Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Γεωργικές προειδοποιήσεις: Μηλιά, Αμπέλι, Καρπουζιά

Εντομολογικοί εχθροί: ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ, ΕΥΔΕΜΙΔΑ, ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ, ΘΡΙΠΑΣ


ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ:
Από τα δεδομένα των παγίδων στις περιοχές της Καστοριάς, της Ράχης Ημαθίας και της Ράχης Πιερίας η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση των συλλήψεων στις περισσότερες περιοχές, το χρονικό διάστημα 17-18 Αυγούστου.
• Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας, υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 22-26 Αυγούστου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 29 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.

 
• Συνίσταται επαναληπτική επέμβαση σε οπωρώνες με βεβαρημένο ιστορικό προσβολών.
•  Συμβουλευτείτε πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή.
Μηλιά, Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών& Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης - 19/08/2022


ΕΥΔΕΜΙΔΑ Αμπέλου:
την όψιμη-ορεινή ζώνη του νησιού η 3 η πτήση του εντόμου συνεχίζει να εμφανίζει υψηλή δραστηριότητα. Η δραστηριότητα (συλλήψεις, ωοτοκίες) διαφοροποιείται σημαντικά από αμπέλι σε αμπέλι (ανάλογα με τις προσβολές που υπήρχαν στην προηγούμενη γενιά) άρα διαφοροποιείται και ο κίνδυνος νέων προσβολών. Τυχόν προσβολές όμως την περίοδο αυτή σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία της εποχής και την πρόβλεψη καιρικής αστάθειας (μέσα στην επόμενη εβδομάδα) πιθανόν να ευνοήσουν δευτερογενείς σήψεις στα σταφύλια και να υποβαθμίσουν ποσοτικά και ποιοτικά την παραγωγή.
 
Οδηγίες :
Για όλους τους παραπάνω λόγους συνιστάται αντιμετώπιση στα σταφύλια της όψιμης ζώνης του νησιού που δεν τρυγούνται μέσα στις επόμενες 7 - 8 ημέρες στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες :

Όψιμη ζώνη : 19 - 20 Αυγούστου Προτιμήστε σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και τηρείτε αυστηρά τους χρόνους αναμονής από την τελευταία επέμβαση. Λόγω των μελτεμιών αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που συνήθως επικρατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας συνιστάται οι εφαρμογές να γίνονται από το σούρουπο και μετά. Οι ψεκασμοί που γίνονται από το σούρουπο έως και τις πρώτες βραδινές ώρες είναι πιο αποτελεσματικοί.
Αμπέλι, Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου - 18/08/2022


ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ Καρπουζιάς
Διαπιστώσεις : Έναρξη του τετρανύχου διαπιστώθηκε στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες με καρπουζιές. στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, και Μαγνησίας και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα

ΘΡΙΠΑΣ Καρπουζιάς
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων. Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα .

ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ - Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας - 16/08/2022

Νέα / Ενημερώσεις

Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022)
Εντομολογικοί εχθροί - Ενημερωτικό Δελτίο Αύγουστος 2022 / Ενημερώσεις (Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022)
Γεωργικές προειδοποιήσεις: Μηλιά, Αμπέλι, Καρπουζιά Εντομολογικοί εχθροί: ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ, ΕΥΔΕΜΙΔΑ, ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ, ΘΡΙΠΑΣ / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022)
Δόθηκε παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης για την υλοποίηση του 20% - Η καταληκτική προθεσμία / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022)
Νέες εγκρίσεις σκευασμάτων στη μάχη ενάντια στο ΔΑΚΟ Για κάλυψη και Δολωματικό ψεκασμό / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022)
Ανακλήσεις και εγκρίσεις σκευασμάτων - Ενημερωτικό Δελτίο PlantPro.gr - 4/2022 / Ενημερώσεις (Τρίτη 26 Απριλίου 2022)
Έγκριση σε βιολογικό εντομοκτόνο με άδεια χρήσης και για ερασιτέχνες (Azadirachtin) Τα καλά νέα για τους λάτρεις της ερασιτεχνικής κηπουρικής / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 15 Απριλίου 2022)
Indoxacarb (Steward): Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Steward, Segefos, Indoxa, Avaunt, Bolero, Sindoxa και άλλα σκευάσματα / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 15 Απριλίου 2022)
Phosmet (Imidan): Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας στην αγορά Imidan, Campsis, Zignal, Chorus, Vivio και άλλα σκευάσματα / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 7 Απριλίου 2022)
Πότε και πού απαγορεύεται η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης για την προστασία του περιβάλλοντος / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 26 Μαρτίου 2022)