Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες Ζωϊκων εχθρών και εντομων

Φυλλοξηρα - ΦΥΤΩΡΙΑ ΑΜΠΕΛΟΥ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εχθρού

Η φυλλοξήρα (Phylloxera vastatrix) είναι μία Αφίδα, έντομο που προέρχεται από την Β.Αμερική.

Το έντομο διακρίνετε σε πέντε μορφές, από τις οποίες οι δύο προκαλούν άμεση ζημιά: Η Κηκιδόβια ριζόβια μορφή (ακμαίο έντομο), που προσβάλλει και καταστρέφει τις ρίζες των ευρωπαϊκών ποικιλιών (δευτερεύοντες ξενιστές) και η Κηκιδόβια φυλλόβια που δημιουργεί κηκίδες στα φύλλα των αμερικανικών ποικιλιών (κύριοι ξενιστές).

Περιγραφή:
  • Ριζόβια μορφή (ακμαίο): Το σώμα του έχει σχήμα απιοειδές ή ωοειδές, με μήκος μέχρι 1mm με κιτρινοπράσινο χρώμα το καλοκαίρι και φαιοπράσινο το χειμώνα. Γεννάει γύρω στα 100 αυγά.
  • Φυλογόνα πτερωτή: Το σώμα του έχει μήκος 1,3 mm και το χρώμα του είναι κίτρινο-πορτοκαλί με σκούρο μεσοθώρακα. Γεννάει 1-8 αυγά, τα οποία είναι υπόλευκα και δικτυωτά.

Συμπτώματα: 
Στα φύλλα: Την άνοιξη, κατά την έναρξη της νέας βλάστησης, τα αυγά του εντόμου εκκολάπτονται και εγκαθίστανται στα φύλλα, τα οποία νύσσουν και μυζούν για να τραφούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούν εξογκώματα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων (κηκίδες). 
Στις Ρίζες: Καταστρέφει το ριζικό σύστημα επειδή τρέφεται πάνω στη ρίζα. Επάνω στα αναπτυσσόμενα ριζίδια, τα οποία φουσκώνουν και κιτρινίζουν, ή σε ώριμες, σκληρές ρίζες, όπου είναι δύσκολο να εντοπιστεί το φούσκωμα. Πανω στην προσβολή εμφανιζονται  νεκρωτικά στίγματα, που αποτέλεσμα της δευτερεύουσας μόλυνσης απο μύκητες.
Αντιμετώπιση:
α) Χρήση ανθεκτικού ριζικού υποκειμένου (όπος το rootstock).
β) Περιορισμός της κίνησης γεωργικών μηχανημάτων από μολυσμένες περιοχές.

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection