Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
ΤΗΞΗ ΣΠΟΡΕΙΩΝ ή ΦΥΤΑΡΙΩΝ και ΣΗΨΗ ΛΑΙΜΟΥ & ΡΙΖΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΦΥΤΩΝ (Pythium spp., Phytophthora spp., Rhizoctonia solani, Alternaria solani κ.λ.π.)
Στα σπορεία: είτε οι σπόροι καταστρέφονται πριν τη βλάστησή τους, όποτε εμφανίζονται κενές θέσεις στους δίσκους σποράς, είτε τα σπορόφυτα εμφανίζουν τήξη («λιώσιμο») μόλις εξέλθουν από το υπόστρωμα των σπορείων. Η ασθένεια μεταδίδεται και στα υγιή σπορόφυτα με αποτέλεσμα πολλές φορές να καταστρέφονται τα φυτά στα σπορεία εντελώς.
Στο χωράφι: παρατηρείται νωρίς σήψη στο σημείο του λαιμού ή λίγο πιο πάνω. Εμφανίζεται μια υδατώδης επιμήκης κηλίδα, που σύντομα γίνεται πρασινοκαστανή και ο φλοιός καθίσταται μαλακός και βυθίζεται. Τα στελέχη των φυτών συρρικνώνονται και τα φυτά πίπτουν στο έδαφος. Οταν η σήψη επεκταθεί στο ριζικό σύστημα, τα φυτά νεκρώνονται.
Φυτοφθόρα (Phytophthora Blight. Phytophthora capsici) Συμπτωματα & Επιδημιολογία: Στην καλλιέργεια της πιπεριάς η ασθένεια επιμένει στο έδαφος ή φυτικά υπολείμματα με σαπροφυτικές και ανθεκτικές μορφές (χλαμυδιόσποροι και ωόσποροι). Μπορεί να μολύνει όλα τα μέρη του φυτού και μάλιστα σε κάθε στάδιο εξέλιξης. Χαρακτηριστικότερα συμπτώματα είναι η σήψη μίσχου και ο μαρασμός που επακολουθεί. Δημιουργεί κυκλικές μαύρες ζώνες στους μίσχους των ασθενών φυτών. Αυτό επηρεάζει κατ’ αρχήν τους ιστούς του φλοιού και μετά τους αγγειακούς ιστούς. Η αρχική αυτή μόλυνση προχωρεί προς τα πάνω και προς τα κάτω και προκαλεί ασφυξία στο φυτό. Ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι μεταξύ 26 και 32 °C.
Καλλιεργητικά μέτρα:
α) Χρήση υγιούς σπόρου, χρήση υγιών σπορόφυτων και απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών. β) Αραιή εφαρμογή ποτισμάτων, για την αποφυγή υπερβολικής υγρασίας. δ) Να αποφευχθεί η υψηλή υγρασία κοντ΄αστο μίσχο: αποφυγή συσσώρευσης υδάτων, βελτίωση ποτίσματος κλπ. ε) Καλή αποστράγγιση του εδάφους. Η προσθήκη άμμου και κοπριάς βελτιώνει την αποστράγγιση.
στ) Η σπορά να γίνεται κάτω από κατάλληλες, κατά περίπτωση, θερμοκρασίες, ώστε να ευνοείται το γρήγορο φύτρωμα.
Χημική καταπολέμηση: α) Απολύμανση των θερμοκηπίων με ευρέως φάσματος απολυμαντικά β) Χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Phytophthora capsici LEONIAN,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.