Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Τριανταφυλλιές: Φύτευση και Κλάδεμα

Φύτευση, Κλάδεμα και εργασίες συντήρησης


 
Οι τριανταφυλλιές καλλιεργούνται για την παραγωγή δρεπτών ανθέων, φυτών-γλάστρας καθώς επίσης και για καλλιέργεια στον κήπο.
 

Φύτευση Τριανταφυλλιάς

Οι τριανταφυλλιές μπορούν να φυτευτούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι πολύ ανθεκτικές στο κρύο, γι’ αυτό δεν έχετε περιορισμό στο χρόνο φύτευσης. Αν η θερμοκρασία μετά τη φύτευση πέσει κάτω από τους -5 oC, σκεπάστε για αυτές τις μέρες τον κορμό και τα κλαδιά του φυτού με ξερά φύλλα και όσο γίνεται στεγνό χώμα σε σχήμα λόφου. Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές είναι καλύτερο να φυτεύονται κατά την κρύα περίοδο του έτους δηλαδή από το φθινόπωρο ως την άνοιξη. Αν κατά την περίοδο που φυτεύετε επικρατεί ζέστη, φροντίστε να δώσετε πολύ νερό στην αρχή με τη φύτευση.

Ελέγξτε την υγρασία του χώματος των ριζών. Αν είναι στεγνό, εμβαπτίζετε τις ρίζες για 1 ως 2 ώρες στο νερό και στη συνέχεια φυτεύετε ανοίγοντάς τις προσεκτικά, ώστε να τις βοηθήσετε να απλώσουν γρήγορα. Αν το χώμα τους είναι υγρό, δεν χρειάζεται η εμβάπτιση.
Φυτέψτε τις τριανταφυλλιές σε ηλιόλουστη θέση, με καλό αερισμό, όχι πολύ κοντά σε άλλα δέντρα. Μπορείτε να τις φυτέψετε μεμονωμένες ή ομαδικά. Η απόσταση φύτευσης μεταξύ των θαμνωδών τριανταφυλλιών πρέπει να είναι 40 - 50 εκ. ενώ των αναρριχώμενων 60 - 70 εκ. Η βάση των κλαδιών (κόμβος του εμβολίου) να είναι ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους Αν στην ίδια θέση είχαν αναπτυχθεί για πολλά χρόνια τριανταφυλλιές ή άλλα ξυλώδη πολυετή φυτά, ανανεώστε το χώμα, ώστε να μην λείψουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τα νέα φυτά σας. Οι τριανταφυλλιές προτιμούν πλούσια και υγρά εδάφη με καλή στράγγιση. Ένα έδαφος εμπλουτισμένο με οργανική ουσία είναι ιδανικό. Γι‘ αυτό προσθέστε καλά χωνεμένη κοπριά ή τύρφη ή φυλλόχωμα ή μίγμα και των τριών το χειμώνα ή αρχές της άνοιξης. Γενικά όμως είναι ανεκτικές σε μια μεγάλη γκάμα από τύπους εδαφών. Αν δείτε ότι γύρω αναπτύσσονται άλλοι θάμνοι και δέντρα προχωρήστε άφοβα στη φύτευσή τους. Θα βοηθήσει αρκετά αν γύρω από το λάκκο της κάθε τριανταφυλλιάς λιπαίνετε και με λίπασμα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Έτσι θα έχετε πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα. Αν θέλετε πιο έντονο άρωμα στις τριανταφυλλιές σας, σπείρετε ανάμεσά τους σπόρους μαϊντανού.

Έδαφος- Υπόστρωμα: Η τριανταφυλλιά όταν βρίσκεται σε ανάπαυση αντέχει σε μερικούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, ενώ σε βλάστηση αντέχουν μέχρι 1 - 2 oC κάτω από το μηδέν.
Θέλουν πολύ φώς και ήλιο για να ευδοκιμήσουν και δεν αντέχουν σε βαθειά και συνεχή σκιά.
Θέλει εδάφη αμμοαργιλλώδη, με μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστη, ουδέτερα ή ελαφρώς αλκαλικά.
 

Κλάδεμα Τριανταφυλλιάς

Rose_Pruning.jpg

Πότε κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές: Κλαδεύουμε, μία φορά το χρόνο, το χειμώνα μετά τις μεγάλες παγωνιές και γενικά πριν το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, δηλαδή, τον Ιανουάριο για τις νότιες και ζεστές περιοχές και τον Φεβρουάριο για τις πιο κρύες. Ένα πρώιμο κλάδεμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη ανάπτυξη, που ενδεχομένως να βλάψει το φυτό εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δριμείς. Ωστόσο, ένα όψιμο κλάδεμα σημαίνει απώλεια της ενέργειας της ανάπτυξης του φυτού, κόβοντας τη νέα βλάστηση που έχει ήδη δημιουργηθεί.
Μετά το κλάδεμα του χειμώνα είναι καλό να απλώσετε μια στρώση οργανικής ουσίας (κομπόστας ή κοπριάς) γύρω από τη βάση της τριανταφυλλιάς. Το κλάδεμα πάντα προκαλεί σταθερή ανάπτυξη νέων βλαστών, που θα παραχθούν μόνο αν υπάρχουν επαρκή θρεπτικά συστατικά. Το κλάδεμα του καλοκαιριού περιορίζεται στην αφαίρεση των ανθών και πραγματοποιείται καθ’ όλη την εποχή της ανθοφορίας.

Pruning_Gloves.jpg

Πως κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές: Απαραίτητα εργαλεία: κλαδευτήρι, γάντια και μεράκι. Οι τομές θα πρέπει να γίνονται με κλίση 45° αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό που διατηρούμε στο κλαδί. Η κατεύθυνση της τομής είναι αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός. Όλα τα κομμένα φύλλα και κλαδιά τα καίμε και δεν τα χρησιμοποιούμε για κομπόστα, για να αποφύγουμε ασθένειες.
 

-Θαμνώδεις Τριανταφυλλιές (ύψος 60 - 80εκ.) (Σχήμα 1)
1. Στο τέλος του φθινοπώρου αφαιρούμε τα ξερά τριαντάφυλλα και τις κορυφές. Προσέξτε να μην κλαδέψετε χαμηλά την τριανταφυλλιά γιατί μπορεί να ξεκινήσει την ανάπτυξη της νέας βλάστησης, η οποία θα κινδυνεύσει από τα κρύα του χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο, δίνετε μια πιο περιποιημένη όψη στα φυτά σας. Έτσι οι τριανταφυλλιές σας θα περάσουν το βαρύ χειμώνα και θα είναι έτοιμες για το κανονικό χειRosePlant.jpgμωνιάτικό τους κλάδεμα.
2. Αναλόγως τις καιρικές συνθήκες της περιοχής σας, πραγματοποιείστε το χειμωνιάτικο κλάδεμα το Γενάρη ή Φλεβάρη. Κοντύνετε στο 1/3 του μήκους τους τα κανονικά κλαδιά αφαιρώντας τα υπόλοιπα 2/3. Φροντίστε να αφήσετε 2-3 οφθαλμούς (μάτια) σε κάθε κλαδί από τους οποίους θα αναπτυχθεί η νέα βλάστηση. Κόψτε από τη βάση όλους τους νεκρούς, άρρωστους, αδύνατους και λεπτούς βλαστούς. Έτσι θα δώσετε την ανάσα που θέλει η τριανταφυλλιά σας για να ξεκινήσει την νέα της βλάστηση την άνοιξη που πλησιάζει. Αφαιρέστε τα παλιά κλαδιά, ηλικίας πάνω από 2 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο, η τριανταφυλλιά θα έχει καλύτερη υγεία, θα αναπτύσσεται καλύτερα και δεν θα αρρωσταίνει εύκολα. Όταν υπάρχουν δύο σταυρωτά κλαδιά, κόψτε το ένα κάτω από το σημείο τομής. Επιτρέψτε να φτάσει τόσο ο αέρας όσο και το φως σε όλα τα κλαδιά της τριανταφυλλιάς. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η πιθανότητα ασθενειών.

- Αναρριχώμενες τριανταφυλλιέςRosePlant1.jpg
Την πρώτη φορά τις κλαδεύουμε όπως τις θαμνώδεις, δηλαδή στο 1/3 του κλαδιού αφήνοντας 2 - 3 οφθαλμούς ανά κλαδί, ώστε να δημιουργηθούν περισσότεροι νέοι βλαστοί. Στο δεύτερο κλάδεμα διαμορφώνουμε κλαδιά οδηγούς. Από δω και πέρα μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε το σχήμα όποτε και διατηρούμε κλαδιά ως οδηγούς, τα οποία ανανεώνουμε κάθε 2 - 3 χρόνια. Στα επόμενα κλαδέματα, κόβουμε τα ξερά, αδύνατα και γέρικα κλαδιά, από τη βάση τους. Κόβουμε τους ανθοφόρους βλαστούς, αφήνοντας 3 - 4 εκ. από το κλαδί οδηγό. Κλαδιά που θέλουμε ως οδηγούς τα κόβουμε λίγο στις άκρες και έπειτα τα στηρίζουμε. Αν στα παλιά κλαδιά έχουν αναπτυχθεί νέα εύρωστα βλαστάρια, αφαιρούμε τα παλιά κλαδιά ακριβώς επάνω από τα βλαστάρια.

Χαμηλές Αναρριχητικές Τριανταφυλλιές
Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται για καλύψεις τοίχων, πέργκολες, αψίδες κλπ., ακολουθείστε το ίδιο κλάδευμα όπως πριν. Για ψηλά χωρίσματα ή γωνίες, συστάδες και φράχτες κλαδέψτε, όπως στην περίπτωση των θαμνωδών τριανταφυλλιών, αφαιρώντας τα 2/3 των κλαδιών, την πρώτη χρονιά. Από την δεύτερη χρονιά μπορείτε να τις διαμορφώσετε σαν ψηλούς θάμνους (1- 1,5 μέτρα ύψος) και τα ισχυρά κλαδιά που θα δημιουργήσουν θα στηρίζουν την ανθοφορία του χωρίς να έχουν ανάγκη από υποστύλωση.

- Χαμηλές τριανταφυλλιές
Αφαιρέστε τις άκρες που άνθισαν και καθαρίστε τα μικρά αδύνατα κλαδιά. Το ύψος του κλαδέματος είναι 10 -15 εκ. Ομοίως και στις μπορντούρες.

- Τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης
Μπορείτε να αφαιρέσετε τα 2/3 του ύψους κάνοντας ένα απλό κούρεμα. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Μπορείτε να κλαδέψετε κάθε 2 ή και 3 χρόνια.

- Δενδρώδεις και Μίνι - Δενδρώδεις (Σχήμα 2):
Ισχύει το ίδιο κλάδεμα αλλά γίνεται πάνω από την διασταύρωση.

Θερινά κλαδέματα: 
Είναι καλό να αφαιρούνται τα απανθισμένα τριαντάφυλλα όχι μόνο για την όμορφη όψη των φυτών αλλά και για να βοηθηθεί και να επιταχυνθεί η επανάληψη της ανθοφορίας.
 

Άρδευση

Τα συχνά ποτίσματα βοηθούν την ανθοφορία της τριανταφυλλιάς, κυρίως όταν κάνει ζέστη. Στο κατακαλόκαιρο χρειάζεται κάθε μέρα από λίγο. Γενικά, ένα καλό πότισμα κάθε βδομάδα είναι αρκετό. Φροντίστε να είναι υγρό το χώμα σε βάθος 2 - 3 εκ. γύρω από το φυτό. Αποφύγετε να βρέχετε τα κλαδιά γιατί έτσι ευνοούνται οι ασθένειες των φύλλων. Η στάγδην άρδευση κοντά στο στέλεχος είναι η πιο ενδεδειγμένη, ώστε να ποτιστεί σε βάθος.

Λίπανση

Γίνεται με πλήρη λιπάσματα σε στερεά ή υγρή μορφή, το φθινόπωρο και την Άνοιξη, ανάλογα με τις εκδηλούμενες ανάγκες της βλαστικής περιόδου.

Νέα / Ενημερώσεις

Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)