Ρυγχοσποριωση - ΚΡΙΘΑΡΙ (απολυμανση και επενδυση σπορων)
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Το παθογόνο δημιουργεί πάνω στα φύλλα ασύμμετρες κηλίδες με υδατώδη μορφή και μπλε-πράσινο χρώμα. Η κηλίδα μεγαλώνει σε μέγεθος, το κέντρο της γίνεται γκρίζο-καφέ και η περιφέρεια σκούρα καφέ με κυματιστό σχήμα. Με τη πάροδο του χρόνου ο προσβεβλημένος ιστός ξεραίνεται. Οι κηλίδες έχουν συνήθώς μία καψαλισμένη όψη και μπορούν να νεκρώσουν ολόκληρο το φύλλο.
Το παθογόνο Rynchosporium secalis διατηρείται κυρίως υπολείμματα που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, στο σπόρο, στα αγρωστώδη ή στα διάφορα είδη της βρώμης. Πάνω στη καλαμιά μπορεί να διατηρηθεί για πάνω από 12 μήνες. Με τη βοήθεια της βροχής τα σπόρια του μύκητα διασκορπίζονται και προκαλούν τις πρωτογενής μολύνσεις.
Ο ξηρός καιρός σταματάει την διάδοση της ασθένειας η οποία ξαναρχίζει το φθινόπωρο. Η ασθένεια ευνοείται με ψυχρό (12-20 C) και υγρό καιρό όπως επίσης και από την πυκνή φυλλική επιφάνεια όταν σε αυτή υπάρχει υγρασία.
Καταπολέμηση: Το αναποδογύρισμα του χώματος ή βαθύ όργωμα, πρώιμη σπορά, μονοετής τουλάχιστον αμειψισπορά. ανθεκτικές ποικιλίες, απολύμανση σπόρου, ψεκσμός φυλλώματος.