Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Οι Σημαντικοτερες Μυκητολογικες Ασθενειες των Λαχανικων

Τα πρώτα συμπτώματα προσβολής


Πολλές φορές τα φυτά αρρωσταίνουν καθώς το αμυντικό τους σύστημα εξασθενεί λόγω διαφόρων περιβαλλοντικών συνθηκών. Τέτοιες συνθήκες μπορεί να είναι η παρουσία εντόμων που κάνουν κακό στα φυτά, οι καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο, υπερβολική υγρασία), λίγο ή υπερβολικό πότισμα και έλλειψη θρεπτικών συστατικών του εδάφους. [2]

Μερικά από τα βασικά συμπτώματα και αποτελέσματα μιας μόλυνσης από παθογόνα είναι τα εξής:
  • Ανώμαλη ανάπτυξη (π.χ. νανισμός, παραμορφώσεις κ.α.)
  • Εκτροπές από το φυσιολογικό χρωματισμό (χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλοχλώρωση κ.α.)
  • Νεκρώσεις / Σήψεις ιστών (βλαστών, φύλλων, καρπών, ριζών κ.α.)
  • Πτώσεις οργάνων του φυτού (φύλλων, ανθέων, καρπών)
  • Η ανάπτυξη των μυκητολογικών ασθενειών, ευνοείται από την επικράτηση σχετικά υψηλών θερμοκρασιών (<15° C) και την παράλληλη ύπαρξη υψηλής σχετικής υγρασίας στην ατμόσφαιρα.[1] (Θ: 14-26C, RH: 60-60%) 

Πως μεταδίδεται μία ασθένεια:
  • με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό
  • με τα υπολείμματα προηγούμενης καλλιέργειας που ήταν μολυσμένη
  • με μολυσμένα καλλιεργητικά εργαλεία
  • με μόλυσμα που μεταφέρεται με τα κιβώτια συσκευασίας
  • με μολυσμένο έδαφος (στην περίπτωση εδαφογενών ασθενειών)[1]

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι σημαντικότερες μυκητολογικές των καλλιεργούμενων λαχανικών και τα μέρη αυτών που εμφανίζονται πρώτα τα συμπτώματα προσβολής.
Μέρη του Φυτού που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα[1]
Παθογόνο  Φύλλα Καρποί Ρίζες Βλαστοί Λαιμός
Περονόσπορος v v   v  
Ωίδιο v v   v  
Βερτισιλλίωση v   v   v
Κλαδοσπορίωση v        
Βοτρύτης v v   v v
Φελλώδης Σηψιρριζία
(Pyrenochaeta lycopersici)
    v    
Αλτερναρίωση v v   v  
Φουζάριο v       v
Φυτόφθορα v v v v v
Σήψη Λαιμού και Ριζών
(συνήθως προκαλούνται απο Πύθιο, χωρις να αποκλείονται και άλλα αίτια)
    v   v
Ριζοκτόνια     v   v
Σκληρωτινίαση     v    
Ανθράκωση     v   v
Τήξεις Σπορείων         v


Για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις θα ήταν φρόνιμο να ακολουθούμε κάποιες γενικές γραμμές όπως:
  • Να χρησιμοποιούμε πάντα υγιείς σπόρους και φυτά, πιστοποιημένα, Η ανθεκτικότητα των ποικιλιών στις ιώσεις και στους μύκητες εδάφους εξασφαλίζει σε μεγάλο ποσοστό την επιτυχία της καλλιέργειας.
  • Η κοπριά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καλά χωνεμένη και ειδικά στα κηπευτικά.
  • Επιπλέον, καταστρέφουμε υπολείμματα από προηγούμενη καλλιέργεια που είχαμε.
  • Δεν πρέπει να φυτεύουμε το ίδιο λαχανικό για πολλά χρόνια στο ίδιο μέρος γιατί γίνεται καχεκτικό και αυξάνονται οι νηματώδεις
  • Μπορούμε να φυτεύουμε τα κηπευτικά μας «παρέα» με άλλα φυτά που αλληλοπροστατεύονται από ασθένειες.
  • Μια καλή τεχνική πρόληψης που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα κηπευτικά, ώστε να αποφεύγουμε προσβολές και εχθρούς είναι η αμειψισπορά.
  • Απολύμανση του εδάφους: Αντιμετωπίζονται μύκητες βακτήρια εχθροί και σε μικρό ποσοστό σπόροι ζιζανίων και νηματώδεις. Η επιλογή της μεθόδου σχετίζεται με το κόστος, το χρόνο που απαιτείται να μείνει χωρίς καλλιέργεια το έδαφος και το είδος του παθογόνου.
  • Καταστροφή των ζιζανίων γύρω από την καλλιέργεια, εάν αποτελούν εστίες προσβολής εχθρών και ασθενειών. Πολλά ζιζάνια είναι ξενιστές εχθρών και παθογόνων και αποτελούν εστίες μόλυνσης για τη νέα καλλιέργεια.
  • Απολύμανση εργαλείων, μηχανημάτων, κλπ.)


Πηγές
[1] agrosimvoulos.gr
[2] Μελετώ για Ασθένειες των λαχανικών - ucy.ac.cy

[3] ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΕΠΟΝΙOY,  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
[4] ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ,  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ