Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Γεωργικές προειδοποιήσεις: Μηλιά, Αμπέλι, Καρπουζιά

Εντομολογικοί εχθροί: ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ, ΕΥΔΕΜΙΔΑ, ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ, ΘΡΙΠΑΣ


ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ:
Από τα δεδομένα των παγίδων στις περιοχές της Καστοριάς, της Ράχης Ημαθίας και της Ράχης Πιερίας η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση των συλλήψεων στις περισσότερες περιοχές, το χρονικό διάστημα 17-18 Αυγούστου.
• Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας, υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 22-26 Αυγούστου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 29 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.

 
• Συνίσταται επαναληπτική επέμβαση σε οπωρώνες με βεβαρημένο ιστορικό προσβολών.
•  Συμβουλευτείτε πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή.

Μηλιά, Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών& Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης - 19/08/2022


ΕΥΔΕΜΙΔΑ Αμπέλου:
την όψιμη-ορεινή ζώνη του νησιού η 3 η πτήση του εντόμου συνεχίζει να εμφανίζει υψηλή δραστηριότητα. Η δραστηριότητα (συλλήψεις, ωοτοκίες) διαφοροποιείται σημαντικά από αμπέλι σε αμπέλι (ανάλογα με τις προσβολές που υπήρχαν στην προηγούμενη γενιά) άρα διαφοροποιείται και ο κίνδυνος νέων προσβολών. Τυχόν προσβολές όμως την περίοδο αυτή σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία της εποχής και την πρόβλεψη καιρικής αστάθειας (μέσα στην επόμενη εβδομάδα) πιθανόν να ευνοήσουν δευτερογενείς σήψεις στα σταφύλια και να υποβαθμίσουν ποσοτικά και ποιοτικά την παραγωγή.
 
Οδηγίες :
Για όλους τους παραπάνω λόγους συνιστάται αντιμετώπιση στα σταφύλια της όψιμης ζώνης του νησιού που δεν τρυγούνται μέσα στις επόμενες 7 - 8 ημέρες στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες :

Όψιμη ζώνη : 19 - 20 Αυγούστου Προτιμήστε σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και τηρείτε αυστηρά τους χρόνους αναμονής από την τελευταία επέμβαση. Λόγω των μελτεμιών αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που συνήθως επικρατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας συνιστάται οι εφαρμογές να γίνονται από το σούρουπο και μετά. Οι ψεκασμοί που γίνονται από το σούρουπο έως και τις πρώτες βραδινές ώρες είναι πιο αποτελεσματικοί.
Αμπέλι, Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου - 18/08/2022


ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ Καρπουζιάς
Διαπιστώσεις : Έναρξη του τετρανύχου διαπιστώθηκε στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες με καρπουζιές. στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, και Μαγνησίας και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα

ΘΡΙΠΑΣ Καρπουζιάς
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων. Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα .

ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ - Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας - 16/08/2022

Νέα / Ενημερώσεις

Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Δευτέρα 22 Απριλίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)