

 

Πηγές:
ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

plantpro (Πρόγραμμα Leonardo Da Vinci της Ευρωπαϊκής επιτροπής)

Νέα / Ενημερώσεις

Επετεύχθη η μη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο ελληνικό ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές Πλήγμα για την Ισπανία - Παραμένει ο ανταγωνισμός από την Ιταλία / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019)
Ελεοκομική περίοδος 2019-2020 - Ενημερωτικό Δελτίο plantpro.gr / Ενημερώσεις (Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019)
Κερδίζει την κυπριακή αγορά το ελληνικό ελαιόλαδο Ανοδική πορεία ακολουθούν οι εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου στην Κύπρο, αλλά μειώνεται η τιμή του. / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019)
Το Plantpro.gr για IOS (iPhone / iPod) βάλτε το plantpro στην κεντρική οθόνη του κινητού σας / Static Pages (Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019)
Νόμιμα και Παράνομα γεωργικά φάρμακα: Πως να τα αναγνωρίσετε Οδηγίες για τους επαγγελματίες χρήστες / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019)
Γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019)
Ανάκληση Σκευασμάτων που περιέχουν την δ.ο. Dimethoate Μη ανανέωση της δραστικής ουσίας dimethoate / Νομοθεσία (Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019)
Ενημερωτικό Δελτίο: Καλοκαίρι 2019 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019)
Εγκρίσεις και ανακλήσεις φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων Όλες οι τελευταίες αλλαγές: Ποια νέα σκευάσματα μπαίνουν στην αγορά, ποιά καταργούνται / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Ιουλίου 2019)