Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες Ζωϊκων εχθρών και εντομων

Αφιδες - ΣΠΑΝΑΚΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εχθρού

Nasonovia ribisnigri (αφίδα του Σπανακιού), Hyperonyzus lactucaeΑulacorthum solaniMyzus persicae (πράσινη αφίδα) και Macrosiphum euphorbiae.

Αφίδα του Σπανακιού (άπτερη μορφή) είναι πρασινοκίτρινη αφίδα με ισχνά πλευρικά στίγματα και τα οπίσθια πόδια μακρυά και λεπτά.
H. lactucae (άπτερη μορφή) είναι κιτρινοπράσινη γυαλιστερή με σιφώνια που είναι χαρακτηριστικά παχύτερα στο μέσον και δικτυωτά στο άκρο τους.
Α. solani (άπτερη μορφή) έχει απιόμορφο σώμα με ανοικτό πράσινο ή κίτρινο χρώμα και ένα πράσινο ή καφεκόκκινο στίγμα στη βάση κάθε σιφωνίου ή με ομοιόμορφα θαμπό πράσινο ή πράσινο-καφέ χρώμα.
Πράσινη αφίδα (άπτερη μορφή) είναι πρασινοκίτρινη με προεξέχοντα tubercles φυμάτια στην βάση των κεραιών. Οι πληθυσμοί ξεκινούν να αναπτύσσονται στα κατώτερα φύλλα, μετακινούνται προς τα πάνω στο φυτό και ισοκατανέμονται σε όλο το φυτό.
M. euphorbiae (άπτερη μορφή) μπορεί να έχει πράσινο ή ροζ χρώμα. Είναι πολύ μεγαλύτερη από την πράσινη αφίδα της ροδακινιάς και το ενήλικο έχει μακρύτερα cornicles and cauda. Οι αποικίες της M. euphorbiae αποτελούνται από ενήλικα με απογόνους που παραμένουν κοντά τους, συνήθως στα νεαρά φύλλα.

Οι αφίδες εμφανίζονται και πολλαπλασιάζονται πάνω στα νεαρά φύλλα του Σπανακιού. Τρέφονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, μυζώντας τους φυτικούς χυμούς. Τα φυτά εξασθενούν ενώ συγχρόνως προκαλούν παραμορφώσεις στα προσβεβλημένα μέρη με την έκκριση τοξικής σιέλου. Εκκρίνουν επίσης μεγάλες ποσότητες μελιτωδών ουσιών με βλαβερές συνέπειες για τα φυτά (π.χ. ανάπτυξη καπνιάς). Έμμεσα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα επειδή λειτουργούν ως φορείς ιώσεων από προσβεβλημένα σε υγιή φυτά.

Βιολογικός έλεγχος
α) Eισαγωγή παρασίτων (Aphidoletes aphidimyza, Chrysoperla carnea, Hippodamia convergens
β) Εισαγωγή αρπακτικών (Aphidius colemani, Aphidius ervi, Aphelinus abdominalis)

Καλλιεργητικές πρακτικές
α) Χρήση εντομολογικού δικτύου στο σπορείο και μεταφύτευση υγειών φυτών από το σπορείο. 
β) Κατάλληλη άρδευση και λίπανση και αποφυγή υπερβολικής αζωτούχας λίπανσης. 
γ) Καταστροφή αυτοφυών φυτών-ξενιστών 
δ) Αφαίρεση και καταστροφή προσβεβλημένων τμημάτων στην αρχή της προσβολής.

Συγκεκριμένα εμπορικά σκευάσματα εφαρμόζονται στη καλλιέργεια μόλις εμφανισθούν οι πρώτες αφίδες.

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection