Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες Ζωϊκων εχθρών και εντομων

Σιδηροσκουληκα - ΓΛΥΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εχθρού

Σιδεροσκούληκα, συρματοσκούληκα ή βελονίδες, Agriotes obscurus , Agriotes lineatus

Ζημιές από σιδεροδκούληκα έχουμε συνήθως σε καλλιέργειες που εγκαθίστανται μετά απο χόρτα, λιβάδια  και πολυετή φυτά. «Καλά» εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία έχουν μεγαλύτερους πληθυσμούς σιδεροσκούληκων. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος για προσβολή είναι μεγαλύτερος.

Περιγραφή του εντόμου: Τα ενήλικα έχουν μήκος μήκος σώματος 5-25mm. Τα τέλεια πετούν καλά. Τα πάνω φτερά τους είναι καφέ προς μαύρα με κάποιες στενές, γραμμές κατα μήκος. Οι προνύμφες έχουν μήκος 3-30mm και κοκκινό-καφέ χρώμα. Το κεφάλι είναι σκούρο καφέ και η προνύμφη έχει σκληρό δερμάτιο.

Συμπτώματα: Το φυτό αναπτύσσεται αργά, είναι λίγο εξασθενημένο αλλά μερικές φορές έχουμε και πτώση των φυτών μετά από σοβαρές προσβολές. Οι ρίζες είναι μασημένες και ο βλαστός στη βάση του έχει οπές. Προτιμούν τα υγρά, πλούσια σε οργανική ουσία, εδάφη. Συνήθως προκαλούν σποραδικές ζημιές αλλά καμιά φορά μπορεί να καταστρέψουν ολόκληρο τον αγρό.

Καταπολέμηση. Η καταπολέμηση των σιδηροσκωληκών γίνεται κυρίως με καλλιεργητικές μεθόδους:
α) Η αποφυγή λιβαδικών, χορτοδοτικών, τριφυλιού και άλλων πολυετών φυτών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο. Μετά απο τα παραπάνω φυτά προτιμάται η καλλιέργεια σιτηρών απο του αραβόσιτου.
β) Η καταπολέμηση των ζιζνίων είναι πολύ σημαντική. Η αποφυγή ζιζανίων με μαγάλη ανθοφορία κρατάει τα ενήλικα μακρυά και μειώνει τον κίνδυνο για προσβολή απο τις προνύμφες. Η ορθή καλλιέργεια του εδάφους βοηθάει επίσης πολύ.
γ) Χημική καταπολέμηση με επικάλυψη των σπόρων και απολύμανση του εδάφους είναι επίσης αποτελεσματική.

Βιολογικά εντομοκτόνα:

Εντομοκτόνα: