Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες Ζωϊκων εχθρών και εντομων

Σιδηροσκουληκα - ΠΑΤΑΤΕΣ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εχθρού

Σιδηροσκούληκες: Είναι είδη πολυφάγα. Ο βιολογικός τους κύκλος συμπληρώνεται σε 3-5 έτη ανάλογα με το κλίμα και τη διαθέσιμη τροφή. Οι προνύμφες μπορεί να προσβάλλουν ρίζες, κονδύλους ή σπόρους που βλαστάνουν. Οι σημαντικότερες ζημιές περιορίζονται στους κονδύλους την περίοδο της συγκομιδής στους οποίους ορύσσουν στοές.

Συμπτώματα:
Τα σκουλήκια τρέφονται κατά πλάτος των κονδύλων, τα τοιχώματα των στοών που ανοίγουν γίνονται αργότερα καστανά. Οι στοές πηγαίνουν παντού στον κόνδυλο, μπορεί ακόμη και να διασταυρώνονται. Στην επιφάνεια των κονδύλων υπάρχουν μικρές τρύπες. Η ζημιά μπορεί να γίνει σε υγρό έδαφος και μπορεί να συμβεί δευτερογενής μόλυνση από Fusarium ή Erwinia, τα οποία αυξάνουν τη ζημιά.  Η φθοριμαία προκαλεί παρόμοιες στοές στον κόνδυλο, αλλά οι στοές αυτές είναι κοντά στην επιφάνεια του κονδύλου και ποτέ δεν διασταυρώνονται. Το αποπτιλωμένο δέρμα της φθοριμαίας είναι στις στοές της φθοριμαίας. Οι ζημιές από αυτούς τους δύο εχθρούς είναι εύκολο να διακριθούν.

Καταπολέμηση:
O έλεγχος μέσω των ποικιλιών είναι απολύτως ελλιπής γιατί δεν υπάρχει καμία σημαντική διαφορά μεταξύ των καλλιεργούμενων ποικιλιών. Οι σιδηροσκώληκες, γενικά, είναι οι εχθροί των παραμελημένων αγρών. Ο συνεχής έλεγχος των ζιζανίων στα σύνορα των αγρών και η αποφυγή της παρουσίας μερικών ζιζανίων που ανθίζουν γειτονικά των αγρών είναι απαραίτητος, και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα.
α) Είναι πολύ σημαντικό οι κόνδυλοι να συγκομίζονται νωρίς γιατί οι προνύμφες προσβάλλουν τους ώριμους κονδύλους.
β) Οι συνθήκες ξηρασίας στο έδαφος και οι θερινές αρόσεις σε ξηρό έδαφος ευνοούν την καταστροφή αυγών και προνυμφών.
γ) Σε περιπτώσεις υψηλών πληθυσμών εφαρμόζονται εντομοκτόνα εδάφους με τη σπορά στις γραμμές φύτευσης.
δ) Η καταπολέμηση να γινεται με εγκεκριμμένα εντομοκτόνα

Βιολογικά εντομοκτόνα:

Εντομοκτόνα:

Νηματοδοκτόνα: