Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Κομμίωση ή ΦυτόφθοραPhytophthora Νicotianae & Phytophthora citrophthora (υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές και άλλων ειδών). Tο παθογόνο προσβάλλει το λαιμό του δένδρου και μέχρι 60-80 εκ. πάνω από το έδαφος, καθώς και κεντρικές ρίζες κοντά στον κορμό. Ο φλοιός στα προσβεβλημένα τμήματα ξεραίνεται σχίζεται και από τις ρωγμές βγαίνει κόμμι,. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για μολύνσεις. Ο P. citrophthora αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε θερμοκρασίες 15-30 οC με άριστο τους 25 οC ενώ ο P. Νicotianae ευνοείται από θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 30 οC. με άριστο τους 32 οC.
Προληπτικά μέτρα: α) Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Καλό είναι ένα 10% των δενδρυλλίων προς φύτευση να ελέγχονται (ανοίγοντας την μπάλα χώματος) για την ύπαρξη ύποπτων συμπτωμάτων στο λαιμό και τις ρίζες. β) Χρήση ανθεκτικών υποκειμένων γ) Κατά την εγκατάσταση του οπωρώνα τα δενδρύλλια πρέπει να φυτεύονται στο ίδιο βάθος που ήταν στο φυτώριο και το σημείο εμβολιασμού να είναι όσο γίνεται τουλάχιστον 50 ή 70 εκ υψηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους. δ) Να ψεκάζεται ο λαιμός των δενδρυλλίων με βορδιγάλλειο πολτό αμέσως μετά την φύτευση. ε) Να αποφεύγεται η εγκατάσταση οπωρώνα σε βαριά και όχι καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη . στ) Να καταστρέφεται η αυτοφυής βλάστηση και να μην συσσωρεύεται χώμα γύρω από την βάση του κορμού. ζ) Να μην δημιουργούνται πληγές στην βάση του κορμού και τις ρίζες. η) Να εμποδίζεται η διαβροχή του κορμού με την άρδευση . θ) Μέχρι το ύψος 1μ από το έδαφος να επαλείφεται ο κορμός με βορδιγάλειο πάστα ή να ψεκάζεται με χαλκούχο σκεύασμα.
Μέτρα μετά την εμφάνιση της ασθένειας: α) Τακτικοί έλεγχοι του οπωρώνα. Τα ύποπτα δένδρα πρέπει να ξελακώνονται και να εξετάζονται οι περιοχές του λαιμού και των κύριων ριζών για την ύπαρξη προσβολής (μεταχρωματισμός φλοιού μέχρι το κάμβιο). Στην περίπτωση που μέρος μόνο από τις ρίζες ή τμήμα του λαιμού παρουσιάζουν προσβολή: Αφαιρούμε το προσβεβλημένο μέρος β) Ξερίζωμα και απομάκρυνση από τον αγρό των ξερών δένδρων. γ) Το έδαφος θα πρέπει να απολυμαίνεται πριν την εγκατάσταση νέου δένδρου δ) Την κρίσιμη περίοδο μόλυνσης ψεκάσμοί με εγκεκριμένα σκευάσματα. ε) Απολύμανση του νερού ποτίσματος
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Phytophthora spp.,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.