Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Χειμερινά και ανοιξιάτικα λαχανικά: Κάμπιες άλλοι ζωικοί εχθροί

Λάχανο, Κουνουπίδι, Μαρούλι, Σπανάκι, Πατάτα, Καρότο, Μπρόκολο

Έντομα Εδάφους

Σιδηροσκούληκα ή συρματοσκούληκα ή βελονίδες (Agriotes spp.)
Αγρότιδες ή κοφτοσκούληκα ή καραφατμέ (Agrotis segetumΑ. ypsilon)
Πρασάγγουρας ή κρεμμυδοφάγος ή κολοκυθοκόφτης (Gryllotalpa gryllotalpa).


Σιδηροσκούληκα

Αγρότιδες ή κοφτοσκούληκα

Πρασάγγουρας

Κάνουν αρκετή ζημία στο Μαρούλι, το Σπανάκι, την Πατάτα, τα Ραπάνια, τα Παντζάρια, την Αγκινάρα και γενικά σχεδόν σε όλα τα λαχανικά.

Προκαλούν ζημιές στο υπόγειο τμήμα των φυτών (ρίζες τρυπημένες, φάγωμα λαιμού ή ριζών, κόψιμο των φυτών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους κ.τ.λ.).
Η υγρασία παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση των προνυμφών γι' αυτό και η δραστηριότητά τους περιορίζεται σε ξηρικά χωράφια και σε σκαλιστικές καλλιέργειες όπου οι προνύμφες έρχονται στην επιφάνεια του εδάφους, εξαιτίας της συχνής κατεργασίας του, με αποτέλεσμα το θάνατό τους εξαιτίας αφενός των ξηροθερμικών συνθηκών του περιβάλλοντος και αφετέρου της κατανάλωσης τους κυρίως από τα πουλιά.
Τα προαναφερόμενα έντομα εδάφους μπορεί να κάνουν σημαντική ζημιά στις καλλιέργειες των φυλλωδών λαχανικών σε εδάφη ελαφρά, πλούσια σε οργανική ουσία και με αρκετή υγρασία. Στις προσβολές από σιδηροσκούληκα και κοφτοσκούληκα οι ζημιές εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή κηλίδων μέσα στο χωράφι. Τα κοφτοσκούληκα συνήθως ακολουθούν τις γραμμές φύτευσης.
Η μεγάλη διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου του πρασάγγουρα (1-2 έτη) και των σιδηροσκούληκων (3-4 έτη), σε συνδυασμό με το ότι προστατεύονται καλά στο έδαφος δυσκολεύει την καταπολέμηση τους.
 
Πριν τη φύτευση, ελέγχουμε για κοφτοσκούληκα τα ζιζάνια στον περιβάλλοντα χώρο του χωραφιού.

Μετά τη φύτευση, ελέγχουμε για μαραμένα φυτά ή φυτά που έχουν ζημιά στα στελέχη τους. Τα ενήλικα ωοτοκούν σε φυτά ξενιστές κυρίως των γενών Plantago, Convolvulus ή αυτοφυή Graminae.
 
Βιολογική καταπολέμηση: Εφαρμογή δολωμάτων με πίτουρα ή πούλπα ζαχαρότευτλων, πύρεθρο και νερό, τα οποία σκορπίζονται αργά το απόγευμα στις γραμμές φύτευσης κατά προτίμηση μετά από πότισμα, κατά των κοφτοσκούληκων και του πρασάγγουρα. Σκευάσματα του Bacillus thuringiensis var kurstaki. πριν ή κατά τη σπορά ή τη φύτευση κατά των προνυμφών των κοφτοσκούληκων.
 
Παρακολούθηση πληθυσμού και χημική Καταπολέμηση:  Η χημική καταπολέμηση των εντόμων εδάφους συνίσταται στην ενσωμάτωση εντομοκτόνων εδάφους. Ειδικά για τα σιδηροσκούληκα πρέπει να γίνει εκτίμηση του προνυμφικού πληθυσμού ώστε να γίνει εντοπισμένη εφαρμογή, μόνο και όπου είναι αναγκαία.

Η Πιερίδα

Pieris brassicae, P. rapae


 

Ονομάζετε και  Κάμπια των λαχανικών ή λευκή πεταλούδα, ειναι λεπιδόπτερο έντομο

Φάσμα προσβαλλομένων:
Όλα τα λαχανοκομικά και σταυρανθή ζιζάνια μπορούν να λειτουργήσουν ως ξενιστές των πεταλούδων. Προσβάλει αρκετά τα: Λάχανο, Κουνουπίδι, Μπρόκολο

Συχνότητα και σπουδαιότητα: Η πιερίδα του λάχανου είναι σοβαρός εχθρός του λάχανου και οι απώλειες στην παραγωγή οφείλονται κυρίως στη ζημιά στο εμπορεύσιμο προϊόν. Οι μεγάλοι πληθυσμοί προνυμφών της πιερίδας του λάχανου μπορούν να αποφυλλώσουν τα φυτά.

Συμπτώματα: Οι κάμπιες τρέφονται με φύλλα και σταδιακά προκαλούν σημαντικές βλάβες στην επιφάνεια των φύλλων. Στο τέλος, μένουν μόνο τα κεντρικά νεύρα των φύλλων. Στο υπόλοιπο φύλλωμα εναποθέτουν πράσινες μπάλες περιττωμάτων. Οι κάμπιες συνήθως είναι ορατές στα κατεστραμμένα φύλλα. Στους κατεστραμμένους ιστούς μπορεί να αναπτυχθεί δευτερεύουσα σήψη –συμβαίνει στα άνθη του κουνουπιδιού και τις κεφαλές του λάχανου. Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ μ’ εκείνα που προκαλούνται από την κάμπια της πεταλουδίτσας, σ’ αυτή όμως την περίπτωση οι κάμπιες συνήθως δεν είναι ορατές στα φύλλα.

Περιγραφή του εντόμου: Και οι δύο πεταλούδες έχουν λευκά φτερά με μαύρες κηλίδες. Τα δύο είδη διαφοροποιούνται ανάλογα μ’ αυτές τις κηλίδες, από πρακτική σκοπιά όμως δεν έχει μεγάλη σημασία.

Κύκλος ζωής: Και στις δύο περιπτώσεις, στάδιο διαχείμανσης είναι το κουκούλι. Οι πεταλούδες εκκολάπτονται το Μάη. Τρέφονται μόνο με το νέκταρ των ανθέων. Οι θηλυκές αφήνουν τα αυγά τους στην κάτω πλευρά του φύλλου, η μικρή ένα ένα και η μεγάλη σε ομάδες. Οι κάμπιες εκκολάπτονται ύστερα από αρκετές ημένες και τρέφονται με τα φύλλα ή μέσα στο κεφάλι του λάχανου (η μικρή λευκή πεταλούδα). Η διαδικασία μπορεί να γίνει και επί των ξενιστών (1ηγενιά μικρής λευκής πεταλούδας) ή σε σχετικά μακρινές αποστάσεις π.χ. σε δέντρα (2η γενιά μικρής λευκής πεταλούδας, μεγάλη λευκή πεταλούδα). Και οι δύο έχουν 2 γενιές κατ’ έτος, τις ζεστές χρονιές η μεγάλη μπορεί να έχει και 3 γενιές. Η 1η γενιά δεν είναι τόσο πολυάριθμη και αναπτύσσεται μόνο στα ζιζάνια. Η δεύτερη γενιά εμφανίζεται τον Ιούλιο-Αύγουστο και καταστρέφει τις καλλιέργειες λαχανοκομικών.
 
Bιολογική καταπολέμηση: Οι φυσικοί εχθροί μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της πιερίδας του λάχανου, και των άλλων λεπιδόπτερων.
 
Καλλιεργητικά μέτρα
  α) Συλλογή και καταστροφή των αυγών (ειδικά για την πιερίδα που είναι ευδιάκριτα) και των προνυμφών στα προσβεβλημένα φυτικά τμήματα. 
  β) Χρήση φωτοπαγίδων τη νύχτα. 
  γ) Για την αντιμετώπιση της πιερίδας, έγκαιρη καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας (αμέσως μετά την συγκομιδή). 
  δ) Καταστροφή των ζιζανίων στην καλλιέργεια και τον περιβάλλοντα χώρο, ειδικά των αυτοφυών σταυρανθών ιδίως την άνοιξη. Ειδικά για την αντιμετώπιση της σποντόπτερας, είναι ιδιαίτερης σημασίας η καταστροφή των ζιζανίων στα όρια του χωραφιού.
 
Χημική αντιμετώπιση: Δεν πρέπει να γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί. Εφαρμογές με εντομοκτόνα πρέπει να γίνονται εφόσον διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών στο χωράφι.

  
Aλευρώδεις

(Trialeurodes vaporariorumBemisia tabaci)

Το μέγιστο του πληθυσμού σημειώνεται αργά το καλοκαίρι με αρχές Σεπτεμβρίου και αρχίζει να μειώνεται κατά τον Νοέμβριο.
Βιολογική Καταπολέμηση: Οι φυσικοί εχθροί των αλευρωδών περιλαμβάνουν αρκετά υμενόπτερα παρασιτοειδή (π.χ. Encarsiasp. Eretmocerussp.). Επίσης, οι νύμφες των αλευρωδών αποτελούν λεία Ημίπτερων αρπακτικών (π.χ. Nesidiocoristenuis, Oriusspp.) και προνυμφών χρύσωπα.
 
Καλλιεργητικά μέτρα
  α) Καθυστέρηση της φύτευσης ή η φύτευση σε περιόδους που δεν υπάρχουν φυτά ξενιστές μπορεί να μειώσει την σοβαρότητα της προσβολής. 
  β) Προσπάθεια για ολοκλήρωση της καλλιέργειας στη μικρότερη δυνατή περίοδο με κατάλληλη άρδευση και αζωτούχα λίπανση. 
  γ)
 Απομάκρυνση και καταστροφή όλων των υπολειμμάτων της καλλιέργειας το συντομότερο δυνατό.

Παρακολούθηση πληθυσμού και χημική καταπολέμηση: Τακτικός έλεγχος των περιθωρίων του χωραφιού για αλευρώδεις καθώς σ΄ αυτές τις περιοχές εμφανίζονται πρώτα οι προσβολές. Επαγρύπνηση για ραγδαία αύξηση του πληθυσμού όταν μειώνονται οι καλλιέργειες-ξενιστές. Κατά τις κρίσιμες αυτές περιόδους, ελέγχουμε τα χωράφια δύο φορές την εβδομάδα. Οι κολλητικές παγίδες μπορεί να χρησιμεύσουν στην διαπίστωση της αρχικής μετανάστευσης του αλευρώδη στο χωράφι. Θα πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία στους φυσικούς εχθρούς να ελέγξουν ελαφριές προσβολές. Εάν οι πληθυσμοί στα περιθώρια του χωραφιού είναι μεγαλύτεροι από ότι στο κέντρο, ψεκάζουμε μόνο στα περιθώρια. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα όρια επέμβασης για τον αλευρώδη στα σταυρανθή.


Aλευρώδεις

Aφίδες

 

Aφίδες

Brevicoryne brassicae (αφίδα του λάχανου)MyzuspersicaeLipaphiserysimiNasonovia ribisnigri (αφίδα του μαρουλιού)Hyperonyzus lactucaeΑulacor thumsolaniMyzus persicae (πράσινη αφίδα)Macrosiphum Euphorbiae

Στο μαρούλι η χημική αντιμετώπιση της αφίδας παρουσιάζει πρακτικές δυσκολίες λόγω της εγκατάστασης της στα εσωτερικά φύλλα του μαρουλιού. 
Τα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο) προσβάλλονται από πολλά είδη αφίδων με πιο κοινό την αφίδα του λάχανου (Brevicoryne brassicae).
Στα καρότα και το Σέλινο η Myzus persicae (πράσινη αφίδα) είναι η πιο επιβλαβής.
Προσβάλουν πάρα πολλές ακόμα καλλιεργειες οπως Ραπάνια, Παντζάρια, Αντίδια, Άνηθος, Μπιζέλια, Ρόκα κτλ
 
Καλλιεργητικά μέτρα: 
  α) 
Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας αμέσως μετά τη συγκομιδή και απομάκρυνση ή καταπολέμηση αυτοφυών φυτών ξενιστών κυρίως σταυρανθών γύρω από τα όρια του χωραφιού. 
  β) Οι προσβολές στα λάχανα Βρυξελλών είναι δυνατόν να ξεκινήσουν στο σπορείο γι’ αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζονται καθαρά φυτά για μεταφύτευση. 
  γ) Η απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών από το χωράφι είναι αποτελεσματική στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας. 
  δ) Τα προβλήματα με την αφίδα L. erysimi έχουν την τάση να επανεμφανίζονται στα ίδια χωράφια. Συστήνεται η μακροπρόθεσμη εναλλαγή καλλιεργειών.

Βιολογική καταπολέμηση: Οι φυσικοί εχθροί των αφίδων περιλαμβάνουν γενικά αφιδοφάγα αρπακτικά (Chrysoperla carneaHippodamia convergens), παρασιτοειδή (κυρίως το Praon volucre για την αφίδα Nasonovia ribisnigri) και εντομοπαθογόνους μύκητες Entomophthora aphidis. Οι φυσικοί εχθροί σπάνια εξασφαλίζουν επαρκή έλεγχο σε υψηλούς πληθυσμούς αφίδων στο χωράφι την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
 
Παρακολούθηση πληθυσμού και χημική καταπολέμηση: Έλεγχος του χωραφιού για την αφίδα του λάχανου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Μετά την επέμβαση, θα πρέπει να γίνεται επανέλεγχος του χωραφιού συχνά και καταπολέμηση αν επανεμφανιστούν πληθυσμοί.

 

Λιριόμυζα

(Liriomyza spp, L. bryoniae, L. trifolii, L. huidobrensis κ.α)


 

Οι φυλλορύκτες που προσβάλλουν το μαρούλι και το σέλινο είναι το L. bryoniae, το L.trifolii, το L. huidobrensis προσβάλλει και το μαρούλι, το σέλινο, το αντίδι, το σπανάκι, το μαϊντανό και το ραδίκι).

Αντιμετώπιση:
  α) Ο τακτικός έλεγχος (παρακολούθηση) στο στάδιο των σπορόφυτων βοηθάει να αποφασίσουμε για την ανάγκη επέμβασης.
  β) Αποφεύγουμε, όπου είναι δυνατό, την εγκατάσταση των χωραφιών δίπλα σε προσβεβλημένα χωράφια εδικά όταν αυτά είναι κοντά στη συγκομιδή καθώς οι αλευρώδεις έχουν ένα μεγάλο εύρος κηπευτικών που είναι ξενιστές.

Βιολογική καταπολέμηση: Φυσικοί εχθροί, ειδικά παρασιτοειδή του γένους Diglyphus, ελέγχουν αποτελεσματικά τις λιριόμυζες εκτός αν θανατωθούν από εντομοκτόνα.

Παρακολούθηση πληθυσμού και χημική καταπολέμηση: Παρατηρούμε τακτικά τα σπορόφυτα για στοές. Οι περισσότερες στοές εμφανίζονται στις κοτυληδόνες και τα πρώτα πραγματικά φύλλα. Εάν οι πληθυσμοί από τις λυριόμυζες αυξηθούν σε πολύ όταν τα σπορόφυτα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των 4 - 5 φύλλων, μπορεί να χρειάζεται χημική επέμβαση. Στο μαρούλι ωστόσο, εάν υπάρχουν στοές σε εδώδιμα φύλλα, μπορεί να χρειαστεί χημική καταπολέμηση.


Θρίπες Ψηρες)

Franklinie llaoccidentalis (θρίπας της Καλιφόρνιας), Thripsta baci (θρίπας του καπνού)

Προσβάλουν αρκετες καλλιέργιες οπος το Μαρουλι, το Κρεμμιδι, το Πράσσο

Αναπαράγονται πολύ γρήγορα (μικρός βιολογικός κύκλος) και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλους πληθυσμούς σε μικρό χρονικό διάστημα από την είσοδό τους στο χωράφι. Η χημική καταπολέμησή τους είναι δύσκολη λόγω της ανάπτυξης ανθεκτικότητας σε πολλά από τα παλιότερα σκευάσματα. Αν και δεν υπάρχουν σαφή οικονομικά όρια για την έναρξη ψεκασμών συνιστάται γενικά να ξεκινούν όταν οι πληθυσμοί του εντόμου είναι ακόμα χαμηλοί.

Καλλιεργητικά μέτρα:
α)
Καταστροφή υπολειμμάτων της καλλιέργειας και των ζιζανίων στην καλλιέργεια και τον περιβάλλοντα χώρο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά λόγω της ευκολίας που μετακινούνται από τις γύρω καλλιέργειες και τον υψηλό ρυθμό πολλαπλασιασμού τους.
β) Χρησιμοποίηση μπλε παγίδων για τον έγκαιρο εντοπισμό τους.

Βιολογική καταπολέμηση: Φυσικοί εχθροί των θριπών είναι αρπακτικά ημίπτερα έντομα (π.χ. Orius spp., Nesidiocoris tenuis).

Χημική Καταπολέμηση: Με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Θρίπες 

Μυγα του καροτου

Νηματώδεις σε καρότα

 
Καροτόμυγα
ή Μυγα του καροτου

 Chamaepsila rosae (syn. Psila rosae)

Ξενιστές: Η καροτόμυγα είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς των καρότων, αλλά μπορεί επίσης να επιτεθεί στο δαυκί, στο σέλινο και στον μαϊντανό. Τα βότανα όπως ο μάραθος, ο άνηθος και η αντζέλικα μπορούν να απωθήσουν το έντομο. 

Συμπτώματα: Η προνύμφη δημιουργεί κοιλότητες ακριβώς κάτω από τη ρίζα του καρότου προκαλώντας ένα καφετί ξεθώριασμα που χαλάει τη γεύση του καρότου. Τα νεαρά φυτά που βρίσκονται στο χωράφι μπορεί να μαραθούν και να νεκρωθούν. Πολύ συχνά τα φυτά δεν αναπτύσσονται και τα καρότα δεν είναι εμπορεύσιμα. Επιπλέον, μύκητες και βακτήρια μπορούν να εισβάλλουν στον χαλασμένο ιστό και να προκαλέσουν σάπισμα στην κορυφή του φυτού.

Περιγραφή του εντόμου: Τα ενήλικα είναι μικρά, μαύρες γυαλιστερές ή σκούρες καφέ μύγες με κιτρινωπά πόδια, και ιριδίζοντα φτερά.  Έχουν μήκος 5 - 8 mm και τα φτερά τους είναι περίπου 13 mm. Τα ενήλικα βρίσκουν καταφύγιο σε θαμνους. Τα αυγά είναι λευκά, μικρά και έχουν μήκος 0,5 mm.

Αντιμετώπιση:
  α)
Η απομάκρυνση μολυσμένων φυτών από το έδαφος βοηθά στο να αποφευχθούν μελλοντικές μολύνσεις.
  β) Επιλογή καλλιεργήσιμων καρότων που είναι λιγότερο ευάλωτα στις καροτόμυγες.
  γ) Αραιή σπορά (τα θηλυκά έντομα ελκύονται από τη μυρωδιά του καρότου)
  δ) Ο έλεγχος καλλιέργειας σε συνδυασμό με χημική καταπολέμηση είναι απαραίτητος για τη μείωση μολύνσεων σε περιοχές όπου επικρατεί το έντομο.

 
Νηματώδεις

(Heterodera schachtii)

Αποτελούν σημαντικό εχθρό του καρότου, και άλλων ριζοδών λαχανικών οπως τα Ραπάνια και τα Πανζάρια και γενικά όλων των ριζοδών λαχανικών, προσβάλλουν τις γογγυλόριζες κυρίως σε μικρό στάδιο ανάπτυξης, όπου προκαλούνται εξογκώματα και παραμόρφωσεις.

Αντιμετώπιση:
  α) Καλό όργωμα και καλό λιάσιμο του εδάφους
  β) Αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους με προσθήκη κομπόστας-κοπριάς (αυξάνει τον αριθμό των ωφέλιμων νηματωδών και αρπακτικών μυκήτων).
  γ) Απολύμανση των εργαλείων.
  δ) εφαρμογή της αμειψισποράς.
  ε) Απολύμανση εδάφους πριν την καλλιέργεια
  ζ) Χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων κατά του εχθρού.
λαχανικα

Πηγές και Βιβιογραφία:
[1] Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων. οδηγίες ολοκληρωμένης διαχείρισης για Λάχανο, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Μαρούλι, Σπανάκι, Καρότο, Πατατα, Πανζάρια
[2] Plantprotection, Πρόγραμμα Leonardo Da Vinci της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ιστοσελίδα φυτοπροστασίας - plantprotection.hu [Last Access 05/09/2014]
[3] Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών - Καρότο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
[4] Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αθήνα 2001.
[5] Η καλλιέργεια της αγκινάρας, Κων/νου Σπανάκη, Δ/νση γεωργίας Ν.Ηρακλέιου, 1991
[6] Γεωργικές προειδοποιήσεις για λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι

Νέα / Ενημερώσεις

Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)
Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023)
Ενημερωτικό Δελτίο Φθινόπωρο 2023 & Εφαρμογή για κινητά / Ενημερώσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)
Λίστα κατάλληλων σκευασμάτων για χρήση στη βιολογική γεωργία Εισροές Εγκεκριμένες για Χρήση στη Βιολογική Γεωργία / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)