Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Εφαρμογή αμινοξέων στα φυτά: Πότε και γιατί

αμινοξέα βοηθούν τα φυτά να ανταπεξέρθουν στις διάφορες συνθήκες “stress”

Τα αμινοξέα απορροφούνται άμεσα από τα φυτά και βοηθούν την απορρόφηση και των υπόλοιπων θρεπτικών στοιχείων. Επιπλέον τα αμινοξέα βοηθούν τα φυτά να ανταπεξέρθουν στις διάφορες συνθήκες “stress” (καύσωνας, πολύ κρύο, χαλάζι, ασθένειες κλπ).
 
Κάθε φυτό, όπως όλοι οι οργανισμοί χρειάζεται ορισμένες προϋποθέσεις για ζήσει, ήλιο, αέρα, νερό, μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία από το έδαφος. Το βασικό συστατικό κάθε ζωντανού κυττάρου είναι οι πρωτεΐνες. Το δομικό συστατικό κάθε κυττάρου είναι τα αμινοξέα, και γενικά οι πρωτεΐνες σχηματίζονται από αλυσίδες αμινοξέων κατά την διάρκεια της πρωτεϊνοσύνθεσης. Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω, τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των καλλιεργειών.
 


Η εφαρμογή αμινοξέων στα φυτά έχει δράση στη:

Αύξηση της Πρωτεϊνοσύνθεσης
Οι πρωτεΐνες έχουν δομικό, μεταβολικό (ένζυμα) ρόλο στα κύτταρα των φυτών, αλλά λειτουργούν και σαν αποθήκη αμινοξέων για ώρα ανάγκης.
 
Αντοχή στο στρες
Συνθήκες που δημιουργούν στρες, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή εδαφική υγρασία, ο παγετός, οι προσβολές από έντομα, έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στον μεταβολισμό του φυτού, και ακολούθως έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής.
Η εφαρμογή αμινοξέων τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά το στρες περιορίζει το στρες, αλλά έχει και θεραπευτικό ρόλο κατά αυτού, αφού τα αμινοξέα συσχετίζονται άμεσα με την φυσιολογία του στρες.
 
Αύξηση στη φωτοσύνθεση
Συνθήκες όπως ο χαμηλός φωτισμός, χαμηλή εδαφική υγρασία, η συγκέντρωση αλάτων, κλείνουν τα στομάτα. Όταν τα στόματα είναι κλειστά, η φωτοσύνθεση και η διαπνοή μειώνονται και αυξάνεται η αναπνοή, σταματώντας έτσι η ανάπτυξη των φυτών. Η εφαρμογή L-glutamic οξεώς δρα σαν ωσμωτικός παράγοντας, κρατώντας τα στόματα ανοιχτά.
 
Χηλοποίηση
Εφαρμογή αμινοξέων μαζί με ιχνοστοιχεία, έχει σαν αποτέλεσμα την ευκολότερη απορρόφηση των ιχνοτοιχείων εντός του φυτού. Συγκεκριμένα η εφαρμοφή L-Glycine και L-Gutamic οξέως .
 
Δράση στις φυτοορμόνες
Η εφαρμογή αμινοξέων έχει δράση σύνθεση φυτοορμονών στα φυτά. Συγκεκριμένα η L-Tryptophan είναι πρόδρομης της αυξίνης και η L-Arginine βοηθά στη σύνθεση ορμονών που συσχετίζονται με την άνθηση και την παραγωγή καρπών.
 
Άυξηση της γονιμοποίησης και του σχηματισμού καρπών.
Η εφαρμογή αμινοξέων βοηθά αυξάνοντας την γονιμότητα της γύρης καθώς και την ικανότητα αυτής να βλαστάνει, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για γονιμοποίηση και τον σχηματισμό καρπού. 

Καλύτερος σχηματισμός του καρπού

Βελτιώνει το μέγεθος, Βελτιώνει το χρώμα, Αυξάνει την περιεκτικότητα σε σάκχαρα, Βελτιώνει το γέμισμα του καρπού, Καθυστερεί την ωρίμανση.
 
Βελτίωση της μικροχλωρίδας
Ένα υγιές έδαφος απαιτεί και μια υγιή μικροχλωρίδα. Η μικροχλωρίδα του εδάφους βοηθά στην διάσπαση της οργανική ουσίας, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τα φυτά. Επίσης βοηθά στην βελτίωση της δομής του εδάφους.
 
Τα φυτά απορροφούν τα αμινοξέα μέσω των στομάτων, έτσι για να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα στα φυτά μας, κάνουμε εφαρμογή με διαφυλλικούς ψεκασμούς.
Η εφαρμογή και ενσωμάτωση των αμινοξέων στο έδαφος, έχει έμμεσα αποτελέσματα στα φυτά μας, βελτιώνοντας την μικροχλωρίδα του εδάφους διευκολύνοντας έτσι την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.
 

O Ρόλος του θέιου (S) στι βιοσύνθεση των αμινοξέων

Το θέιο (S) είναι ένα από τα μεγαλοστοιχεία Bιοσύνθεση αμινοξέων – κλειδιά, για δομικές- λειτουργικές πρωτεΐνες. Περίπου 90% του θείου (S) βρίσκεται στα αμινοξέα μεθειονίνη και κυστεΐνη. Το θείο (S) αποτελεί επίσης λειτουργικό τμήμα σε συνένζυμα, η έλλειψη S προκαλεί αλλαγές στην πρωτεϊνική βιοσύνθεση [2]
• Περίπου το 70% από το οργανικό θείο στα φυτά βρίσκεται στα δύο θειούχα αμινοξέα κυστεΐνη και μεθειονίνη.
• Το υπόλοιπο 30% βρίσκεται σε διαλυτά αμινοξέα και πεπτίδια (κυρίως glutathione).
• Περίπου 1% του οργανικού θείου στα φυτά συναντάται στα σουλφολιπίδια.

Τα φυτικά αμινοξέα

Απορροφώνται εύκολα από τα φυτά και διευκολύνουν την ενίσχυση της ανάπτυξης όταν χρησιμοποιούνται πριν από συγκεκριμένες αλλαγές στη φυσιολογία του φυτού (δέσιμο ρίζας, δέσιμο καρπού, μεταβολισμός)

 

Η εφαρμογή σκευασμάτων που περιέχουν αμινοξέα σε συνδυασμό με ιχνοστοιχεία καλό είναι να γίνεται, ανάλογα πάντα την καλλιέργεια.

  • Τις αρχές της Άνοιξης, όταν τα φυτά αρχίζουν να βγάζουν φύλλα, αλλά πριν την άνθηση 
  • Μετά την μεταφύτευση, βοηθά τα φυτά να ξεπεράσουν το σοκ της μεταφύτευσης.
  • Κατά ή μετά από συνθήκες στρες 
  • Γενικά όταν θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής.

Πηγές και βιβλιογραφία
[1] Εφαρμογή αμινοξέων στα φυτά, agro-help.gr
[2] Προχωρημένη Φυσιολογία Φυτών, Μεταβολισμός στα φυτά και Παραγωγικότητα, uth.gr

Νέα / Ενημερώσεις

Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)