1. Τσεριμόγια / Cherimoya
2. Ντούριαν / Durian
Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα του durian είναι η άσχημη μυρωδιά του, αλλά η γεύση του είναι υπέροχη. Ο καρπός περιέχει οργανικό θείο που εξηγεί την οσμή του, αλλά έχει γεύση όπως τα καρύδια και το τυρί.
3. Λίτσι / Lychee
Επιστημονική ονομασία: Litsi chinensis
Έχει σκληρή, φολιδωτή, κοκκινωπή φλούδα ή όστρακο του λίτσι πειρκλείει μια περλέ, διάφανη σάρκα, που είναι σφιχτή και μοιάζει με ζελέ. Αυτή η γλυκιά, αρωματική σάρκα είναι τυλιγμένη γύρω από ένα μεγάλο, γυαλιστερό, καφετί κουκούτσι που δεν τρώγεται. Τα λίτσι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και έχουν περίπου 65 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
4. Ζαμπουτικάμπα / Jabuticaba
Επιστημονική ονομασία: Plinia cauliflora
Η γεύση της Jabuticaba μοιάζει με τα σταφύλια και χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζελέ, κρασί και λικέρ. Ο αποξηραμένος φλοιός είναι μια δημοφιλής θεραπεία για το άσθμα στη Βραζιλία.
5. Συνσέπαλο / Miracle berry
Το συνσέπαλο (Synsepalum dulcificum) παράγει μούρα, που όταν τρώγονται έχουν στην αρχή γεύση ξινή (όπως τα λεμόνια και τα λάιμ), ενώ στη συνέχεια η γεύση τους γίνεται γλυκιά. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο miraculin, το οποίο χρησιμοποιείται εμπορικά ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Αυτά τα μούρα έχουν φαινομενικά μαγικές ιδιότητες: φάτε ένα από αυτά και ό,τι καταναλώσετε την επόμενη ώρα -οτιδήποτε- θα σας φανεί γλυκό.
6. Κόκκινες μπανάνες
Επιστημονική ονομασία: Musa acuminata
Στην Αυστραλία, επίσης γνωστές και ως κόκκινες μπανάνες της Ντάκα (Red Dacca bananas), είναι μια ποικιλία μπανάνας με κοκκινωπή-μωβ φλούδα. Είναι μικρότερες και πιο παχουλές, από την κοινή μπανάνα Κάβεντις (Cavendish). Αυτά τα γλυκά φρούτα έχουν γεύση σμέουρου ή μάνγκο και περιέχουν πολύ περισσότερο κάλιο, β-καροτένιο και βιταμίνη C από τις συνηθισμένες μπανάνες.
7. Kiwano (Κιουάνο)
8. Ταμαρίλλο / Tamarillo
9. Το χέρι του Βούδα (Buddha's hand)
Έιναι είδος Κιτριάς, Τα κίτρινα “δάχτυλα” έχουν πολύ λίπος και χρησιμοποιούνται συχνά στο μαγείρεμα ψαριών αλλά και σε σαλάτες. Η δροσερή μυρωδιά του «Buddha’s hand» ή «Χέρι του Βούδα», που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη μυρωδιά του γνωστού μας λεμονιού, μας παραπέμπει σε ένα εξίσου όξινο φρούτο. Η ιδιαίτερη γεύση του το έχει κάνει πολλές φορές πρωταγωνιστή σε διάφορα δροσερά καλοκαιρινά κοκτέηλ για να μας συντροφεύσει στις ζεστές καλοκαιρινές μας βραδιές !!!
10. Salak
Είναι αρωματικό αλλά ασυνήθιστο στη γεύση: μοιάζει με ανανά και μπανάνα με καρύδια. Η σάρκα του φρούτου είναι και ελαφρώς όξινη, με αποτέλεσμα να αφήνει στη γλώσσα μια αίσθηση μουδιάσματος ή κνησμού… ακριβώς όπως τα εσπεριδοειδή. Η υπέροχη γεύση του Salak fruit το έχει κάνει διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει αυξήσει κατά πολύ την καλλιέργεια του τροπικού αυτού φρούτου σε ολόκληρο τον κόσμο.
11. Black sapote ή Λωτός σοκολάτα
Μοιάζει με το πουτίγκα σοκολάτας σε όλα, από τη γεύση έως την υφή, και είναι πολύ πιο υγιεινό. Το φρούτο ευδοκιμεί στο ανατολικό Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική. Έχει κρεμώδη υφή και ανά 100 γραμμάρια παρέχει περίπου 130 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καθώς μία μερίδα 100 γραμμαρίων παρέχει 191 mg, ποσότητα διπλάσια από αυτή που μας δίνει το πορτοκάλι.
12. Biriba
13. Σαποντίγια / Sapodilla
Ο καρπός του είναι ενα ασυνήθιστο μείγμα μπίρας και καφετιάς ζάχαρης, από τα σπέρματα ορισμένων καρπών εξάγονται εδώδιμα έλαια. Ο κορμός του περιέχει γαλακτώδη χυμό από τον οποίο εξάγεται λευκό ελαστικό κόμμι, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσίχλας. Ο καρπός του είναι εδώδιμη δρύπη, ιδιαίτερα εύγεστη και ζουμερή.
14. Αρτόδεντρο (Τζάκφρουτ ή φρούτο του δράκου)
Australian finger lime
Ο καρπός μοιάζει με αυγά ψαριού στη δομή, ενώ η γεύση του θυμίζει το κανονικό λάιμ. Το αυστραλιανό Finger lime έχει πρόσφατα διαδοθεί ως ένα γκουρμέ τρόφιμο και είναι γνωστό ως το χαβιάρι των εσπεριδοειδών. Η αρωματική, λεία, αλλά βοτσαλωτή φλούδα του εμφανίζεται σε μια τριάδα χρωμάτων και η σάρκα, κάθε άλλο παρά πολτόδης, αποτελείται από κυστίδια όπως το χαβιάρι, που είναι τραγανά και σκάνε στο στόμα σας με μια κατηγορηματικά διάστικτη οξύτητα. Όταν ο καρπός κόβεται στη μέση, οι κύστες χυμού, που βρίσκονται υπό πίεση, ξεχειλίσουν σαν έκρηξη ενός μίνι-ηφαιστείου.
16. Κουπουασού / Cupuaçu
Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση για τη σοκολάτα με μια πιο περίπλοκη γεύση.
17. Λονγκάν / Longan
Είναι γλυκό και ζουμερό με πλούσιο άρωμα. Αυτός ο καρπός περιέχει πολλή ζάχαρη, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο.
Το Λονγκαν φυτεύεται ευρέως στην Ταϊλάνδη, και ειναι σε αφθονία, τον Ιούλιο. Φρέσκο ειναι γλυκό με ημιδιαφανη σάρκα , είναι λίγο τραγανό και πολύ νόστιμο. Οι κινέζοι τα αποκαλούν "Μάτια του Δράκου".
18. Αναρριχώμενο σοκολατόφυτο / Akebia
Επιστημονική ονομασία: Akebia quinata.
Όταν ο καρπός είναι ώριμος, ανοίγει από μόνος του αποκαλύπτοντας τους ακανόνιστα τοποθετημένους σπόρους του που είναι σκούρου καφέ χρώματος.
Τα φρούτα Akebia είναι γλυκά και αρωματικά, που θυμίζουν τα βατόμουρα. Σε διάφορες σαλάτες χρησιμοποιούνται και τα τρυφερά μέρη του φυτού, οι μαλακοί βλαστοί, ενώ τα φύλλα του αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος (κυρίως στην περιοχή της Κίνας).
19. Hala
Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα, ενώ τα φύλλα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Παράγει μεγάλα φρούτα τα οποία έχουν ποικίλες χρήσεις.
20. Rambutans
Τα Rambutans (Επιστημονική ονομασία: Nephelium lappaceum), έχουν συγγένεια με τα λίτσι, ονομάζονται κι τριχωτά λίτσι. Προέρχονται από τη Μαλαισία, αλλά σήμερα καλλιεργούνται στην τροπική Κεντρική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία, είναι μεγαλύτερα από τα λίτσι, έχου περίπου 5 εκατοστά διάμετρο και ενώ εμφανισιακά διαφέρουν, έχουν παρόμοια υφή. Η σάρκα τους είναι γλυκιά και αρωματική. Τα Rambutans μοιάζουν με μικρά τριχωτά ζώα, αφού η σκληρή τους φλούδα είναι σκεπασμένη με απαλά, σγουρά αγκάθια ή μαλλιά.