Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Αφίδες (Μyzus persicae, Aulachortum solani, Macrosiphum euphorbiae): Εμφανίζονται στην καλλιέργεια την άνοιξη και συμπληρώνουν πολλές γενιές κατά τη διάρκεια του έτους. Άμεσες ζημιές λόγω απομύζησης δεν προκαλούνται. Με την εμφάνιση τους υπάρχει το ενδεχόμενο της μετάδοσης των ιώσεων που επιφέρουν εξασθένηση στην πατάτα.
Περιγραφή του εχθρού: Οι αφίδες είναι μικρά έντομα μήκους 1 έως 4 χιλιοστά με επίμηκες μαλακό σώμα, το χρώμα των οποίων είναι ανοιχτό ή κιτρινοπράσινο, σε υψηλές θερμοκρασίες μερικές φορές είναι ανοικτό ροζ. Οι προνύμφες και τα ενήλικα είναι παρόμοια, ένα μικρό μέρος των ενηλίκων έχει φτερά
Συμπτώματα: Άμεσες ζημιές λόγω απομύζησης δεν προκαλούνται. Η παρουσία των εντόμων αυτών σηματοδοτεί τη ζημιά, η οποία εμφανίζεται όταν υπάρχει μεγάλη μόλυνση ιών. Οι αφίδες της πατάτας δεν ζουν σε αποικίες, δεν προκαλούν μεταχρωματισμό ή παραμόρφωση φύλλων ή βλαστών. Η ευκολότερη μέθοδος επισήμανσης είναι να τοποθετήσετε ένα λευκό φύλλο κάτω από το φυτό πατάτας και τινάζοντας το φυτό μπορεί να γεμίσει το φύλλο με αφίδες.
Καταπολέμηση: α) Η καταπολέμησή τους γίνεται με χημικό τρόπο (με εγκεκριμένα εντομοκτόνα). Οι αφίδες αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα λόγω του μικρού τους βιολογικού κύκλου.. β) Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην εναλλαγή των σκευασμάτων. γ) Εφαρμογή ορθολογικής λίπανσης και άρδευσης. ε) Υπερβολική λίπανση και άρδευση δημιουργούν υδαρείς ιστούς οι οποίοι είναι ευάλωτοι σε προσβολές.
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.