
Οι μορφές που παρουσιάζει είναι: Ενήλικο άτομο, Αυγό, Προνύμφη.
Η προνύμφη οποία είναι υπόλευκη μήκους μέχρι 8 χιλιοστά. Σε περιοχές με ήπιους χειμώνες, ενδεχομένως να παρουσιαστούν περισσότερες από μία μορφές ταυτόχρονα. Οι ζημιές που προκαλούνται στον καρπό της ελιάς, οφείλονται στις οπές που ανοίγουν τα θηλυκά πάνω στον καρπό προκειμένου να εναποθέσουν τα αυγά τους.
Η ζημιά είναι ποσοτική (μείωση παραγωγής και υποβάθμιση της εμπορικής αξίας του καρπού) αλλά και ποιοτική στο παραγόμενο ελαιόλαδο εξαιτίας κυρίως της αύξησης της οξύτητάς, της οξείδωσης και της αλλοίωσης των οργανοληπτικών του ιδιοτήτων. Στη χώρα μας έχει 3-7 γενεές το χρόνο.
Το άριστο εύρος θερμοκρασιών ωοτοκίας είναι 20-28οC ενώ σταματάει για θερμοκρασίες μικρότερες των 15 ή μεγαλύτερες των 33οC.
Καλλιεργητικά μέτρα
- Δεν πρέπει να μένουν, κατά το δυνατόν, ασυγκόμιστοι καρποί
- Να επιδιώκεται κατά το δυνατόν πρώιμη συγκομιδή.
- Απαιτείται αυξημένη προσοχή σε αρδευόμενους ελαιώνες όπου αυξάνεται ο πληθυσμός του δάκου, μέχρι 7 φορές περισσότερος από ότι στους ξηρικούς ελαιώνες, ιδιαίτερα όταν αποτελούν μικρές νησίδες εντός μεγάλης εκτάσεως μη-αρδευομένων ελαιώνων.
- Σε μεγάλης έκτασης ελαιώνες ή σε ευρύτερες περιοχές είναι σημαντική η επισήμανση εστιών πρώιμων προσβολών από το έντομο