Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Η καφέ σκωρίαση είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Η προσβολή σπάνια ξεπερνάει το 3% της φυλλικής επιφάνειας, αλλά μπορούν να προκληθούν επιδημίες της ασθένειας και να προκληθεί απώλεια παραγωγής της τάξης του 30%. Η καφέ σκωρίαση θέλει συνήθως πιο υψηλές θερμοκρασίες από τη κίτρινη σκωρίαση και εμφανίζεται συνήθως αργότερα πάνω στο φύλλο σημαία των δημητριακών. Αυτό αυξάνει τη σημασία της όσον αφορά την απώλεια της παραγωγής.
Συμπτώματα:
Μικρές καφετιές η κίτρινες φλύκταινες μπορούν να εμφανιστούν σε όλα τα εναέρια μέρη του φυτού, αλλά συνήθως εμφανίζονται πάνω στα φύλα. Οι μεμονωμένες φλύκταινες είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος με διάμετρο 1 Χ 1-2 mm. Στα πρώτα στάδια της ασθένειας οι φλύκταινες είναι δύσκολο να εντοπιστούν αλλά αργότερα τα φύλλα μπορεί να εμφανίσουν μια εξολοκλήρου καφέ μορφή. Οι φλύκταινες είναι διασκορπισμένες τυχαία πάνω στα φύλα και όχι σε λωρίδες. Προς το τέλος τις καλλιεργητικής περιόδου μαύρου χρώματος τελειοσωροί μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους
Την άνοιξη η ασθένεια αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό από την κίτρινη σκωρίαση (P. Striiformis) και θερμοκρασίες μεταξύ 15 – 22 °C σε συνδυασμό με 100% σχετική υγρασία αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή και τη βλάστηση των σπορίων. Ημέρες με ξηρασία και ανέμους σε συνδυασμό με υγρές και δροσερές νύχτες ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας.
Καταπολέμηση:
Ο παραδοσιακός τρόπος καταπολέμησης είναι παρόμοιος με τη καταπολέμηση του ωιδίου, Η πιο αποδοτική και πρακτική μορφή καταπολέμησης της καφέ σκωρίασης είναι χρήση ανθεκτικών στη προσβολή από το παθογόνο ποικιλιών κριθαριού.
Η χημική καταπολέμηση του μύκητα αποτελεί ρουτίνα μόνο για της πολύ ευαίσθητες ποικιλίες. Οι ευαίσθητες στη καφέ σκωρίαση ποικιλίες θα πρέπει να ψεκαστούν προληπτικά, μόλις το φύλο σημαία εμφανιστεί πλήρως, και μόλις εμφανιστεί ο στάχυς. Οι πιο ανθεκτικές ποικιλίες θα πρέπει να ψεκαστούν μόλις εμφανιστεί η καφέ σκωρίαση στα πάνω φύλα.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί:
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.