Συνθήκες ανάπτυξης
Υγρασία: >85% σχετική υγρασία, συχνές βροχοπτώσεις ή δροσιές
Η ανάπτυξη του μύκητα πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 7-27 C, με άριστη θερμοκρασία τους 14-24 C.
Οι βροχές και οι άνεμοι διευκολύνουν τη διασπορά των κονιδίων. Ευνοείται ιδιαίτερα σε πυκνές σπορές και καλλιέργειες χωρίς αμειψισπορά.
Συμπτώματα
- Φύλλα: Καφέ–μαύρα κυκλικά στίγματα με κιτρινωπό περίγυρο.
- Βλαστοί: Εμφάνιση μαύρων κηλίδων, που συχνά περιβάλλονται από ανοιχτόχρωμη άλω. Μπορεί να προκαλέσουν ξήρανση.
- Λοβοί/Καρποί: Νέκρωση και μικροί λεκέδες, πιθανή μόλυνση σπόρων.
- Σπόροι: Αποχρωματισμένοι, συρρικνωμένοι ή φτωχής ποιότητας.

Κύκλος της ασθένειας
Επιβιώνει: Στους σπόρους (ως μυκήλιο ή σπόρια), Στα φυτικά υπολείμματα, Οι πρωτογενείς μολύνσεις ξεκινούν από το μολυσμένο σπόρο ή έδαφος. Οι δευτερογενείς μολύνσεις ξεκινούν με κονίδια μέσω ανέμου και βροχής.
Μέτρα Αντιμετώπισης
- Επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών ρεβιθιού όπου υπάρχουν
- Καλλιεργητικά μέτρα: α) Χρήση υγιούς, πιστοποιημένου σπόρου. β) Αμειψισπορά 3-4 ετών με σιτηρά. γ) Καταστροφή φυτικών υπολειμμάτων. δ) Αραιή σπορά και καλός αερισμός των φυτών
- Χημικά μέτρα: α) Επενδυση σπόρου με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα. β) Ψεκασμοί με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα. γ) Ο πρώτος ψεκασμός μόλις εντοπιστούν τα πρώτα συμπτώματα, ε) Περιοδική επανάληψη (ανά 10–14 ημέρες) υπό ευνοϊκές συνθήκες