Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Heliothrips haemmorhoidalis, είναι πολυφάγο είδος, προσβάλει φύλλα και καρπούς.
Οι ζημιές που προκαλεί σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση του καρπού, και συντελούν στην ποιοτική υποβάθμιση του (σύμπτωμα της εσχάρωσης και δευτερογενώς ανάπτυξη καπνιάς, και χάλκινη απόχρωση στην περιφέρεια των καρπών). Σε περιπτώσεις μεγάλων προσβολών, ο φλοιός σχίζεται.
Αντιμετώπιση: α)Συχνή παρακολούθηση της τρυφερής βλάστησης και των καρπών για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων προσβολών. β) Συγκομιδή αρχικά των προσβεβλημένων καρπών ή αφαίρεση των μεγάλων καρπών από τα τσαμπιά. γ) Εφαρμογή των εγκεκριμένων σκευασμάτων
Αλευρώδης
Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα εμφανιζουν κιτρίνισμα στης περιοχες αναμεσα στα αγγεία, από την απομύζηση από του αλευρώδη. Τα προσβεβλημένα φύλλα παραμορφώνονται.
Πρόληψη και αντιμετώπιση: Η προσβολή συνήθως δεν είναι σοβαρή ώστε να δικαιολογεί επέμβαση με εντομοκτόνα. Θα πρέπει να αποφεύγετε η άσκοπη και η συνεχής χρήση ψεκασμών με εντομοκτόνα, τα οποία είναι βλαπτικά για τα ωφέλιμα έντομα.
Ακάρεα
olyconichus punicae και Eotetrabychys sexmaculatus
Η κύρια ζημιά είναι στις άνω επιφάνειες των παλαιότερων φύλλων. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της προσβολής από θρίπα.
Πρόληψη και αντιμετώπιση:
Ελέγξτε ότι η προσβολή είναι αρκετά σοβαρή ώστε να δικαιολογείται θεραπεία, απο 20% των φύλλων και πάνω,
Χρήση αρπακτικών εντόμων (ωφέλιμα έντομα)
Όπου είναι απαραίτητο, ψεκάστε με εγκεκριμμένα σκευάσματα
Να παρακολουθείτε τακτικά τα φυτά, ώστε να μπορείτε να αναλάβετε δράση πριν ξεφύγει η ζημιά.
Αποφύγετε τη συνεχή χρήση εντομοκτόνων που είναι βλαπτικά για τα ωφέλιμα έντομα.
Άλλοι εχθροί
Οι παρακάτω εχθροι δεν εμφανίζονται στην Ελλάδα:
Σκαθάρι Monolepta, Τρέφεται με την επιφάνεια των φύλλων, τα φύλλα μπάζουν εμφανισιακά σαν καμμένα.
Homona spargotis: Οι κάμπιες τρεφοντε με τα φύλλα και τα, τα οποία μετασχηματίζυντε σε καφε. Η έντονη προσβολή μπορεί να αποφυλλώσει τα δέντρα. Λεπιδόπτερα: Sabulodes caberata,Amorbia essigana,Argyrotaenia citrana Σκαθάρι Phlyctinus callosus, προκαλεί μικρές τρύπες στα φύλλα καθώς τρέφετε από αυτά.[6]
Υπάρχουν επίσης αναφορές για την μύγα της Μεσογείου, τα ψευδοκοκκοειδή και τις αφίδες.[7]
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.