Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Καρπόκαψα (Grapholitha molesta): Έχει συνήθως 4-5 γενεές το έτος Την άνοιξη εμφανίζονται τα ενήλικα της διαχειμάζουσας γενεάς και ωοτοκούν στα φύλλα και στους νεαρούς βλαστούς. Η νεαρή προνύμφη μπαίνει μέσα στο νεαρό βλαστό και ορύσσει στοά κατά μήκος αυτού. Όταν συμπληρώσει την ανάπτυξή της ως βλαστορύκτης, η προνύμφη της 1ης γενεάς πηγαίνει και νυμφώνεται σε ρωγμές του φλοιού και άλλες προστατευμένες θέσεις. Τα ενήλικα των επόμενων γενεών ωοτοκούν στα φύλλα, τους βλαστούς, τους ποδίσκους ή τους καρπούς.
Συμπτώματα: Εντοπίζεται στον μολυσμένο καρπό μια ομάδα στοών διαμέτρου 0,5 χιλ., που τρέφεται μασώντας τον. Συνήθως συνοδεύεται από έκκριση μελιτώματος. Ο καρπός παίρνει χρώμα βιολετί λόγω της αναγκαστικής ωρίμανσης, και στο τέλος Ιουνίου πέφτει.
Αντιμετώπιση: α) Ο χειμερινός ψεκασμός του κορμού και των βραχιόνων σκοτώνει ορισμένο ποσοστό των προνυμφών που διαχειμάζουν. β) Κατά την βλαστική περίοδο οι εντομοκτόνες επεμβάσεις στοχεύουν στην ταυτόχρονη καταπολέμηση και της Ανάρσιας (Anarsia lineatella). γ) Γίνεται παρακολούθηση του πληθυσμού με φερομονικές παγίδες και δίνονται κατ΄ έτος οδηγίες ως προς τις κατάλληλες ημερομηνίες για την εφαρμογή των εντομοκτόνων.
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.