Τα σημαντικότερα είδη νηματωδών που προσβάλλουν τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και μερικώς τα πράσα και προκαλούν σοβαρές ζημιές στην Ελλάδα είναι τα είδη
1) Χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.
2) Σχολαστικό πλύσιμο με νερό (σαπούνι + νερό, ή νερό + χλωρίνη 2%) των καλλιεργητικών εργαλείων και υποδημάτων εργασίας, για την αποφυγή μεταφοράς μολυσματικού πληθυσμού σε καθαρά σημεία του αγρού. (Ιδιαίτερη προσοχή κατά την πλύση των παραπάνω για να μην υπάρχει απορροή αυτού του νερού σε άλλα σημεία «καθαρά».)
3) Αποφυγή μεταφοράς εδάφους από μολυσμένα σημεία σε «καθαρά».
4) Εκρίζωση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών-ριζών και ζιζανίων (προσβολή από
Meloidogyne spp.)
5) Φύτευση πρώιμων ποικιλιών.
6) Χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.
Προαιρετικά μέτρα αντιμετοπισης προγραμμάτων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας
1) Αμειψισπορά ώστε να μην καλλιεργείται το χωράφι με σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο ή άλλο ξενιστή του D. dipsaci επί 3-4 τουλάχιστον έτη μετά την απομάκρυνση της καλλιέργειας. Εναλλακτικά μπορούν να καλλιεργηθούν σταυρανθή (π.χ. λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, ραπανάκι, λάχανο Βρυξελλών κ.ά.) ή σπανάκι.
2. Φύτευση στις γραμμές, φυτών που δρουν τοξικά κατά των νηματωδών όπως κατηφές, αγρωστώδη (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σόργο, triticale).
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το
Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection