Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Ποια είναι η σωστή περίοδος λίπανσης των φυτών;

Η σωστή περίοδος λίπανσης είναι βασική για τι σωστή ανάπτυξη των φυτών

Δεν υπάρχει χρονικό σημείο ή περίοδος που είναι σταθερή για όλες τις καλλιέργειες. H λίπανση είναι μία τεχνική της οποία ο χρονικός συντονισμός εξαρτάται από πολλές μεταβλητές και παραμέτρους. Πότε και ποιες είναι οι απαιτήσεις του φυτού; Τι επιδιώκουμε με την λίπανση, περισσότερη βλάστηση ή καρποφορία; Ποια στοιχεία ρίχνουμε ανά εποχή;
 

 
Η λίπανση της κάθε καλλιέργειας και του κάθε αγροκτήματος πρέπει να γίνεται μόνο μετά από τη γνωμάτευση ειδικού γεωπόνου ο οποίος σύμφωνα με τις εδαφολογικές και φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις θα προβεί σε γνωμάτευση και συμβουλή.
 

Yπάρχουν κάποιες ενδεικτικές περίοδοι ανά καλλιέργεια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν οδηγοί για τις λιπάνσεις.

 
Ροδακινιές - Νεκταρινιές: Η λίπανση της ροδακινιάς (εκτός των πολύ πρώιμων ποικιλιών) πρέπει να γίνεται σε 2 δόσεις. Η πρώτη φορά είναι το 1ο 15ήμερο του Μαρτίου, η λίπανση αυτή πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 - 7 μονάδες άζωτο, έτσι προτείνουμε 21-0-0 ( Ν-P-Κ) Περίπου 45 κιλά το στρέμμα και η δεύτερη δόση 40 μέρες πριν την ωρίμανση ή το αργότερο μέχρι 15 Ιουλίου με ένα σύνθετο λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των καρπών, 12-7-35 ( Ν-P-Κ) με περίπου 35 κιλά το στρέμμα. Δύο διαφυλλικοί ψεκασμοί βορίου και ψευδαργύρου βελτιώνουν την ευρωστία των δένδρων (να μην γίνονται αν τα σύνθετα λιπάσματα έχουν μέσα τα ιχνοστοιχεία).
 
Κερασιά: Η λίπανση της κερασιάς μπορεί να γίνει σε μία ή δύο δόσεις. Πιστεύουμε πως η δύο δόσεις είναι καλύτερη περίπτωση. Για την παραγωγή ποιοτικών κερασιών χρειάζονται εύρωστα δέντρα με καλό φωτισμό. Πρέπει να αποφεύγεται η μεγάλη δημιουργία λαίμαργων βλαστών. Αν επιλέξουν μία λίπανση το έτος τότε πρέπει να επεμβαίνουμε τις αρχές της άνοιξης με 1,5 κιλά ανά δένδρο θειικής αμμωνίας και κάθε δυο χρόνια να συμπληρώνουμε κάλιο και φώσφορο με θειικό κάλιο και υπερφωσφορικό. Πιστεύουμε πως η καλύτερη λίπανση στην κερασιά έχει δύο φάσεις, αρχικά την άνοιξη συμπληρώνουμε της ανάγκες σε άζωτο με περίπου 40 κιλά το στρέμμα θειικής αμμωνίας ή Νιτρικής αμμωνίας αλλά στο φούσκωμα των οφθαλμών. Η δεύτερη φάση είναι 2 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή όπου λιπαίνουμε με 30 κιλά το στρέμμα 15-15-15 μειώνοντας συγχρόνως τις τακτικές αρδεύσεις. Το φθινόπωρο και στο φούσκωμα των οφθαλμών απαιτούνται ψεκασμοί με διαφυλλικό βόριο για βελτίωση της γονιμότητας.

Ελία: Η λίπανση ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής, περίπου τέλη Δεκέμβρη, αρχές Ιανουαρίου, με λιπάσματα βραδιάς αποδέσμευσης, και συνεχίζεται το Φεβρουάριο με συμβατικά λιπάσματα. Χρησιμοποιούνται συνήθως λιπάσματα με χαμηλό φώσφορο, π.χ. 20-5-13 και θειικές αμμωνίες.

 
Μηλιές: Οι μηλιές έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από άλλα δενδροκομικά φυτά, έχουν υψηλές απαιτήσεις σε άζωτο που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 24 μονάδες σε πολύ παραγωγικά κτήματα. Εφαρμόζουμε λίπανση αζώτου στο τέλος χειμώνα περίπου 15 μονάδες, δηλαδή 50 κιλά νιτρική ή 80 κιλά θειική το στρέμμα και άλλες 4 - 5 μονάδες το καλοκαίρι με ένα υδατοδιαλυτό αζωτούχο. Κάλιο εφαρμόζουμε κάθε δυο χρόνια το χειμώνα, περίπου 50 κιλά το στρέμμα νιτρικό κάλιο 13-0-46 (Ν-P-K). Σε ότι αφορά τα ιχνοστοιχεία επεμβαίνουμε μόνο μετά από τροφοπενία.

Εσπεριδοειδή: Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο εφαρμόζεται η βασική αζωτούχα λίπανση, καθώς και η φωσφοροκαλιούχα, όταν χρειάζεται. Η ποσότητα του λιπάσματος που θα τοποθετηθεί καθορίζεται από τη χημική ανάλυση εδάφους που πραγματοποιήθηκε, καθώς και από την ανάλυση φύλλων που πιθανώς να πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου της προηγούμενης χρονιάς. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις, οι γεωργοί θα πρέπει να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους. Μετά την εφαρμογή του λιπάσματος θα πρέπει να ακολουθεί ελαφρύ πότισμα, ώστε το λίπασμα να ενσωματωθεί στο έδαφος. Η εφαρμογή της βασικής λίπανσης μπορεί να γίνει και με το λιπαντήρα. Η βασική λίπανση μπορεί να πραγματοποιηθεί και το Μάρτιο, ανάλογα το φυτό και την ποικιλία.
 
Ακτινιδιά: Η ακτινιδιά λιπαίνεται δύο φορές το χρόνο, Η βασική λίπανση μπορεί να γίνει από το Φθινόπωρο (όταν γίνεται μόνο Φωσφοροκαλιούχος λίπανση) έως ένα περίπου μήνα πριν την εκπτύξει των φύλλων. Άζωτο εφαρμόζεται και μετά την άνθηση και συχνά στις αρχές Ιουλίου. Η πρώτη λίπανση μπορεί να γίνει και την άνοιξη λίγο πριν αρχίσει το "δάκρυσμα" των δένδρων (στάζουν χυμοί από τις τομές) με πολλές μονάδες αζώτου (15-18 μονάδες), έτσι χρησιμοποιούμε ένα λίπασμα 30-10-10 με ιχνοστοιχεία σε δοσολογία 70 κιλών το στρέμμα, και η δεύτερη λίπανση θα γίνει στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του καρπού δηλαδή αρχές Ιουνίου με περίπου 30 κιλά το στρέμμα 12-7-36 + ιχνοστοιχεία. Προσοχή, δεν λιπαίνουμε την ακτινιδιά με διαφυλλικά λιπάσματα γιατί το φύλλο της έχει πολύ παχιά εφυμενίδα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα προσλάβει, εκτός από 2-3 ψεκασμούς με ασβέστιο για την βελτίωση της μετασυλλεκτικής ζωής των καρπών. 
Ανάγκες σε μονάδες ανά στρέμμα N: 15-20, P: 5-10, K: 20-25, Mg: 2-3
 


 
Αμπέλι: Οι ρίζες του φυτού βρίσκονται σε δραστηριότητα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τέλος φθινοπώρου όπου και απορροφούν τα απαραίτητα για το αμπέλι θρεπτικά στοιχεία. 
Οι απαιτήσεις της καλλιέργειας σε λίπανση καθορίζονται ανάλογα με:
  • Τα αποτελέσματα της εδαφολογικής ανάλυσης ή/και της φυλλοδιαγνωστικής.
  • Τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της ποικιλίας.
  • Την επιθυμητή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Φιστικιά (Αιγίνης): Επειδή στην κεντρική Ελλάδα οι βροχοπτώσεις στα τέλη του χειμώνα και κατά την άνοιξη είναι συνήθως ικανοποιητικές, δεν είναι απαραίτητη η πιο πρώιμη βασική λίπανση. Για τη λίπανση της φιστικιάς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής.
  • Φυλλοδιαγνωστική ανάλυση κάθε 2η χρονιά (τη χρονιά της ακαρπίας) στα μέσα Ιουλίου.
  • Εδαφολογική ανάλυση πριν τη φύτευση και στη συνέχεια ανά πενταετία.
Η φιστικιά έχει ανάγκη από ανόργανα στοιχεία και ιδιαίτερα είναι απαιτητική σε άζωτο (Ν), γι’ αυτό το άζωτο πρέπει να χορηγείται κάθε χρόνο. Σε δένδρα φιστικιάς που καρποφορούν κανονικά και έχουν ισορροπημένη βλάστηση, η σχέση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των λιπαντικών στοιχείων πρέπει να είναι 1:1:1 μονάδες, σε δένδρα με ασθενέστερη βλάστηση, θα πρέπει να είναι 2:1:1.

Κηπευτικά (γενικά): Είτε είναι χείμερινά είτε καλοκαιρινά, στα κηπευτικά εφαρμόζεται συνήθως λίπανση κατά τη σπορά ή μετά τη μεταφύτευση, και συμπληρωματικά κατά το δεύτερο ή τρίτο μηνά της καλλιέργειας, όπως και κατά την καρπόδεση μπορεί να γίνει συμπληρωματική λίπανση διαφυλλική ή υδρολίπανση. Για τις ανάγκες της κάθε καλλιέργειας κηπευτικών συμβουλευτείτε τους τοπικούς γεωπόνους σας.

Τοµάτα: Η τοµάτα έχει υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία λόγω µεγάλης παραγωγής καρπών και βλαστικής µάζας. Οι λιπαντικές ανάγκες σε κιλά στοιχείων ανά στρέµµα για τους τρεις τύπους της καλλιέργειας ντοµάτας εκτιµώνται ως εξής για Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο και Μαγνήσιο αντίστοιχα: Στη Βιομηχανική τομάτα: 25-35,15-20,30-37 και5-8, την Επιτραπέζια ντομάτα 30-40, 15-20, 40-50 και 8-10 και τη τομάτα Θερμοκηπίου 35-45,20-22,55-65 και 10-12.Στη βασική λίπανση χορηγούνται όλη η ποσότητα του φωσφόρου και του µαγνησίου και οι µισές ποσότητες περίπου του αζώτου και του καλίου. Οι υπόλοιπες ποσότητες του αζώτου και καλίου επιµερίζονται κατά τη διάρκεια του βλαστικού σταδίου και ελαχιστοποιούνται ή σταµατούν τελείως λίγο πριν την έναρξη ωρίµανσης των καρπών.

Πατάτα: Η καλλιέργεια της πατάτας έχει απαιτήσεις. Σε εδάφη όξινα (µε pH µέχρι 5,5), όπου η πατάτα ευδοκιµεί, χρειάζεται προσθήκη µαγνησίου. Όµως σε πιο όξινο περιβάλλον µπορεί να εκδηλωθεί τοξικότητα µαγνησίου και χρειάζεται ασβέστωση.Οι µέσες απαιτήσεις λίπανσης για απόδοση 4 τόνων κονδύλων πατάτας υπολογίζονται ως εξής: (κιλά στοιχείων/στρέµµα), Άζωτο (Ν) 16-24, Φωσφόρος (Ρ2Ο5) 12-16, Κάλιο (Κ2Ο) 4-6 και Μαγνήσιο (MgO) 4-6. Στη βασική λίπανση δίδονται τo περισσότερο άζωτο, ο φωσφόρος, το κάλιο και το µαγνήσιο. Η συµπληρωµατική αζωτούχα λίπανση χορηγείται τµηµατικά.
 
 

Νέα / Ενημερώσεις

Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Δευτέρα 22 Απριλίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)