Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Η φυλλοξήρα (Phylloxera vastatrix) είναι μία Αφίδα, έντομο που προέρχεται από την Β.Αμερική.
Το έντομο διακρίνετε σε πέντε μορφές, από τις οποίες οι δύο προκαλούν άμεση ζημιά: Η Κηκιδόβια ριζόβια μορφή (ακμαίο έντομο), που προσβάλλει και καταστρέφει τις ρίζες των ευρωπαϊκών ποικιλιών (δευτερεύοντες ξενιστές) και η Κηκιδόβια φυλλόβια που δημιουργεί κηκίδες στα φύλλα των αμερικανικών ποικιλιών (κύριοι ξενιστές).
Περιγραφή:
Ριζόβια μορφή (ακμαίο): Το σώμα του έχει σχήμα απιοειδές ή ωοειδές, με μήκος μέχρι 1mm με κιτρινοπράσινο χρώμα το καλοκαίρι και φαιοπράσινο το χειμώνα. Γεννάει γύρω στα 100 αυγά.
Φυλογόνα πτερωτή: Το σώμα του έχει μήκος 1,3 mm και το χρώμα του είναι κίτρινο-πορτοκαλί με σκούρο μεσοθώρακα. Γεννάει 1-8 αυγά, τα οποία είναι υπόλευκα και δικτυωτά.
Συμπτώματα: Στα φύλλα: Την άνοιξη, κατά την έναρξη της νέας βλάστησης, τα αυγά του εντόμου εκκολάπτονται και εγκαθίστανται στα φύλλα, τα οποία νύσσουν και μυζούν για να τραφούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούν εξογκώματα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων (κηκίδες). Στις Ρίζες: Καταστρέφει το ριζικό σύστημα επειδή τρέφεται πάνω στη ρίζα. Επάνω στα αναπτυσσόμενα ριζίδια, τα οποία φουσκώνουν και κιτρινίζουν, ή σε ώριμες, σκληρές ρίζες, όπου είναι δύσκολο να εντοπιστεί το φούσκωμα. Πανω στην προσβολή εμφανιζονται νεκρωτικά στίγματα, που αποτέλεσμα της δευτερεύουσας μόλυνσης απο μύκητες.
Αντιμετώπιση:
α) Χρήση ανθεκτικού ριζικού υποκειμένου (όπος το rootstock).
β) Περιορισμός της κίνησης γεωργικών μηχανημάτων από μολυσμένες περιοχές.
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.