Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

20 εξωτικά φρούτα που ίσως δεν έχετε ξανακούσει!

Μια ματιά σε 20 άγνωστα εξωτικά φρούτα

Οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια είναι πολύ συνηθισμένα φρούτα στους περισσότερους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα στον κόσμο που ευδοκιμούν σε μέρη εξωτικά και δεν τα γνωρίζουμε ούτε ως ονομασία πόσω μάλλον ως εμφάνιση και γεύση. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στην ακόλουθη λίστα με 20 άγνωστα εξωτικά φρούτα για να έχετε μια εικόνα τι μπορεί να συναντήσετε κάποια στιγμή στο… πιάτο σας!

 

1. Τσεριμόγια / Cherimoya

Τσεριμόγια - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!

Αυτός ο καρπός μοιάζει με παγωτό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Λιώνει στο στόμα σαν απαλή κρέμα και είναι γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες που μειώνουν τον πυρετό και τη δυσεντερία. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι οι σπόροι του είναι δηλητηριώδεις.


2. Ντούριαν Durian

20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!

Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα του durian είναι η άσχημη μυρωδιά του, αλλά η γεύση του είναι υπέροχη. Ο καρπός περιέχει οργανικό θείο που εξηγεί την οσμή του, αλλά έχει γεύση όπως τα καρύδια και το τυρί.



3. Λίτσι / Lychee

Επιστημονική ονομασία: Litsi chinensis
Έχει σκληρή, φολιδωτή, κοκκινωπή φλούδα ή όστρακο του λίτσι πειρκλείει μια περλέ, διάφανη σάρκα, που είναι σφιχτή και μοιάζει με ζελέ. Αυτή η γλυκιά, αρωματική σάρκα είναι τυλιγμένη γύρω από ένα μεγάλο, γυαλιστερό, καφετί κουκούτσι που δεν τρώγεται. Τα λίτσι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και έχουν περίπου 65 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.



4. Ζαμπουτικάμπα / Jabuticaba

jabuticaba - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!

Επιστημονική ονομασία: Plinia cauliflora


Η γεύση της Jabuticaba μοιάζει με τα σταφύλια και  χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζελέ, κρασί και λικέρ. Ο αποξηραμένος φλοιός είναι μια δημοφιλής θεραπεία για το άσθμα στη Βραζιλία.


 

5. Συνσέπαλο / Miracle berry

Miiracle berry - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!

Το συνσέπαλο (Synsepalum dulcificum) παράγει μούρα, που όταν τρώγονται έχουν στην αρχή γεύση ξινή (όπως τα λεμόνια και τα λάιμ), ενώ στη συνέχεια η γεύση τους γίνεται γλυκιά. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο miraculin, το οποίο χρησιμοποιείται εμπορικά ως υποκατάστατο της ζάχαρης.  Αυτά τα μούρα έχουν φαινομενικά μαγικές ιδιότητες: φάτε ένα από αυτά και ό,τι καταναλώσετε την επόμενη ώρα -οτιδήποτε- θα σας φανεί γλυκό.



6. Κόκκινες μπανάνες

Red Banana - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!

Επιστημονική ονομασία: Musa acuminata
Στην Αυστραλία, επίσης γνωστές και ως κόκκινες μπανάνες της Ντάκα (Red Dacca bananas), είναι μια ποικιλία μπανάνας με κοκκινωπή-μωβ φλούδα. Είναι μικρότερες και πιο παχουλές, από την κοινή μπανάνα Κάβεντις (Cavendish). Αυτά τα γλυκά φρούτα έχουν γεύση σμέουρου ή μάνγκο και περιέχουν πολύ περισσότερο κάλιο, β-καροτένιο και βιταμίνη C από τις συνηθισμένες μπανάνες.


 

7. Kiwano (Κιουάνο)

Kiwano- 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!

Το κιουάνο (επιστημονική ονομασία Cucumis metuliferus), γνωστό επίσης και ως κιβάνο, αγκαθωτό αφρικανικό αγγούρι ή πεπόνι είναι ο καρπός ενός μονοετούς αναρριχώμενου φυτού φυτρώνει στην Αφρική και κυρίως σε αμμώδης περιοχές όπως η έρημος Καλαχάρι. Το φρούτο θυμίζει το αγγούρι στη γεύση όμως λίγο πιο αλμυρό. Το χρώμα του είναι κίτρινο με πορτοκαλί όταν είναι ώριμο και έχει αγκάθια. Επίσης είναι πλούσιο σε νερό ενώ από μέσα είναι πράσινο και ζουμερό. Χρησιμοποιείτε σαν διορθωτικό γεύσης σε χυμούς.
 

8. Ταμαρίλλο / Tamarillo

Tamarillo - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!

Tamarillo ή Ντομάτα δέντρων (Betacea Cyphomandra) ανήκει ανθίζοντας φυτό οικογένεια Solanaceae είναι δηλαδη συγγενής της ντομάτας, της μελιτζάνας και του πιπεριού του τσίλι. Τα φρούτα είναι μεταξύ 2 και 8 εκατ. στο μήκος. Μοιάζει με ξινή γλυκιά ντομάτα και είναι κατάλληλο τόσο για επιδόρπιο όσο και για γαρνίρισμα.


9. Το χέρι του Βούδα (Buddha's hand)

Χέρι του βούδα - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!

Επιστημονική ονομασία: Citrus medica var. sarcodactylis
Έιναι είδος Κιτριάς, Τα κίτρινα “δάχτυλα” έχουν πολύ λίπος και χρησιμοποιούνται συχνά στο μαγείρεμα ψαριών αλλά και σε σαλάτες. Η δροσερή μυρωδιά του «Buddha’s hand» ή «Χέρι του Βούδα», που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη μυρωδιά του γνωστού μας λεμονιού, μας παραπέμπει σε ένα εξίσου όξινο φρούτο. Η ιδιαίτερη γεύση του το έχει κάνει πολλές φορές πρωταγωνιστή σε διάφορα δροσερά καλοκαιρινά κοκτέηλ για να μας συντροφεύσει στις ζεστές καλοκαιρινές μας βραδιές !!!

10. Salak

salak - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!

Επιστημονική ονομασία: Salacca zalacca
Είναι αρωματικό αλλά ασυνήθιστο στη γεύση: μοιάζει με ανανά και μπανάνα με καρύδια. Η σάρκα του φρούτου είναι και ελαφρώς όξινη, με αποτέλεσμα να αφήνει στη γλώσσα μια αίσθηση μουδιάσματος ή κνησμού… ακριβώς όπως τα εσπεριδοειδή. Η υπέροχη γεύση του Salak fruit το έχει κάνει διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει αυξήσει κατά πολύ την καλλιέργεια του τροπικού αυτού φρούτου σε ολόκληρο τον κόσμο.
 


11. Black sapote ή Λωτός σοκολάτα

Λωτός Σοκολάτα - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!

Επιστημονική ονομασία: Diospyros nigra
Μοιάζει με το πουτίγκα σοκολάτας σε όλα, από τη γεύση έως την υφή, και είναι πολύ πιο υγιεινό. Το φρούτο ευδοκιμεί στο ανατολικό Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική. Έχει κρεμώδη υφή και ανά 100 γραμμάρια παρέχει περίπου 130 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καθώς μία μερίδα 100 γραμμαρίων παρέχει 191 mg, ποσότητα διπλάσια από αυτή που μας δίνει το πορτοκάλι.


12. Biriba

Biriba - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!
Επιστημονική ονομασία: Rollinia deliciosa, σε ελληνική βιβλιογραφια αναφέρετε σαν Pολλινία ή θελκτική (Εικονογραφημένον Βοτανικόν - Φυτολογικόν Λεξικόν: Τόμος Z΄, Δημήτριου Σ. Καββαδά)
Ξεχωρίζει για την ξινή του γεύση ενώ θυμίζει έντονα λεμονόπιτα.


13. Σαποντίγια / Sapodilla

Sapodilla - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!
Επιστημονική ονομασία: Manilkara zapota
Ο καρπός του είναι ενα ασυνήθιστο μείγμα μπίρας και καφετιάς ζάχαρης, από τα σπέρματα ορισμένων καρπών εξάγονται εδώδιμα έλαια. Ο κορμός του περιέχει γαλακτώδη χυμό από τον οποίο εξάγεται λευκό ελαστικό κόμμι, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσίχλας. Ο καρπός του είναι εδώδιμη δρύπη, ιδιαίτερα εύγεστη και ζουμερή.


14. Αρτόδεντρο (Τζάκφρουτ ή φρούτο του δράκου)

20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!
 
Πρόκειται για ένα είδος φυτού που οπτικά θυμίζει φραγκοσυκιά, ωστόσο στη γεύση του είναι σαν βραστή πατάτα ή ψωμί. Αυτός ο καρπός μπορεί να καταναλωθεί σε διαφορετικά στάδια. Όταν είναι ώριμο, είναι γλυκό και κρεμώδες, ενώ θυμίζει φρεσκοψημένο ψωμί. Το μεγάλο προσόν του  είναι η ποικιλία των τρόπων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι σπόροι του μπορούν να καταναλωθούν είτε βρασμένοι είτε ψητοί είτε αλεσμένοι σε αλεύρι. Η σάρκα του, που έχει ένα πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα, είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο φρούτο τόσο ευπροσάρμοστο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παγωτά, σε μαρμελάδες, σε σούπες, γενικά έχει πολλές χρήσεις. 

Australian finger lime

Australian finger lime. - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!
Επιστημονική ονομασία: Citrus australasica.
Ο καρπός μοιάζει με αυγά ψαριού στη δομή, ενώ η γεύση του θυμίζει το κανονικό λάιμ. Το αυστραλιανό Finger lime έχει πρόσφατα διαδοθεί ως ένα γκουρμέ τρόφιμο και είναι γνωστό ως το χαβιάρι των εσπεριδοειδών. Η αρωματική, λεία, αλλά βοτσαλωτή φλούδα του εμφανίζεται σε μια τριάδα χρωμάτων και η σάρκα, κάθε άλλο παρά πολτόδης, αποτελείται από κυστίδια όπως το χαβιάρι, που είναι τραγανά και σκάνε στο στόμα σας με μια κατηγορηματικά διάστικτη οξύτητα. Όταν ο καρπός κόβεται στη μέση, οι κύστες χυμού, που βρίσκονται υπό πίεση, ξεχειλίσουν σαν έκρηξη ενός μίνι-ηφαιστείου. 


16. Κουπουασού / Cupuaçu

Cupuacu - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!
Επιστημονική ονομασία: Theobroma grandiflorum
Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση για τη σοκολάτα με μια πιο περίπλοκη γεύση.


17. Λονγκάν / Longan

Longan - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!

Επιστημονική ονομασία: Dimocarpus longan.
Είναι γλυκό και ζουμερό με πλούσιο άρωμα. Αυτός ο καρπός περιέχει πολλή ζάχαρη, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο.
Το Λονγκαν φυτεύεται ευρέως στην Ταϊλάνδη, και ειναι σε αφθονία, τον Ιούλιο. Φρέσκο ειναι γλυκό με ημιδιαφανη σάρκα , είναι λίγο τραγανό και πολύ νόστιμο. Οι κινέζοι τα αποκαλούν "Μάτια του Δράκου".
 

18. Αναρριχώμενο σοκολατόφυτο /  Akebia

Akebia - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!

Επιστημονική ονομασία: Akebia quinata.
Όταν ο καρπός είναι ώριμος, ανοίγει από μόνος του αποκαλύπτοντας τους ακανόνιστα τοποθετημένους σπόρους του που είναι σκούρου καφέ χρώματος.
Τα φρούτα Akebia είναι γλυκά και αρωματικά, που θυμίζουν τα βατόμουρα. Σε διάφορες σαλάτες χρησιμοποιούνται και τα τρυφερά μέρη του φυτού, οι μαλακοί βλαστοί, ενώ τα φύλλα του αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος (κυρίως στην περιοχή της Κίνας).


19. Hala

Hala - 20 εξωτικά φρούτα που δεν έχουμε ξανακούσει!
 
H επιστημονική του ονομασία είναι Pandanus tectorius.
Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα, ενώ τα φύλλα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Παράγει μεγάλα φρούτα τα οποία έχουν ποικίλες χρήσεις.


20. Rambutans


Τα Rambutans (Επιστημονική ονομασία: Nephelium lappaceum), έχουν συγγένεια με τα λίτσι, ονομάζονται κι τριχωτά λίτσι. Προέρχονται από τη Μαλαισία, αλλά σήμερα καλλιεργούνται στην τροπική Κεντρική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία, είναι μεγαλύτερα από τα λίτσι, έχου περίπου 5 εκατοστά διάμετρο και ενώ εμφανισιακά διαφέρουν, έχουν παρόμοια υφή. Η σάρκα τους είναι γλυκιά και αρωματική. Τα Rambutans μοιάζουν με μικρά τριχωτά ζώα, αφού η σκληρή τους φλούδα είναι σκεπασμένη με απαλά, σγουρά αγκάθια ή μαλλιά.

Νέα / Ενημερώσεις

Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Δευτέρα 22 Απριλίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)